E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Ağız Kokusunu Önlemek Mümkün mü? 

Bir çok kişinin baş belası olan ağız kokusuyla nasıl baş edilir?

4.10.2014 - 09:52
Ağız Kokusunu Önlemek Mümkün mü?

Ağız kokusu toplumda yaygın olarak görülen ve kişilerin sosyal açıdan incinmesine sebep olabilen önemli bir sorundur. Bu etken yüzünden kişilerde psikolojik olarak farklı sorunlar gelişebilir. Bu etkiyle kişiler hem kendilerine olan güveni yitirebilir, hem de kendilerini sosyal açıdan izole edebilir.
Estetik Diş Hekimi Dr. Arzu Yalnız Zogun kadınvekadın okurları için ağız kokusuyla ilgili merak edilen her şeyi anlattı... Ağız kokusu değişik etkenlerden oluşabilir. Tıpta halitosis olarak tanımlanan ağız kokusunun en önemli nedeni ağız ve diş sağlığına gereken önemin gösterilmemesidir. Ağız kokusu fizyolojik etkenler yüzünden meydana gelebileceği gibi, psikosomatik ve gerçek ağız kokusu olan patolojik etkenlerden dolayı oluşabilir. Toplumda kulak burun boğaz hastalıkları alanında tedavi gören hastalar arasında yaklaşık olarak %15 oranında ağız kokusu yakınması vardır. Ağız kokusu daha çok erişkinlik döneminde sorun haline gelir.
Bazı ağız kokuları kişilerde ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak oluşabilir. İnsanlar arasındaki ilişkileri olumsuz olarak etkileyecek düzeyde bir sorun olarak algılanması gereken sorun, kişileri sosyal yaşamdan soyutlayabilir. Bu nedenle hastaların öncelikle ağız kokusunun sebebini tespit ettirmesi ve bu etkene uygun tedavi yolları sayesinde ağız kokusunu gidermesi gerekir. Ağız kokusunun nedenleri - Sinüs ve akciğer kökenli oluşan enfeksiyonlar  - Diyabet hastası kişilerde oluşan aseton kokusunu andıran kokular - Böbrek yetmezliği olanlarda balık kokusunu andıran kokular - Karaciğer yetmezliği hastalarında meydana gelen ağız kokuları - Metabolizma bozukluğu olduğunda meydana gelen ve tespiti zor olan ağız kokuları - Oruç tutanlarda, diyet yapanlarda ve aç kalanlarda oluşan ağız kokuları Ağız kokusunun temel nedeni sülfür gazlarıdır.
Ağız kokusunun derecesi halitometre adındaki cihazla ölçülmektedir. Bu tespitle ağız kokusunun hem derecesi, hem de nereden kaynaklandığı kolayca tespit edilir. Bu cihaz sayesinde ölçülen ağız kokuları farklı sınıflara ayrılmaktadır. İki grup ağız kaynaklı olan ağız kokuları, bir grubu sindirim sisteminden yani mideden kaynaklanan ağız kokuları, diğer grup akciğerlerden kaynaklı ağız kokuları, diğer grubu psikolojik kökenli ağız kokuları ve son olarak herkeste olabilen sabahları meydana gelen ağız kokuları bu sınıflandırmanın içinde yer alır. Ağız kokusu ölçümünden önce yapılması gerekenler - Ölçümü yaptırmadan en az 2 gün önceden başlatarak, ağız kokusuna neden olacak besinler tüketilmemelidir. - Ölçümün yapılmasından en az 8 saat önceden yemek yemeyi kesmek gerekir. - Ölçümden önce hastalar en az 12 saat alkollü içecekler kullanmamalıdır. - Ölçümden önce en az 3 saat su içilmemelidir.
Ağız ölçümü yaptıracak olan hastalar vücutlarında kolonya, parfüm gibi kokular kullanmamalıdır. Bu kokuların ölçüm sonucundaki değerleri olumsuz olarak etkilediği bilinir.  Ağız kokusunun tedavisinde, öncelikle kokunun nereden kaynaklandığı bilinmelidir. Bu sebebin ortadan kaldırılmasıyla birlikte, ağız kokusu giderilecektir. Ağız içinden kaynaklanan kokularda uygulanacak tedavi kişiye ve gereksinimlerine göre belirlenir. Diğer sebeplere bağlı oluşan ağız kokularında, önce tespit edilen hastalıkların tedavisine başlanmalıdır. Ağız içindeki gıda artıklarının temizlenmesi ve bakterilerin yok edilmesi ağızdaki kokunun önlenmesine yardımcı olabilir. Çünkü ağız içinde olan bakteriler ağız kokusunun oluşmasında belirleyici etkendir. Ağız kokusunu önlemek için yapılabilecekler Bunu sağlamak için insanların biraz çabalaması gerekir. Ağız hijyeninin sağlanması, ağız kokusunun önlenmesi açısından çok önemlidir. Bunun için alınacak önlemler arasında; - Dişler fırçalandıktan sonra, dişlerin arasındaki yiyecek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılmalıdır. - Dişlerin ağız içinde kapladığı alan sadece % 25 tir. Bu alan dışında oluşan bakterilerin önlenmesi ağız kokusunu önler ve nefesi tazeler.
Bunu sağlamak için günde 2 defa gargara yapılması faydalı olur. - Ağız temizliğinde dilin arka kısmına kadar temizlenmesine ve bol miktarda sıvı tüketilmesine dikkat edilmelidir. - Ağız kuruluğu olursa, şekersiz sakız çiğnemek faydalı olabilir. Sakız çiğnenmesi tükürük salgısını arttırarak ağız kokusuna engel olabilir. - Bol lifli yiyeceklerin tüketilmesi, diş temizliğine yardımcı olur ve bakteri üremesine engel olur. - Diş doktorunun düzenli olarak ziyaret edilmesi gerekir. Sağlıklı bir diş yapısı olsa bile, rutin kontrollerin yapılması için en az yılda iki defa diş doktoruna gitmek uygundur. Bu kontrollerde ağız kokuları diş doktoru tarafından erken dönemde fark edilerek, tedavisine başlanabilir. Bu sorunun daha ciddi komplikasyonlara neden olmasını önler. Ağız kokusuna sebep olan en önemli etken diş ve diş eti hastalıklarıdır. Ağız ve diş sağlığına önem verilmesi ve hijyenin sağlanması, ağız kokusu çekmenize engel olur. Bunun yanında ağız kokusu yapabilecek diyabet hastalığı, böbrek yetmezliği, metabolizma bozukluğu ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Ağız kokusu normalde tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez, ancak önemli hastalıkların belirtisi olabilir.
Ağız kokusunun tedavi edilmediği durumlar Kişilerdeki ağız kokusu sabahları uykudan sonra meydana geliyorsa, bunun bir hastalık olarak kabul edilmemesi nedeniyle tedavi uygulanmaz. Bunun dışında yeni başlamış olan ağız kokusu da tedavi edilmez. Bunun nedeni insanların vücut floralarının kısa süreli değişim içinde olmasıdır. Bu etki bağışıklık sisteminde oluşan adaptasyon sürecinde gerçekleştiği için, ağızda oluşan kokular belli sürelerde dalgalanmaya sebep olabilir. Bu sorun hastalık olarak kabul edilmediğinden tedavi uygulanmaz. Diş fırçalamayan, ağız bakımına gereken özeni göstermeyen kişilerde meydana gelen ağız kokusu tedavi edilmez. Çünkü bu tedavi sırasında doktor gerekli olan başarıyı sağlayamaz ve hasta daha çok mutsuz olur. Ağız kokusu oluşan gebelik dönemindeki kadınlarda kokuyu önlemek için herhangi bir tedavi uygulanmaz. Doğumdan sonra kadının metabolizmasının normale dönmesiyle ve bebek nedeniyle oluşan baskının ortadan kalkmasından sonra ağız kokusu kendiliğinden düzelir. Bu dönemde ağızdaki kokunun baskılanması için, alkolsüz ağız gargaralarından destek alınabilir. Bu sadece koruyucu bir önlemdir, bir tedavi şekli olarak kabul edilmez. Sadece bu süreçte kişilerin iyi halini devam ettirmesini sağlayacak bir önlemdir. Bunların dışında kanser, diyabet ve siroz gibi hastalıkları bulunan kişilerin ağız kokusu tedavisi yapılmayabilir. Ağız ve diş sağlığının ağız kokusu üzerindeki etkileri Ağız kokusunun yaşanmasının en önemli sebebi kişilerin ağız ve diş sağlığını kaybetmesidir.
Diş bakımına yeterince özen göstermemek, düzenli olarak fırçalamamak ağızdaki bakterilerin artmasına sebep olduğundan, ağız kokusunda etkili olur. Dişlerde olan çürüklerin ve diş eti iltihaplarının ağız kokusu oluşturması normal bir sonuçtur. Ağız içindeki herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesinde etkili olacağından, ağız kokusu yaşanacaktır. Diş ve diş eti hastalıkları da bakteri üremesinde etkili olduğundan kötü bir koku oluşturabilir. Bu nedenle insanların rutin diş hekimi ziyaretleri yapması ve ağız ve diş sağlığına önem vermesi gerekir.
GelecekTeknolojisi.Com


 

ETİKETLER:
ağız kokusu , diş , nefes , koku , sağlık ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Olay..! Ağız Kokusu Bu Formülle Tarih Olacak..!
Ağız kokusu şüphesiz ki çok rahatsız edici bir kokudur.Sosyal ortamımızda ...
Muhabbet ederek by-Pass ameliyatı gerçekleştirdi!
Solunum sıkıntısı yaşayan 62 yaşındaki hastayı uyutmadan konuşa konuşa ...
Zeytin Yağın Mucize Gibi Etkisi! Meme Kanserine Karşı Zeytinyağlı Koruma!
Prof. Dr. Sancar Bayar, "Akdeniz ülkelerinde meme kanserinin az görülmesinin ...
 
Kurban Eti Nasıl Saklanmalı, Nelere Dikkat Edilmeli? Kurban Eti Hakkında Herşey!
Kurban Bayramı'nda et tüketiminin artacağını belirterek, kurban etinin ...
Büyük Başarı! Konuşa konuşa by-Pass ameliyatı gerçekleştirdi!
Solunum sıkıntısı yaşayan 62 yaşındaki hastayı uyutmadan konuşa konuşa ...
Yüksek Tansiyon ve Diyabet Hastaları DİKKAT! Bayramınız Zehir Olmasın!
Kurban Bayramı öncesinde Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı ...
 
Yağlı Et Dişlerinizi Çabuk Çürütüyor! Diş Fırçalamanın Önemi Büyük!
Yarın kurban bayramı ve bol bol et, şeker ve baklava tüketeceğiz. Dişleri ...
Meme Kanserine Karşı Zeytinyağlı Koruma!
Prof. Dr. Sancar Bayar, "Akdeniz ülkelerinde meme kanserinin az görülmesinin ...
Zeytinyağı tüketin, meme kanserinden korunun!
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayar, "Akdeniz ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Euroleague
ygs sonuçları
Netanyahu
IŞİD
haberler
chp
Tunus
ygs sonuçları öğren
Ömer Çelik