Almanya-Türkiye ilişkilerinde son aylarda yükselen gerginliği düşürmek, sorunları masada konuşmak amacıyla temaslar yoğunluk kazanmaya başladı.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın geçen hafta Berlin’de yaptığı temasların ardından, yine Almanya’yı çok yakından tanıyan bir siyasetçi olan AKP İstanbul milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu bu hafta Berlin'i ziyaret ediyor. Almanya, bir kaç hafta sonra da, Türkiye’nin AB geleceğinin tartışıldığı bir dönemde, AB Bakanı Ömer Çelik’i ağırlamaya hazırlanıyor.
Merkel hükümeti, Türkiye ile yapıcı bir diyaloğu devam ettirme çabasını sürdürürken, derin görüş ayrılıkları, sorunlara kısa zamanda çözüm bulunmasının güç olduğunu gösteriyor.
Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmalarında çok daha geniş bir kesimin hedef alınması, Cumhuriyet ve HDP'yi hedef alan operasyon, Alman siyasetçilerin sert eleştirilerine yol açıyor. Muhalefet partileri, Türkiye ile diyalogdan yana tavır alan Merkel hükümetini topa tutarken, koalisyon hükümeti ortaklarının son dönemde Türkiye’de demokrasi ve insan hakları ihlalleri konusunda eleştirilerini daha yüksek sesle dile getirmeleri dikkat çekiyor. Türkiye’nin, Almanya’yı terör örgütü PKK’ya ve Gülen yapılanmasına destek vermekle suçlayan açıklamaları ise Berlin’de büyük tepkiye yol açmış durumda. Almanya’nın PKK’yı bir terör örgütü olarak gördüğünü ve mücadele ettiğini vurgulayan Alman makamları, Gülen hareketi konusunda Anayasa ve hukuk devletinin gereklerine göre hareket edildiğini kaydediyorlar.
DW Türkçe
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...