Birliğin kararı, İstanbul'da yapılan Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi toplantısının hemen ardından geldi.Arap Birliği, Beşşar Esed rejiminin çatışmaları durdurması amacıyla Suriye'ye gönderdiği gözlemci heyetinin çalışmalarını askıya aldığını açıkladı. Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Bin Heli, dün akan kanın durmaması ve son iki günde 100'den fazla kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Suriye'de bulunan 100 civarındaki gözlemcinin çalışmasının dondurulduğunu açıkladı. Arap Birliği'nin aldığı kararın İstanbul'da yapılan Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzey Stratejik Diyalog 4. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın hemen ardından gelmesi dikkat çekti.
Toplantıdan sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki durumu ayrıntılı olarak ele aldıklarını belirterek, "Ümidimiz, Suriye yönetiminin Arap Ligi planı çerçevesinde yapılan teklifleri ciddiyetle değerlendirmek suretiyle halkına yönelik uygulamakta olduğu baskıcı yöntemlere son vermesidir.'' dedi. KİK Bakanlar Konseyi Dönem Başkanı ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el Faysal ise Türkiye'nin bölgedeki rolünü takdire şayan gördüğünü tekrarlayarak, "Türkiye, sürekli olarak bizimle koordinasyon içinde, meselelerimizi Arap görüş açısıyla değerlendiriyor. Hiçbir biçimde bölge ülkelerinin iç işlerine karışmıyor. Temennimiz odur ki bütün komşu ülkeler de Türkiye ile aynı duyguları beslesin." diye konuştu. Daha önce gözlemci heyetinde yer alan diplomatlarını geri çeken Körfez ülkeleri, BM öncülüğünde Suriye'ye operasyon düzenlenmesi de dahil uluslararası bir müdahale istiyor. Müdahale fikrini savunan kanadın başını çeken Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim el Sani ile Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi, Suriye konusunu görüşmeye başlayan BM Güvenlik Konseyi çalışmalarına katılmak için dün New York'a gitti.
Fas tarafından önceki gün BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısı özellikle Rusya'nın sert muhalefetiyle karşılaşıyor. Taslak metinde, "Suriye'deki tüm şiddetin derhal sona erdirilmesi, Suriye'ye silah girişinin önlenmesi'' çağrısında bulunulurken, Suriye'ye karşı güç kullanmanın kesinlikle söz konusu olmadığı vurgulanıyor. Ancak metinde, Suriye'nin 15 gün içinde bu metindeki maddelere uymaması halinde ise "Arap Birliği ile danışma halinde, daha başka tedbirlerin benimseneceği'' ifade ediliyor. Libya'ya uluslararası müdahaleye zemin oluşturan Arap Birliği'nin benzer bir süreci Suriye için de başlatabileceği, tek engelin Rusya olduğu kaydediliyor. Ancak tıpkı Çin gibi Rusya'nın da Arapları daha fazla karşısına almaya cesaret edemeyeceği ve müdahaleye yeşil ışık yakabileceği belirtiliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...