TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları Genel Müdürü Naci Başerdem, ''Araç sahipleri, araçlarının muayenelerinin gerçek bir muayene istasyonunda yapılıp yapılmadığını internet sitemizden ve çağrı merkezimizden plaka sorgulaması yaparak öğrenebilirler'' dedi.
Bazı basın yayın organlarında çıkan, fenni araç muayene işlemlerinde kullanılan hologram ve etiketlerin sahtelerini bastıkları iddia edilen kişilerin, gözaltına alındığına dair haberlere ilişkin yaptığı açıklamada Başerdem, bu konuda araç sahiplerini dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Başerdem, kullandıkları hologramların, plakaya ve ruhsata yapıştırdıkları etiketlerin her ne kadar taklidi zor evraklar olmasına rağmen, taklitlerinin yapıldığını dile getirerek, şunları söyledi:
''Araç sahipleri, araçlarının muayenelerinin gerçek bir muayene istasyonunda yapılıp yapılmadığını internet sitemizden ve çağrı merkezimizden plaka sorgulaması yaparak öğrenebilirler. Bu konu hakkında wwww.tuvturk.com.tr adresimizle ve 212 444 80 08 numaralı çağrı merkezimizden bilgi alabilirler.
Ayrıca sahte araç muayenesi yapanlar hakkında ciddi cezai yaptırımlar var, Türk Ceza Kanunu'nun 204 numaralı Resmi Belgede Sahtecilik Maddesine göre bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor. Ayrıca yine Türk Ceza Kanunu'nun 278 numaralı Suçu Bildirmeme Maddesine göre işlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.''
Kontrollerin, Trafik zabıtası ve Emniyet Genel Müdürlüğü vasıtasıyla yapıldığını ifade eden, Başerdem, Trafik zabıtası ve emniyet güçlerinin çok daha profesyonel kontroller yaptığını ve evrakın sahte olup olmadığını hemen anladıklarını anlattı.
Naci Başerdem, çok yakın bir zamanda bu denetimlerin elektronik ortamda yapılacağını, plaka ve ruhsat bilgilerinden elektronik kaydın istasyonda bulunup bulunmadığının sorgulanabileceğini belirterek, ''Araçların muayeneleri ile ilgili tüm veriler elektronik ortamda saklanmaktadır. Elektronik ortamda kayıt altında tutulan muayene raporları, Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü aracılığı ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşılmaktadır. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü elektronik kayıtlara gerçek ve eş zamanlı olarak ulaşabilmekte ve muayene raporlarını etiket ve hologram gibi görsel malzemeler dışında elektronik kayıtlardan da denetleyebilmektedir'' diye konuştu.
-''RANDEVU SİSTEMİ''-
Araç Muayene İstasyonlarında araç sahiplerinin işlemlerini hızlı ve kolay gerçekleştirmeleri adına, mesai saatlerini uzatılmasından, vardiya sistemi ile çalışmaya ve personel sayısını artırmaya kadar çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Başerdem, bunların en önemlisinin Randevu Sistemi olduğunu kaydetti.
Başerdem, sistemin muayene taleplerini istasyonlara, haftaya ve gün içine eşit dağılmasını sağladığını ve araç kullanıcılarının daha az yoğun istasyonlara ve daha az yoğun günlere yönlendirilmesine olanak sağladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Her zaman lojistik acıdan sorun yaşanması muhtemel istasyonlarımızda çeşitli uygulamaları devreye alarak, olası sıkıntıların önüne geçmeyi planlıyoruz. İstasyonlarımızda yaşanan sorun içeriğine göre, değerlendirmeler yapıyoruz ve en uygun çözümü üreterek derhal uygulamaya koyuyoruz.
Bunun en yakın örneği İstanbul Esenyurt İstasyonumuz. Bu istasyonumuz araç yoğunluğu problemi yaşanıyordu. Bunun önüne geçebilmek adına 15 temmuzdan itibaren İstanbul Esenyurt Merkez istasyonumuzda sadece randevulu araçlara hizmet vereceğiz. Bu istasyona randevusuz gelen araçları kabul etmeyeceğiz. Ayrıca önümüzdeki günlerde İstanbul Esenyurt Hadımköy Yolu İstasyonumuzu da bu kapsama dahil etmeyi planlıyoruz.''
Başerdem, Türkiye genelinde 189 adet, İstanbul'da ise 12 adet muayene istasyonu olduğunu, araç sahiplerinin önümüzdeki günlerde TÜVTURK istasyonlarında araç muayenesinin yanı sıra, egzoz emisyon ölçümlerini de yaptırabileceklerini söyledi.
Naci Başerdem, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli-Gebze, Sivas-Suşehri ve Konya-Kumlu'da yeni istasyonlar ile Bartın, Bolu ve Yalova'da ise mevcut istasyonlara yeni muayene kanalları ekleyerek araç sahiplerinin muayenelerini daha da kolay ve hızlı bir şekilde yaptırabilmelerini hedeflediklerini vurguladı.
Başerdem, Türkiye'de araç muayenesinin sadece Ulaştırma Bakanlığı denetiminde, TÜVTURK'e ait sabit ve mobil istasyonlarda yapıldığını, herhangi bir aracın istasyonlara gelmeden muayenesinin yapılmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.