Ülkemizde, ABD’deki başkanlık sisteminin tek saf başkanlık sistemi uygulaması olduğundan söz edildiğini aktaran Adnan Küçük, "2017 Anayasa değişikliği ile Türkiye’de de başkanlık sistemine geçilince, başkanlık sistemi çok daha popüler hale gelmiştir" ifadelerini paylaştığı yazısında başkanlık sistemi konusunda önemli bilgiler paylaştı..
Ünlü düşünür Küçük'ün, "ABD VE LATİN AMERİKA ÜLKELERİNDE BAŞKANLIK SİSTEMİ VE UYGULAMALARI" adlı kitabından önemli satırbaşları::
Özellikle Latin Amerika Ülkelerindeki uygulamaların otoriter ya da askeri yönetimler olduğu bilinir. Bu bilinenlere göre, Latin Amerika ülkelerinde hem başkanlık sistemi işlemediği için, demokrasiden uzaklaşılmakta, ya otoriter rejimler kurulmakta ya da askeri yönetimler başa geçmektedir. Kısaca başkanlık sisteminin bütün faziletleri ABD’deki sistemin hanesine yazılırken, bütün kötü uygulamalar, Latin Amerika ülkelerinin üzerine yıkılmaktadır. Ülkemizde, ABD’deki başkanlık sisteminin tek saf başkanlık sistemi uygulaması olduğundan söz edilir. 2017 Anayasa değişikliği ile Türkiye’de de başkanlık sistemine geçilince, başkanlık sistemi çok daha popüler hale gelmiştir.
Peki, bütün bu bilinenler ne kadar doğrudur? Sorusu akla takılmaktadır. Bir kere ABD’deki başkanlık sistemi saf başkanlık sistemi ile birebir uyumlu değildir. Sadece ABD’deki başkanlık sistemi, sert kuvvetler ayrılığına dayanan saf başkanlık sistemine en yakın olan sistemdir. Latin Amerika ülkelerinin tamamı için otoriter ya da askerî yönetim olduğunu, demokrasinin büyük ölçüde yozlaşmış olduğunu söylemek, bu ülkelerdeki son yıllarda ulaşılan uygulamaların bilinmediğini göstermektedir. Hata Uruguay demokratikleşme standardı ABD’nin üzerinde yer aldığı gibi, bazı Latin Amerika Ülkelerindeki bu standardın ABD’ninkine çok yakın olduğu da görülmektedir. Latin Amerika ülkelerinde askeri darbelerin tek müsebbibinin başkanlık sisteminin kilitlenmesinden ileri geldiğini söylemek de bu ülkelere ilişkin bilgilerin ne kadar yüzeysel ve zayıf olduğunu göstermektedir. Diğer yandan bütün dünyada uygulanan başkanlık sistemleri birbirinden farklılık arz etmektedir. Nasıl ABD’deki başkanlık sistemi, saf başkanlık sisteminden bazı yönlerden farklılık arz etmekte ise, Latin Amerika ülkelerinin her birindeki uygulamalar da, hem saf başkanlık sisteminden, hem ABD’deki sistemden, hem de birbirlerinden farklılık arz etmektedir.
Türkiye’deki başkanlık sistemi ile, özellikle de Latin Amerika Ülkelerindeki uygulamalarla alakalı yaygın algı ve bilgilerle esaslı bir şekilde çelişen bu belirlemelere ilişkin ayrıntılı bilgilere “ABD ve Latin Amerika Ülkelerinde Başkanlık Sistemi ve Uygulamaları” başlıklı kitapta ulaşabilmek mümkündür.
Adnan Küçük kimdir?
Adnan Küçük, 1963 yılında Hatay’da doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini 1992 yılında, Doktora eğitimini de 2002 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalında tamamladı. 1988-1989 yılında Avukatlık stajını, 1989-1990 yılları arasında adli yargı Hâkim ve Savcılık stajını yaptı. 1990-2004 yılları arasında Malatya İnönü Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde Hukuk Bilimleri Anabilim Dalında Araştırma Görevliliği yaptı. 2004 yılında Kırıkkale Üniversitesi Hukuk fakültesinde Anayasa Hukuku Anabilim Dalında Yrd. Doç. Olarak göreve başladı. Halen bu görevi sürdürmektedir.
Yazarın bazı eserleri şu şekildedir: Türkiye’de Siyasal Partilere İlişkin Yasaklamalar, Türkiye’nin Siyasal ve Anayasal Rejimi, İfade Hürriyetinin Unsurları, 21. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye’de Siyasal Hayat, Hukuk Devleti Hukukî Bir İlke Siyasi Bir İdeal, ABD ve Latin Amerika Ülkelerinde Başkanlık Sistemi ve Uygulamaları. Ayrıca Başkanlık Sisteminin Kendine Özgülükleri ve Türkiye’de Başkanlık Sistemi başlıklı kitap da pek yakında yayımlanacaktır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...