İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç, "Artık altındaki kemik kırıldı, tedavisi uzun sürecek. Ama altın her zaman güvenli liman olma özelliğini koruyacaktır" dedi.
ÇEYREK ALTIN KAÇ LİRA OLDU?
Altın fiyatının çıkmasının sebebinin direkt olarak para basılması olmadığını belirten Halaç, şunları anlattı: "Para basılmasının enflasyon yaratacağı korkusu altını çıkardı. Merkez bankaları da altın aldı. Onun arkasında bir sürü yatırımcı da altın aldı. Fonlar da riske girerek altın aldı ve dengeler bozuldu. İlk düşüşte Güney Kıbrıs 'belki altın satabilirim' dedi. Bu AB'deki merkez bankaları için negatif psikolojik etkiydi. Fed'in açıklaması da bunda etkili oldu. Bana sorarsanız artık altındaki kemik kırıldı, tedavisi uzun sürecek. Ama altın her zaman güvenli liman olma özelliğini koruyacaktır."
DARPHANE'NİN GREVE GİTMESİ SIKINTI
Halaç, Darphane'nin greve gitmesinin altın fiyatlarına muhtemel etkisine ilişkin bir soruya "Fiyatın düşmesiyle altına talep olunca insanların ilk yatırım yapacağı altın olarak ziynet akla geliyor. Darphane'nin bu yoğun ortamda greve gitmesi biraz sıkıntı. Şu an zaten greve gitmediği halde Darphane'nin üretimini zamanında yapamamasından dolayı fiyatlarda bir şişkinlik var. Ama önümüzdeki Ramazan döneminde düğün faaliyetleri azalacağı için bu takı mevsimi biraz dondurulucak. O dönemde yoğun hissedileceğini sanmıyorum grevin. Ama Ramazan sonuna kadar çözülmez ise Ramazan sonra düğün faaliyetleri yoğun bir şekilde devam edeceğinden yeni altında ufak bir sıkıntı olabilir. Ama önceki senelerde basılan altınları bulmakta bir sıkıntı olmayacak" yanıtını verdi.
'BİZ BUNU YAPAMAYIZ'
Ziynet altının ağırlık standardının bulunmaması, seri numarası ve paketli olmamasının bankacılık faaliyetlerinde kullanılmasına engel teşkil ettiğini belirten Halaç, şöyle devam etti: "Türkiye'de sırf ziynet altın satarak evine ekmek götüren bir sürü kuyumcu var. Ziynet altını satma yetkisini bankalara vermek kuyumcuların itiraz noktası... Külçe altın bir tarafa, Darphane'nin ürettiği ziynet altın bir tarafa... Bankacılara sorduğunuz zaman çoğunun söylediği 'Biz bunu yapmayız, yapamayız...' Çünkü buna ağırlık standartı lazım, paket lazım. Bu tarz sıkıntılar olduğu sürece bankaların bunu yapacağını sanmıyorum.
'EN AZ ZARAR EDECEĞİNİZ ALTIN...'
Düğün sezonunun da gelmesiyle gram altına talebin arttığını belirten Halaç, "Artık gram altını alan insan, bu altını direkt bankaya götürdüğünde mevduat olarak kabul edileceğini biliyor. Gram altının getirisi olmaya başladı yani. Bugün gram altını bankaya götürüyorsun, banka sana getiri veriyor. Bu, ziynet altında yok. Ayrıca gram altın en ucuz işçilikle alabileceğiniz altın durumunda, satarken en az zarar edeceğiniz altın. O nedenle gram altın çok kazançlı bir yatırım türü" değerlendirmesinde bulundu.
Küresel piyasalarda işlem gören altının ons fiyatındaki fiyat hareketlerine ilişkin görüşlerini aktaran Halaç, şunları kaydetti: "Fed'in parayı kısması durumunda paranın maliyeti artacak. Faizler yükselecek. Her ne kadar altına güvenli liman desek de bazı insanlar tarafından riskli yatırım olarak da görülebiliyor. Bu sebeple paralar buradan çekilip faize kayabilir. Fed'in para basmayı kesmesi krizin bittiği anlamına gelmiyor. Krizin bitmesinin en büyük göstergesi krizden önceki istihdam rakamının yakalanmasıdır."
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...