E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Akıllı Telefon uygulamaları tehlike saçıyor 

Yapılan bir araştırma milyonlarca kişinin telefonunda yüklü olan uygulamaların ne kadar da tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor. Android cihazlarda yaşanan güvenlik açıkları, milyonlarca kişiyi tehdit ediyor.

14.07.2021 - 16:30
Akıllı Telefon uygulamaları tehlike saçıyor

Kaspersky tarafından yayımlanan yeni raporda, en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları ortaya çıktı. Aralarında kullanıcı sayısıyla dünyanın en popüler uygulamaları da bulunuyor. Özellikle Android cihazlarda yaşanan bu güvenlik açıkları, milyonlarca kişiyi tehdit ediyor.

Android cihazlarda bulunan en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları listelendi. Bu listede Telegram ve WhatsApp başta olmak üzere pek çok uygulama yer alıyor. Kaspersky’ın 91 bin 242 saldırı vakası yakaladığı ve bunlar üzerine yoğunlaştığı özellikle belirtiliyor. Kalabalık ülkelerdeki kullanıcıları daha çok etkileyen veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin toplanması olaylarına da vurgu yapıldı.

WHATSAPP EN BÜYÜK TEHLİKE 
En tehlikeli ve telefondan aslında silinmesi gereken uygulamanın WhatsApp olduğu ortaya çıktı. Veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin çalınması vakalarında karnesi en zayıf olan uygulama WhatsApp olmuştu. Söz konusu kötü amaçlı saldırıların yüzde 84.9’u WhatsApp kullanıcılarını etkiliyor.

Uzun bir süredir gizlilik sözleşmesiyle gündemimizde yer alan WhatsApp, aslında bu sözleşmeyi direttiği için milyonlarca kişinin telefonundan silinmişti. Kaspersky da uygulamanın tehlikeli olduğunu rakamlarla söylüyor. Bir diğer tehlikeli uygulama WhatsApp alternatifi olarak gösterilen Telegram oluyor.
Yine milyonlarca kullanıcının kullandığı bu uygulama, en tehlikeli ikinci uygulama olarak sıralanıyor. Yüzde 5.6 ile Telegram tehlikeli uygumalar arasında yerini aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 4.7 risk ile Viber oluyor. Listenin en güvenilir mesajlaşma uygulamasıysa aslında diğerleri kadar çok kullanılmadığı için yüzde 1 oranında Google Hangouts oluyor.

ÜÇ MİLYARA ULAŞMASI BEKLENİYOR 
Statista'ya göre dünya çapında tahmini 2,7 milyar cep telefonu kullanıcısı bulunuyor ve bu kişiler iletişim kurmak için popüler mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor. Bu sayının 2021'de üç milyara çıkmasını bekliyor. Bu noktada WhatsApp, aylık iki milyardan fazla aktif kullanıcısı olan en popüler mesajlaşma hizmeti olarak kayıtlara geçiyor.
Kaspersky, kullanıcılara kimlik avı dolandırıcılığının kurbanı olmayı nasıl önleyebileceklerini de söyledi. Kullanıcılar, mesajlarda yazım hataları veya diğer mantıksızlıklara odaklanmalı ve şüpheli görünen bağlantıları diğer kişilerle paylaşmamalı. Söz konusu uygulamaların neredeyse tamamı ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Bu sebeple kullanıcıları kendine çekiyor ancak tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Öte yandan yine Kaspersky’ın yaptığı bir araştırmaya göre arkadaşlık ve flört uygulamaları da tehlikeye davetiye çıkartıyor.
Yayımlanan verilere göre geçen yılın mart ayında Tinder’da tek bir günde 3 milyar kaydırma yapıldı. Bir diğer uygulamada ise bu oranlar yüzde 700 oranında arttı. Onlarca uygulamayı inceleyen Kaspersky, teknik açıdan 2017 yılına kıyasla daha güvenli olduklarını söylese de yine de gizllik risklerinin bu uygulamaların bünyesinde yer aldığına vurgu yapıyor.

Akıllı telefonların batarya performansı kağıt üstünde her ne kadar 'mükemmel' olarak görünse de işler kullanıma geçince değişebiliyor. pCloud tarafından hazırlanan yeni bir raporda ortaya çıktığı kadarıyla masum görenin mobil uygulamalar, telefonların bataryasını yiyip bitiriyor.

Telefon katili olarak adlandırılan bu mobil uygulamaların bazıları telefonun bataryasını resmen emiyor. Aktif olarak pek çok kişi mobil uygulamalara güveniyor.

Gerek spor yapmak için gerekse görüntülü ve sesli görüşmeler yapmak amacıyla ya da sosyal medyada gezinmek için popüler uygulamaları tercih eden milyonlarca kişi bataryasının daha çabuk bittiğine şahit oluyor.

TELEFON KATİLİ UYGULAMALAR
Telefonların ömrünü kısaltan adeta öldüren bu uygulamaların konum bilgilerini çekmesi, kamera kullanımı ve benzer verileri sürekli takip etmesi bunları 'telefon katili' uygulamalar olarak adlandırılmasına neden oluyor.
Yapılan araştırmada da telefonların bataryasını sömüren bu uygulamalar telefonun sadece konum bilgilerini kullanmıyor. Wi-Fi açıkken sürekli veri çekmesi, parmak izi ve ekran kilidi gibi güvenlik yöntemlerini kullanması, kamera ve mikrofon gibi araçları kullanması telefonları yavaş yavaş öldürüyor.
Yapılan araştırmalara göre en çok batarya harcayan uygulamalar arasında: Fitbit, Verizon, Uber, Skype, Facebook, Airbnb, BIGO Live, Instagram, Tinder, Bumble ve Snapchat başta olmak üzere onlarca uygulama bulunuyor. Sıralanan bu uygulamaların büyük bir çoğunluğu Türkiye'de de aktif bir şekilde kullanılıyor.

EN POPÜLER UYGULAMALAR DA BENZER ŞEKİLDE BATARYALARA SALDIRIYOR
Kullanıcıların bataryalarına saldıran bu uygulamalar arasında sırasıyla WhatsApp, Zoom, YouTube, Booking, Amazon, Telegram, Linkedln gibi popüler uygulamalar da yer alıyor.
Yapılan bu araştırmada 100 uygulamanın incelendiği belirtiliyor. Söz konusu uygulamalar arka planda çok fazla veri kullandığı için telefonların şarjlarını bitiriyor.
Araştırma şirketi aynı zamanda uygulamaların zarar seviyelerini bir yüzde ile ifade ediyor. Liste yüzde 72 ile başlarken en üst noktada yüzde 90'lar aşılıyor.
En çok yüzde 92 ile Fitbit uygulaması bizleri karşılıyor. Bu uygulama giyilebilir cihazlarınızın verilerini topladığı için bu kadar batarya tükettiğini söylemek mümkün.

KAYNAK: MİLLİYET

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2030'larda Dünya'da yıkıcı seller olacak!
Bilim insanları, sel felaketlerinin 2030'ların ortalarında daha sık yaşanacağı konusunda uyardı.
Çip krizinde yeni zamlara hazırlıklı olun!
İlk başta otomobilde başlayan ve ardından tüketici elektroniği sektörüne ...
Hacker grubu bir anda sır oldu
En aktif fidye yazılımı hacker gruplarından REvil'in internet siteleri kapandı.
 
Boeing 787'lerde üretimi azaltacak
Uçak üreticisi firma, yapısal problemler nedeniyle üretim oranının düşürüleceğini duyurdu.
Bilim insanlarından Venüs ile ilgili yeni teori
ABD'de yapılan yeni bir çalışma Venüs'te keşfedilen fosin gazının, dünya ...
E devlette 'tek tıkla soyağacı' dönemi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Nüfus'ta yeni bir işleme, bayramdan sonra ...
 
Eksen eğikliği yaşamın sırrı olabilir
Ekseni Dünya'nınki gibi eğik gezegenlerin, bitkiler ve hayvanlar gibi ...
Fransa'dan Google'a 500 milyon euro ceza
Fransa, telif hakları ihlali nedeniyle Google'un çatı kuruluşu Alphabet'e ...
FIFA 22'nin çıkış tarihi ve fiyatı belli oldu!
Electronics Arts (EA), FIFA'nın yeni sürümünü resmen duyurdu. EA Sports ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
Sağlık
ygs
CEV Şampiyonlar Ligi
Jose Mourinho
ygs puan hesaplama
Beycan ÜÇKARDEŞ
Barack Obama
Ersun Yanal