Son zamanlarda Dünya'nın en pahalı akaryakıtı kullanılan ülkemizde, EPDK tarafından müjde denilebilecek bir haber geldi. EPDK öngörülen karar taslağına göre piyasayı derinden etkileyecek bir değişime gidiyor. İşte o karar hakkında öğrenilen bilgiler.
EPDK tarafından akaryakıt ücretlerine yönelik hazırlanan taslağa göre, akaryakıt pompa fiyatları sıkı bir şekilde takip edilecek. Aşırı ücret artışlarına müsaade edilmeyecek.
Akaryakıt ücretlerinin daha çok artmaması için çalışmalara başlayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), ücret takibi ile ilgili yeni bir karar taslağı hazırladı. Söz konusu karar ile akaryakıt piyasasında ücret takiplerinin daha etkin ve sağlıklı yapılması hedefleniyor. Rafineri ve pompa fiyatlarının uluslararası piyasalardaki göstergelere göre ne durumda olduğunun takibi ve buna yönelik kriterler belirlenmesi,dağıtıcı ve bayi payı için karşılaştırmada dikkate alınacak ülkeler değiştiriliyor. Böylece akaryakıtın pompa fiyatına aşırı kar marjları konmasının önüne geçmek amaçlanıyor.
EPDK, “Akaryakıt Fiyatlarının Takibine İlişkin Kurul Kararı Taslağı”nı görüşmeye başladı. Düzenlemeyle, akaryakıt ücretlerinin oluşumunda baz alınan Akdeniz Çanağı ülkeleri yerine, yeni ülkelerin baz alınması öneriliyor.
Türkiye, akaryakıt ücretlerini belirlemede en yakın piyasa olan Akdeniz Çanağı ülkelerini yani; İspanya,İtalya,Fransa ve Yunanistan’ı baz alıyordu. Ancak taslakta, İtalya, Almanya, İngiltere ve Fransa’daki ücretler ve bileşenlerinin takip edilmesi önerliyor. Türkiye akaryakıt ücretleri ile baz alınan bu fiyatlar arasında büyük oranda farklılıklar olsa dahi, EPDK dağıtım şirketlerini uyarıyor. Uyarıya rağmen ücretlerde indirim olmaması halinde EPDK, tavan ücret uygulayıp bu süreçte benzin ve motorinde ücreti kendi belirleyebiliyor. Akaryakıt sektörü temsilcileri, bu kararla akaryakıt piyasasının ücret anlamında da doğru ayarlanmış duruma geleceğini kaydederek, “Akaryakıt fiyatlarını belirleyen dört ülke var. Yunanistan ve İspanya’yı çıkardık, İngiltere ve Almanya’yı koyduk yeni ülkeler olarak. EPDK, ‘Bunun ortalamasını alırım, dört ülkenin marjıyla kıyaslarım, uygun olmazsa, lisans iptaline kadar giderim’ diyor. Almanya ve İngiltere piyasaları Türkiye’den çok farklı. Bayii ağı yok, istasyon başına satış Türkiye’nin ortalama 2.5 katı, daha fazla sayıda rafineri var, ikmal noktaları daha çeşitli, şirketlerde dikey bütünleşme var” dedi.
EPDK yetkilileri tüketiciyi mağdur edecek aşırı ücret artışlarına kesinlikle müsaade etmeyeceğini açıkladı.
EPDK iç pazarda akaryakıt ücretlerini,en yakın erişilebilir uluslararası piyasaya göre belirliyor. Türkiye’deki akaryakıt ücretleri ile baz alınan piyasa arasında büyük oranda farklılıklar varsa EPDK dağıtım şirketlerine uyarı yolluyor,yollanan uyarı dikkate alınmazsa EPDK 2 ay süreyle kendi belirlediği fiyat ile benzin ve motorin satışını sağlıyor.
Bazı dağıtım şirketleri 22 Mayıs’ta sona eren akaryakıttaki tavan fiyat uygulaması ardından 13 kuruşa varan zamlar yapması,EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın ikazı ile geri çekilmişti.
Yılmaz, bu uygulama ile piyasalara bir mesaj gönderdiğini belirtti ve bazı şirketlerin olumsuz tavırlarının sektörün tamamına maliyet olarak yansıyabileceği uyarısında bulunmuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...