E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

ACI AMA GERÇEK! İş Dünyasında Rüşvet Gerçeği

Yapılan bir araştırmada iş dünyasının rüşvete bakış açısında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı..

4.07.2009 - 13:33
ACI AMA GERÇEK!

Uluslararası denetim şirketi KPMG’nin Türkiye’deki şirketinin hazırlamış olduğu ‘Yöneticilerin Bakış Açısı ile Türkiye’de Suiistimal’ adlı rapor, işdünyasının azımsanmayacak bir bölümünün rüşvet konusunda ‘esnek’ olduğunu ortaya koydu. KPMG Türkiye’nin araştırma şirketi GfK Türkiye ile birlikte hazırladığı araştırmayı cevaplandıran 146 yöneticiden yüzde 28’i rüşvet verilebileceğini kabul ediyor. Rüşvetçilerin 7 puanlık bölümü ise “Rüşvet iş hayatının gereklerinden biri” diyor.

Zorunlu durumlarda...
Geri kalan 21 puanlık bölümü oluşturanlar ise, rüşvetin iş dünyasında kullanımının ancak ‘zorunlu durumlarda kabul edilebileceğini’ söylüyor. Yani o ya da bu gerekçeyle rüşvetin kullanılabileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 28 gibi hayli yüksek. Katılımcıların yüzde 72’si de yönettikleri şirketlerdeki ‘rüşvete hiç tolerans göstermediklerini’ söylüyor. Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin (Transparencey International) 2008 Yolsuzluk Endeksi verilerine göre, Türkiye’nindünyadaki 180 ülke arasında 58’inci sırada yer alması, endeksin hazırlandığı 30 ülke içinde bu konuda ‘en tehlikeli 4. ülke’ olması araştırmanın sonucunu da destekliyor.
Araştırmanın bir diğer ilginç yanı ise, katılımcıların yüzde 88’inin ‘Sizce Türkiye’de iş dünyasında rüşvet veriliyor mu ya da destek/bahşiş/hediye ödemeleri yapılıyor mu?’ sorusuna ‘Evet’ demesine karşın, yüzde 72’sinin bu konuda çalıştıkları şirketlerin hiç tolerans göstermeyeceğini ifade etmesi. Yani herkes rüşvetin varlığını kabul ediyor, ancak hiç kimse kendisine toz kondurmuyor.

Krizle birlikte arttı
Rapora göre, rüşvetin kamu kurumlarına yönelik olanı suiistimalde yüzde 62’lik oranla ikinci sırada yer alıyor. Yöneticiler tüketim ürünleri, otomotiv ve otomotiv yedek parçaları sektörlerindeki şirketlerin kamu kurumlarına en fazla rüşvet verdiklerine inanıyor.
Ekonomik krizle birlikte daha da öne çıkan ‘suiistimal’ kavramının Türkiye’deki şirketler üzerindeki etkileri de artıyor. Suiistimal disklerine karşı alınması gereken önlemler ve korunma metodları hakkında farkındalık yaratmayı hedefleyen araştırmaya göre, en çok karşılaşılan suiistimal çeşidi şirket varlıklarının çalınması. Şirketler özellikle danışmanlık, reklam, temizlik gibi hizmet harcamaları yoluyla hem çalışanları, hem de tedarikçiler tarafından suiistimal ediliyor.
Yöneticiler şirketlerin suiistimal riskiyle karşı karşıya kalmalarında en çok tedarikçilerin etkili olduğunu, bunda da üst düzey yönetimin, hizmet sağlayıcıların, diğer çalışanların, müşterilerin, hükümetin (düzenleyici otorotiler dahil) ve yönetim kurulu üyelerinin etkili olduğunu belirtiyor.
KPMG Türkiye Başkanı Bülent Ejder’e göre, özellikle organize yani birden fazla kişinin birlikte hareket ederek gerçekleştirdiği suiistimalleri ortaya çıkarmak hayli güç. Ejder, şirket içindeki kişilerin tanıdıklarına kurdurdukları şirketlere yaptırılan şişirilmiş fiyatlı işlerin, hiç yapılmamış işler karşılığında kesilen faturaların ekonominin büyüdüğü dönemlerde kolaylıkla gözden kaçabileceğinin altını çiziyor.
Bülent Ejder, akşam saat 20.00’den sonra girilen muhasebe kayıtlarının, yıl içinde numaraları birbirini izleyen faturaların, belirli dönemlerde tekrarlanan rakamların şüphe uyandırdığını söylüyor.
Ejder’e göre suiistimal yaparak mal varlığını artıran yöneticilerin ilk yaptığı iş spor otomobil almak. Bu da kimi kez suiistimallerin ortaya çıkartılmasına katkıda bulunuyor. Belirlenen suiistimallerin nedenleri incelendiğinde ise ilk sırada suiistimal önleyici kontrollerin yeterli olmayışı geliyor. Yani suiistimalleri önlemek isteyen şirketlerin ilk yapacağı iş Nasrettin Hoca fıkrasındaki gibi ‘Eşeği sağlam kazığa bağlamak’ olmalı. Ahlaki değerlerin az olması, hırs ve açgözlülük, kontrolllerin şirket yöneticileri tarafından çok fazla önemsenmemesi de belirtilen nedenler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Araştırmaya göre, suiistimallerin şirketlere maliyetini tam olarak tahmin etmek mümkün değil. Çünkü tüm suiistimal vakaları tahmin edilemiyor. Ancak tespit edilen suiistimal olaylarının yüzde 24’ünde toplam finansal kayıp 1 milyon TL’nin üzerinde. (Radikal)

‘Yazılımımızda 65 suiistimal senaryosu var’
KPMG Türkiye’ye göre suiistimal olayları iki şekilde fark ediliyor. Birincisi şirket içinden yapılan ihbarlarla. İkincisi ise patron, genel müdür ya da üst yönetim ‘bir şeyler seziyor’. Bunun üzerine de KPMG’nin kapısı çalınıyor. Ardından olayın büyüklüğüne göre bir araştırma ekibi oluşturuluyor. Ekibin olmazsa olmaz kişileri adli muhabebeci ve adli bilişim uzmanı. Denetim ve muhasebe geçmişi olan kişiler şirket içi denetimden geçiriliyor ve daha sonra bu alanda uluslararası yetkili kuruluş olan ACFE’den (Sertifikalı Yolsuzluk Araştırmacıları Birliği) sertifika alıyorlar.
Bunların görevi KPMG’nin tüm dünyadaki deneneyimlerinin ya da karşılaştığı olayların yer aldığı bilgisayar yazılımlarıyla suiistimalleri ortaya çıkartmaya çalışmak. Ekipteki adli bilişimci ise, suiistimal yaptığı şüphelenenen kişi ya da kişilerin kullandığı şirkete ait bilgisayarların imajını (hard diskininin kopyalanması) alıyor. Bu bilgiler özel yazılımla taranıp şüpheli işlemler ortaya çıkartılıyor. Ayrıca silinen bilginin kurtarılması, e postaların incelenmesi de bu elemanın işi.
İdil Gürdil, KPMG’nin özel muhasebe tarama yazılımında 65, satınalma tarama programında ise 130 suiistimal senaryosu olduğunu belirterek, “Dünyada KPMG ofislerinin karşılaştıkları ilginç senaryolar sürekli yazılıma ekleniyor” dedi. KPMG batılı ülkelerde bu ekiplerde kimi zaman eski FBI ajanlarını, eski gazetecileri ve eski polisleri de çalıştırıyor. Kimi zaman detektif kiralayıp şüpheli şahsı yasal sınırlar dahilinde izlettiriyor. Ancak Batı’da çok yaygın olan dedektifle izleme yöntemi Türkiye’de bir kez kullanılmış. Şirketin tuttuğu dedektif bir bankayla ilgili suiistimal olayında şüpheliyi 15 gün izleyip raporunu vermiş.

Denetim James Bondlarının işleri arttı
Suiistimal Önleme ve İnceleme Bölümü, dünyanın büyük denetim ve danışmanlık şirketlerinin özellikle krizle birlikte önemi en çok artan bölümlerinden biri. FORENSIC olarak adlandırılan şirketlerinin bu bölümünün işi çeşitli bilimlerden ve denetim tekniklerinden yararlanarak, şirketlerde yaşanan suiistimalleri ortaya çıkarmak. Yani FORENSIC bölümünde çalışanları, denetim şirketlerinin James Bondları olarak adlandırmak mümkün.

Önlemler arttı
KPMG Türkiye Suistimal Önleme ve İnceleme bölümü Başkanı İdil Gürdil, FORENSIC’in öneminin tüm dünyada küresel krizin etkilerinin yaşandığı 2008 yılında arttığını belirterek, “Bizim iş hacmimiz yüzde 50 arttı. Dünyanın birçok ülkesinde de benzer şekilde artış gösterdi. Örneğin, İtalya’da bu oran yüzde 117, Rusya’da yüzde 29, Hindistan’da yüzde 31, Singapur’da yüzde 57, Doğu Avrupa’da ise yüzde 57. Kriz nedeniyle baskı unsurları arttığı, şirketler de önleme tedbirlerini ve iç kontrolleri fazlalaştırdıkları için daha fazla suistimal ortaya çıkartılıyor” dedi.
KPMG Türkiye Başkanı Bülent Ejder de, “Ekonomi daralınca şirketler de daralıyor. Büyüme dönemlerinde göze çarpmayan suistimaller, küçülme dönemlerinde sırıtıyor. Artık suistimal yapan yöneticiler ya da kişiler hiç tatile çıkmasalar, masalarını hiç terk etmeseler bile yakayı bir şekilde ele veriyorlar” diye konuştu.

YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
sabriye 29 Haziran 2009 Pazartesi 21:12

AYY AYY burda asıl konunun rafineri çıkış fiatı,libereralleşme ve vergilerin makul seviyelere getirilmesi ve düşünülmesi gerekirdi.BURDA İSE HÜKÜMET KANADI RESMEN SUÇU ÜSTÜNDEN ATMAYA ÇALIŞIYOR.hatta birde bu indirimlerle halkla dalga geçiyor.bir ay sonra görün siz.en az türkiye genelinde 250-300 istasyon kapanır.hem toptancıyla perakendeci aynı kazancı kazanırsa burda düşünmek gerekir.tavan fiat uygulamasıda ayrı bir komedi;bu SAKALLI BAKANCIĞIMIN TEŞHİŞLERİ DOĞRUDA,TEDAVİ ŞEKLİ YALNIŞ bence.

Yorumu oyla      18      10  
ehdit ve hileye karşı %56,5 29 Haziran 2009 Pazartesi 17:48

Halkın gelirini tüketenler hep akapalı saadet zincirindeki halkalar olduğu için yine kazanan ürettim diye halkını tüketen dilenmeye kendini satmaya mecbur edenlerdir.

Yorumu oyla      18      10  
uzman 29 Haziran 2009 Pazartesi 14:44

yeni bakan ile,,nükleer enerji konusmaları hızlandı ve epdk görevini yapmaya başladı..

Yorumu oyla      18      10  
Gökhan Celbiş 29 Haziran 2009 Pazartesi 14:07

EPDK dan benzin fiatının içinde bulunan 2.5 tl lik vergiyide makul seviyeye indirmesini bekliyoruz.. Telekomünükasyon yüksek kurulundan monopol konumunda olan,Türktelekomun sabit hat konuşma ücretlerine el atmasını bekliyoruz.. Sadece Hayal tabii bu yazdıklarım.. Sadece dandik zorlama indirimlerle yediğimiz kazıkların çıkmayacağını biliyorum.. Mesela Dedim..

Yorumu oyla      18      10  
sakin 29 Haziran 2009 Pazartesi 14:06

hülya,sakal bırakmak taraf tutmak anlamına mı geliyor!? geliyorsa hangi tarafı tutuyor? topsakal,çeşit sakal bırakanların tarafını nasıl belirliyorsun o zaman?

Yorumu oyla      18      10  
hulya 29 Haziran 2009 Pazartesi 13:46

Kamu da hizmet yapan insanların çağrışım yapacak simge, kıyafet ve davranışlardan uzak tutarak tarafsız olduğu anlamına gelen yasa ile belirlenmiş kılık kıyafet yönetmeliğinin bu arkadaşımıza uymayan tarafı nedir merak ediyorum?

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 29 Haziran 2009 Pazartesi 13:44

İSTEYEN İSTEDİĞİNİ YAZSIN,BEN BENİ BİLİYORUM nasılsa:)))ve pcden sizlerden üzülerek ayrılıyorum.KALIN SAĞLICAKLA HEPİNİZ;

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 29 Haziran 2009 Pazartesi 13:43

eminnn MAŞŞALLAH MAŞŞALLAHH TUH TUHH SANA sen tek cümleyle çözmüşün be koçum:)))birde neolur kendini tarif etme banaa:)SEN ZEKİSİNN;HAKSIZLIK ETME KENDİNE BE KARDEŞİM YAA:))

Yorumu oyla      18      10  
sakin 29 Haziran 2009 Pazartesi 13:36

öyle değil sabriye peygamber sünneti bir sakal bırakır inşalaaaaaaaaaaaaaaah kocan! amin!

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 29 Haziran 2009 Pazartesi 13:19

0/0 43 LÜK MEKANİK PAPAĞANIM,AYARINMI BOZULDU KUZUM SENİN YAA?:)seni bir ayarını düzeltmek lazım;

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MALİYE'DEN SIKI TAKİP:
Maliye Bakanlığı, krizin en az etkilediği sektörleri belirleyerek incelemeye aldı..
İZMİRLİ İŞSİZLERE MÜJDE:
İzmir Büyükşehir Belediyesi, hanesinde hiç çalışanı olmayan vatandaşlara ...
Piyasalar Haftayı Böyle Kapattı!
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören hisse senetleri günlük ...
 
Akaryakıt Fiyatlarında İndirim
EPDK'nın 'tavan fiyat' uygulaması kararının ardından, perakende satış ...
Erdoğan'dan Daralma Yorumu
Başbakan Erdoğan, yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinde oluşan daralmanın ...
RAKAMLAR AÇIKLANDI:
Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayında tüketici fiyatları endeksinin ...
 
Merkez Bankasından İyi Haber:
MB, 1 Temmuz 2009 tarihinden itibaren ticari işlerde temerrüt faiz oranlarını indirdi.
Ban Ki-moon'dan Kriz Önerileri:
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ekonomik krizden çıkışta kooperatiflerin ...
SENDİKA AĞALARI BİRLEŞTİ, İŞÇİ AİDATIYLA CENEVRE’DE 5 YILDIZLI TATİL YAPTI! SONUÇ: FİYASKO!
132 milyon işçisi olan Çin’in bile 14 işçi temsilcisiyle katıldığı ILO’nun ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
İsrail
TCMB
Vedat İnceefe
İlker İnanoğlu
serdar ortaç twitter
anap
Emporio Armani
ali demir