Nihal Kemaloğlu'nun köşe yazısı
İşsizlik çağı
Türkiye gibi yapısal olarak işsizliğin yaygın olduğu ülkelerin yanında işsizlik tüm dünyada artıyor.
Bu yüzyılın 'işsizler çağı' olacağı söyleniyor.
Üretim teknolojilerindeki gelişmeler, elektronik alandaki sıçramalarla sağlanan otomasyonun küresel ve hızlı yükselişi insansız üretimi yarattı.
İnsan üretim ve emek ilişkisi 1980'lerde birbirinden ayrılmaya başlamıştı.
Yeni üretim biçimleri tarihte görülmemiş biçimde toplumsallığı yok ediyor.
Toplumsal dayanışma kırılıyor, işsizler ve kazananlardan oluşan ikili bir yapı oluşuyor. İnsanı aşan hızdaki bilgisayar teknolojileri insanın yapamadığını yapıyor. Yaptıklarının ekonomik değeri çok yüksek karlılık sağlıyor.
Teknolojik gelişmeler insan emeğinin toplumsal konumunu alaşağı etti. İnsansız teknolojizm ve insansız ekonomi 'işsizlik çağını' başlattı. Gözü kararmış sermayenin en kısa zamanda en yüksek karlılık saplantısı işsizliği daha da derinleştirdi. Düşük ücretli ekonomilere taşınan sermaye artık vatansız yani sorumsuzdu..
Hem göçtükleri yerdeki vasıflı emeği düşük ücretle sömürdüler hem de kendi ülkelerindeki emeği işsizliğe terk ettiler. Kurum bağlılığı, iş etiği, sadakat tarih dışı değerler şimdilerde. Geçmiş iş deneyimlerini olumsuzlayan, kaygan, daraltılmış iş alanlarıyla esnek şirketler arttı. Bir yandan da insan emeği, 'esnek istihdama' ve 'taşeron' sistemlere kaydırıldı.
Her şey esniyordu, esneyemeyen parçalanıp yok oldu. Parçalı hizmet, kiralık emek, geçici işçilik yeni iş tanımlarıydı.
Belirsiz, güvencesiz koşullar insan ve emeğinin tarihini siliyor. Emeğe uzun vadeli yatırım yapmak, becerileri geliştirmek maliyetli geliyor.
Piyasa ucuza işçi kapatmayı yeğliyor. Eğitimli ve vasıflı işsizlik dünyada gelişmiş ülkelerde de gelişmekte olan ülkelerde de büyüyor.
İnsan üretim sahnesinden indiriliyor.
Gelecek duygusunu kaybetmiş, oyun dışına sürülmüş işsizlere kamusal destek de yok. Bu arada serbest piyasanın kendini düzenleyecek denge ve tutarlılığa sahip olmadığı küresel krizle kanıtlandı.Krizin yarattığı işsizlik de mevcut sistemik işsizliğe katılıyor.
ABD'de işsiz sayısı 14 milyon bunların 7.5'i son bir yılda iş kaybedenler. AB'de toplam işsiz sayısı 21 milyon, İngiltere'de 2 milyon küsur.
Bu yıl dünyada 239 milyon kişi işini kaybedecek. Zaten dünya nüfusunun iki milyarı günlük iki dolar ve altında yaşamaya çalışıyor. Yeni yüzyıl kendini şekillendirirken insanlık büyük toplumsal çatışmalara doğru gidiyor.
İşsizliğin sonucu oluşacak 'işe yaramazlık 've 'kaybeden kimliğinin' yaratacağı 'hıncın' büyüklüğü kimseyi
korkutmuyor.
Adana Çukurova Belediyesi'nin temizlik işlerindeki 375 kişilik kadroya 50 bin 478 kişi başvurdu. 700 TL aylık ücret için başvuranların 14 bini üniversite mezunuydu.
Yeni kapitalizmin dışladığı insanlar nereye gidecek dersiniz.
[email protected]
(Akşam)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...