HAZAR ile Kafkaslar’daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde imzalar bugün Ankarada atılıyor. ’Nabucco Hükümetlerarası Anlaşması Törenini’ Avrupa başta, tüm dünya ilgiyle izliyor. Enerji ithalatına yılda 300 milyar dolar harcayan Avrupa’nın Rusya’ya karşı alternatif olarak gördüğü 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco Projesi için 4.5 milyar Euro’su Türkiye’de olmak üzere 8 milyar Euro civarında yatırım yapılacağı hesaplanıyor. Proje ilk etapta Avrupa’nın doğal ihtiyacının yüzde 5’ini karşılayacak.
2014’te gaz akacak
Nabucco’nun ortakları eşit hisse ile Türkiye’den Botaş, Bulgaristan’dan Bulgargaz, Romanya’dan Transgaz, Macaristan’dan MOL, Avusturya’dan OMV ve Almanya’dan RWE şirketleri. 2010’da inşasına başlanacak ve ilk gazın 2014’te pompalanması beklenen Nabucco Boru Hattı, Türkiye’den çıktıktan sonra sırasıyla önce Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’dan geçerek terminal ülke Avusturya’ya kadar uzanacak.
Ekonomiye büyük katkı
Nabucco Projesi’nin; Hazar, Ortadoğu ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerini birbirine daha yakınlaştırırken, Türkiye için hem stratejik, hem ekonomik pek çok avantaj getirmesi bekleniyor. Tek seferde Türkiye’ye gelen en büyük dış yatırım olma özelliğini taşıyan projenin inşaatında ilk başlarda 5 bine yakın kişi çalışacak. Projenin ileri aşamasında ise bu rakam 15 bin kişiye ulaşacak. Boru hattının yüzde 65’i (2 bin kilometresi) Türkiye’den geçecek. Nabucco’nun inşasında iki milyon ton demir çelik, 220 bin boru parçası kullanılacak. Hattın inşasında da Türk inşaat sektörüne büyük pay düşmesi bekleniyor.
BTC’den daha önemli
Yetkililer, Nabucco’nun, BTC’den bile daha önemli olduğunu vurgulayarak "Global boyutta kıtaları enerji güvenliği ekseninde birbirine bağlıyor. Bölgesel bazda Türkiye’yi, AB’ye somut olarak bağlayan bir anlam taşıyor. Anlaşmayla Türkiye AB’nin enerji arz güvenliğinin parçası oluyor" dedi.
Enerjinin göbeğinde
Dünyada bulunmuş ham petrol rezervlerinin yüzde 75 ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 72’si Türkiye’yi çevreleyen Hazar Havzası ve Ortadoğu ile Rusya’da bulunuyor. Türkiye’nin bu jeostratejik konumu, enerji kaynakları açısından zengin bölgelerle, enerji ithalatı için yılda ortalama 300 milyar dolar harcayan Avrupa arasında, bir ’Doğu-Batı Enerji Koridoru’ olmasını sağlıyor.
Türkiye’nin içinde yer aldığı enerji projeleri
Türkiye’nin, halihazırda Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı olmak üzere iki büyük projesi bulunuyor.
BTC Projesi’nden Türkiye’nin geçiş vergisi ve işletmecilik hizmetleri karşılığında taşınacak kapasiteye bağlı olarak 1-16. yıllar arasında 140’tan başlayıp 200 milyon dolara ulaşan, 17-40. yıllar arasında ise 200 ile başlayıp 300 milyon dolara çıkan bir yıllık gelir elde etmesi bekleniyor.
Nabucco’nun yanı sıra Hazar ve Ortadoğu ülkelerine ait doğalgaz kaynaklarının Avrupa’ya taşınması amacıyla bir de Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi (ITGI) bulunuyor.
Proje kapsamında Yunanistan’a yıllık 3.6 milyar metreküp ve İtalya’ya 8 milyar metreküp gazın Türkiye üzerinden taşınması planlanıyor. Hattın 2012’de devreye alınması öngörülüyor.
BOTAŞ’ın bir de Türkmenistan-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı Projesi bulunuyor.
Bir başka uluslararası proje ise Mısır-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı. 2004’te Mısır Doğalgaz Şirketi EGAS ve Botaş arasında Türkiye’ye gaz ithalatı ve Türkiye’den Avrupa’ya gaz iletimi konusunda anlaşma imzanladı.
Nabucco Projesi’nin ne kadarı hangi ülkede
Toplam Nabucco Boru Hattı Uzunluğu (Besleme Hatları Hariç) : 2.841 km
Toplam Nabucco Boru Hattı Uzunluğu (Besleme Hatları Dahil) : 3.282 km
Ana Nabucco Hattı Türkiye: 1.558 km
Bulgaristan: 392 km
Romanya: 457 km
Macaristan: 388 km
Avusturya: 46 km
Besleme Hatları Gürcistan sınırı-Horasan: 226 km
İran sınırı-Horasan: 214 km
Türkiye Toplam: 1.998 km
Erdoğan: Türkiye artık hareket noktası
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, AKP Antalya İl Kongresinde yaptığı konuşmada, bugün Ankara’da uluslararası bir adım atılacağını ve bunun Nabucco olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Yani Türkiye artık doğalgazda, petrolde artık bir hareket noktası. Şimdi Avrupa’ya doğalgaz Türkiye’den gidecek ve bunun inşallah anlaşmasını imzalıyoruz" dedi. Erdoğan, bu projeyle Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar doğalgazın Türkiye’den geçeceğine işaret etti.
Avrupa’nın ihtiyacı giderek artıyor
Şu anda Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacı yılda 500 milyar metreküp.
Bunun 780 milyar metreküpe çıkması bekleniyor.
Avrupa’nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ini Nabucco karşılayacak.
Toplam 8 milyar Euro’luk proje maliyetinin yüzde 30’u paydaşlar tarafından karşılanacak. Bu da her ortak için 400 milyon Euro anlamına geliyor.
Nabucco için kaynak sağlaması beklenen ülkelerin başında Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan geliyor.
Bunların yanısıra Mısır, Suriye, Gürcistan Irak ve hatta İran ile Rusya’dan da doğalgaz sağlanması düşünülüyor.
Viyana’da fondaki Verdi projenin ismi oluverdi
2002 yılında Viyana’da, Nabucco için 5 üye imza atarken salonda Verdi’nin ünlü Nabucco operası çalıyordu. Böylece projeye fondaki müziğin ismi verildi. İtalyan besteci Guiseppe Verdi, Nabucco’da Babil Kralı Nabukadnezar’ın (Nabucco) Yahudiler’i Kudüs’ten sürgün etmesini, yaşanan taht mücadelesi ile entrikaları, bir aşk hikayesiyle iç içe anlatıyor.
Törene kimler katılıyor
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanısıra törene katılacaklar şöyle: Avusturya Şansölyesi Werner Faymann, Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, ABD’nin enerji meselelerinde Avrasya Özel Temsilcisi Richard Morningstar, ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Richard Lugar, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natik Aliyev, Suriye Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Sufyan El Alav, Mısır Petrol Bakanı Sami Fehmi, Türkmenistan Enerji Bakanı Kurbannur Anneveliyev. Törene, projeye finansman sağlayacak Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yöneticileri de katılacak.(hürriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...