210 gün içinde anayasada değişiklikle seçime gidilecek. 9 ay sonra yeni cumhurbaşkanı ile demokrasiye dönülecek
MISIR’ın geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur, 33 maddelik anasayal kararnameyle demokrasiye dönüş takvimini açıkladı. Geçici cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 28’inci maddesine göre 15 gün içinde mevcut anayasayı değiştirecek bir uzmanlar komisyonu kurulması öngörülüyor. Komisyonda yüksek anayasa mahkemesinden 2 üye, Mısırmahkemelerinden 2 hâkim ve Mısır üniversitelerinde anayasa eğitimi veren öğretim görevlilerinden 4 kişi bulunacak. Heyet, çalışmalarını 30 gün içinde tamamlayacak. Mansur’un yayınladığı kararnamenin 29’uncu maddesine göre de uzmanların hazırladığı öneriler, toplumun tüm kesimini kapsayacak şekilde 50 kişiden oluşacak komisyona sunulacak. Komisyon, önerilerin sunulduğu tarihten itibaren yeni anayasa çalışmalarını toplumla diyalog kurarak 60 gün içinde tamamlamakla yükümlü. Ayrıca komisyonun hazırladığı yeni anayasa taslağı, cumhurbaşkanına sunulduktan itibaren, 30 gün içinde referanduma sunulacak. Anayasa taslağı referandumda kabulünden itibaren yürürlüğe girecek.
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ 2014’TE
Cumhurbaşkanı 15 gün içinde milletvekili seçimi yapılması için talimat verecek ve en az 30, en fazla 60 gün içinde seçim yapılacak ve meclisin ilk oturumundan itibaren 1 hafta içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması çağrısında bulunulacak. Cumhurbaşkanı 2014’te yapılacak seçimle belirlenecek. Kararnamede belirtilen geçiş süreci 210 gün içinde tamamlanmış olacak. Bu sürecin tamamlanmasından en geç ay 2 sonra da cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Böylece demokrasiye dönüş dönemi 9 ay içinde tamamlanmış olacak.
DARBEYE 8 MİLYAR $ YARDIM
SUUDİ Arabistan Mısır’a 5 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ise 1 milyar doları karşılıksız olmak üzere 3 milyar dolar yardımda bulunma kararı aldı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin aldığı karar, Mısırlı yetkililer tarafından da doğrulandı.
BAŞSAVCI İSTİFA ETTİ: MURSİ’Yİ YARGILAYAMAM
MISIR Başsavcısı Abdülmecid Mahmud, başsavcılık görevinde bulunmak istemediğini ve yargıçlık görevine dönmek istediğini belirterek istifasını sundu. Mahmud’un istifası Mısır Yüksek Yargı Konseyi tarafından kabul edildi. Mahmud, yaptığı açıklamada, “Artık şu andan itibaren, uzun yıllar başında bulunduğum, benim için çok değerli olan bu makamla bir ilişkim kalmamıştır” ifadesini kullandı. Geçen perşembe makamından ayrılacağını açıklayan Mahmud, “Beni makamımdan azleden kişilere yönelik gelecekte yargı kararlarının uygulanması gerekli olan konularda zor durumda kalma ihtimalimden dolayı ayrılma kararı aldım” dedi.
YENİ BAŞBAKAN EL-BİBLAVİ
MISIR’da eski Maliye Bakanı Hazım elBiblavi, geçici başbakan olarak atandı. ElBaradey ise cumhurbaşkanı yardımcısı oldu. Selefi Nur Partisi de atamayı destekledi. 2 ya da 3 gün içinde kabinenin oluşturulacağını açıklayan El-Biblavi, “Yeni kabinede ağırlıkla Ulusal Kurtuluş Cephesi başta olmak üzere, Temerrüd Hareketi ve Nur Partisi’nden kişiler yer alacak’’ diye konuştu.
KİLİSELERDEN YENİ ANAYASAYA İTİRAZ
MISIR’daki kiliseler, geçici anayasayı Hristiyanların haklarını güvence altına alan maddenin bulunmamasından dolayı kabul etmediklerini açıkladı. Yetkililer, “Kıptiler, haklarını güvence altına alan bu maddeden vazgeçmeyecektir” diye konuştu.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER KARARNAMEYİ REDDETTİ
GEÇİCİ Cumhurbaşkanı Mansur’un 33 maddelik kararnameyle ortaya koyduğu yol haritası, Müslüman Kardeşler tarafından reddedildi. Müslüman Kardeşler Sözcüsü İssam el-Eryan, “Adli Mansur meşru iradeyi gasp etmiştir” açıklamasında bulundu.
BEYAZ SARAY: OLUMLU SİNYAL
BEYAZ Saray Sözcüsü Jay Carney, yeni plan için “Olumlu bir sinyal” dedi ve “Tüm tarafları diyaloğa katılmaya, Mısırlı yetkilileri de tüm partileri sürece dahil etmesi gerektiğini anlamaya çağırıyoruz” dedi.
Mısır’da 4 Türk gazeteciye gözaltı
MISIR’da görev yapan Star Televizyonu muhabiri Murat Uslu ile kameraman Zafar Karakaş, dün öğle saatlerinde gözaltına alındı. Uslu ve Karakaş’ın gözaltına alındığı haberlerinden yaklaşık 1 saat sonraysa Nasır City’de çekimden dönen A Haber Televizyonu muhabiri Fatih Er ve kameraman Tufan Güzelgün’ün gözaltına alındığı öğrenildi. Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği gözaltıların hemen ardından Mısır makamlarıyla temasa geçerken, akşam saatlerinde önce Murat Uslu ile Zafer Karakaş, daha sonra da Fatih Er ve Tufan Güzelgün serbest bırakıldı. Gözleri bağlı ve kelepçeli olarak bilmedikleri bir yere götürüldüklerini belirten Uslu, kötü muameleye maruz kalmadıklarını ifade etti.
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...