Türkiye’nin yüzde 10 faizle bono satarken, yüzde 4.5 faizle 22.7 milyar dolarlık ABD Hazine Bonosu almasının büyük kayba yolaçtığını belirten MHP, iktidara, “Türkiye’nin parası ABD’yi mi finanse ediyor?” diye sordu
MERKEZ Bankası’nın 2002-2007 yıllarını kapsayan dönemlerdeki rezervlerini nasıl değerlendirdiğini öğrenmek isteyen MHP’nin önüne “ticari sır, açıklanamaz” engeli konulurken, ABD Hazine Bakanlığı bu verileri internet sitesinde açıkladı. Türkiye’nin 2006 sonu itibariyle 22.7 milyar dolarlık ABD Hazine Bonosu aldığını şeffaf bir şekilde yayınlayan ABD Hazine Bakanlığı, bu bononun faizinin ise yüzde 4.5 olduğunu açıkladı.
Çelişkili durum
ABD Hazine Bakanlığı’nın açıkladığı faiz oranının Türkiye ile kıyaslandığında çok düşük olması üzerine harekete geçen MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, hükümetten, düşük faizle bono alıp, yüksek faizle bono verilmesinin nedenlerinin açıklanmasını istedi. Vural, yüzde 8-10 arasında değişen faiz oranları ile bono veren bir ülkenin yüzde 4.5 faizle ABD Hazine Bonosu almasının, ABD’nin cari açığını finanse etmek anlamına geldiğini savundu.
AKP’ye eleştiri
“Bir taraftan yüksek faizle döviz borçlanması gerçekleştirilirken, diğer taraftan bu dövizler daha düşük faizle yabancı devletlerin bonolarına yatırılmış mıdır, yatırılmamış mıdır bilmek istiyoruz” diyen Vural, milletin parasının nereye yatırıldığından milletin haberinin olması gerektiğini savundu. Vural, Başbakan’ın “Türkiye’nin rezervleri arttı” yönündeki açıklamalarını hatırlatırken, “Bu rezervler, hangi ülkelerin hazinelerini finanse ediyor bilmek istiyoruz” dedi. AKP’nin rezerv politikasını eleştiren Vural, Başbakan’a “Türkiye’nin rezerv politikası yabancı ülkelerin cari açıklarını finanse etmek için kullanılan bir araç mıdır?” sorusunu yöneltti.
Rezervlerde erime
Türkiye’nin bir taraftan açık verirken, diğer taraftan da ABD’nin açıklarını finanse ettiğini savunan Vural, AKP’nin rezerv politikasının Türkiye için önemli bir risk oluşturduğunu vurguladı. Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız araştırmalar, Türkiye’nin parasının yabancı ülkelerin hazine bonolarına yatırılmış olduğunu gösteriyor. ABD Hazine Bakanlığı’ndan elde ettiğimiz bilgilere, Türkiye Cumhuriyeti’nde ulaşamıyoruz. Bu verilerin ticaret sırrı olduğu ifade ediliyor ama ABD bu verileri ticaret sırrı olarak görmüyor. AKP’nin rezerv politikası, Türkiye için önemli riskler oluşturan cari açığı ile sıcak parasını finanse edebilecek bir rezerv politikası değildir. Türkiye, bu bakımdan çok ciddi bir riskle karşı karşıyadır. Bugün cari açığın rezervlere oranı yüzde 50’dir. Bu oran 2002’de yüzde 5’ti. Demek ki rezervlerin yarısını verebilirsek ancak cari açığı kapatabiliyoruz. Bu rezerv, cari açık riskini ortadan kaldırabilecek bir rezerv değildir. Sıcak paranın rezerve oranı 2006 itibariyle yüzde 98 olmuştur. Yani, Türkiye’deki sıcak para bir anda gittiğinde, Türkiye’nin bütün rezervleri yok olacak duruma gelmiştir. Oysa 2002 yılında bu rakam yüzde 28’di.”
‘Hükümet açıklamalı’
Bugün Türkiye’nin cari açığı ve sıcak parası açısından oluşturulan rezervlerin, Türkiye için krizleri yönetebilecek bir rezerv olmadığının ortada olduğunu ifade eden Vural, “2006 yılı sonunda 63.2 milyar dolarlık rezervimiz olduğu söyleniyor. Bunun 22.7 milyar doları ABD Hazine Bonoları’na yatırılmıştır. Merkez Bankası’nda bu bonoların ne kadarı vardır, ne kadar faizle yatırılmıştır? Bu konuda kamuoyuna sağlıklı bir bilgi verilmesi gerekiyor...”
Tercüman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...