Almanya’nın en büyük ve saygın vakıflarından olan Bertelsmann Vakfı’nın çeşitli ülkelerde dindarlık üzerine yaptığı araştırmaya göre, kendini ‘çok ya da oldukça dindar’ olarak tanımlayanların başında Türkiye geliyor.
‘Din monitörü 2013’ isimli araştırma beş yılda bir, 13 ülkede 14 bin kişinin fikri sorularak yapılıyor. Vakıf yetkilileri, deneklere ‘hangi ölçüde dindarsınız?’ şeklinde yönetilen soruya Türkler’in yüzde 82′sinin ‘çok ya da oldukça dindar’ şeklinde yanıt verdiğini açıkladı.
En dindar ikinci toplum yüzde 74 oranla Brezilya, üçüncü sırada ise yüzde 70’le Hindistan bulunuyor. Amerikalıların yüzde 67′si ve Almanların yüzde 57′si kendini dindar olarak tanımlıyor.
En az dindar olan ülkeler ise yüzde 31’le İsrail ve yüzde 28’le İsveç. ‘Din temsilcileri siyaseti belirlemeli mi?’ sorusuna en çok evet denilen ülke ise yüzde 28 ile ABD. Almanya’da ve Türkiye’de oran yüzde 21. ‘Ülke yönetimindeki siyasetçiler tanrıya inanmalı mı?’ şeklindeki soruya Amerikalı ve Türklerin yüzde 25’i evet diyor.
Bertelsmann yetkilileri araştırmanın yapıldığı tüm ülkelerde hükümet sistemi olarak demokrasinin tartışmasız olarak kabul edildiğini vurgularken, demokrasiyi en iyi sistem şeklinde tanımlayan toplumların başında yüzde 95’le İsveç’in geldiğini, Türkiye’de bu oranın yüzde 82 olduğunu açıkladılar.
Bu arada araştırmanın bir konusu da ‘İslamafobi’ yani İslam düşmanlığı. İslamiyeti ‘tehdit’ olarak algılayanların başında İsrail geliyor. İsrail’de oran yüzde 76′ya ulaşırken, İspanya’da yüzde 60, İsviçre’de yüzde 50, ABD’de yüzde 42 bu görüşte.
3,5 milyon müslümanın yaşadığı Almanya’da ise halkın yarısı İslam’ı tehdit olarak görüyor. Hıristiyanlığı ‘tehdit’ olarak görenler de ise Türkiye yüzde 32 ile ilk sırada, İsrail’de ise toplumun yüzde 27′si hıristiyanlığı ‘tehdit’ olarak görüyor.
‘Kendi dininizi diğer dinlerden daha üstün mü görüyorsunuz?’ şeklindeki bir diğer soruda da Türkiye yine listenin başında yer alıyor. Buna göre Türklerin yüzde 59’u İslam’ın diğer dinlerden daha üstün olduğunu düşünüyor. Sıralamada sonda yer alan İsviçre’de bu oran yüzde 12.
Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri toplumların göçmenlere bakışı ile bağlantılı. Araştırma kapsamındaki diğer ülkelere kıyasla ortalamada daha az yabancının yaşadığı Türkiye’de kendilerini dindar olarak tanımlayanların yüzde 72’si ülkedeki göçmen oranının kendilerini rahatsız edecek boyuta olduğunu söylüyor.
İkinci sırada yüzde 60’la İspanya, üçüncü sırada da yüzde 58’le İsviçre var. Uyum ve göçmenlerle ilgili konuların gündemden düşmediği Almanya’da ise dindarların yüzde 46’sı ülkedeki göçmen oranından şikayetçi.
Kaynak: Amerikanın Sesi
Rotahaber
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...