Geçen yıl dolar milyonerlerinin servetindeki artış lüks ürünlere olan talebi yükseltti. Bu durum zenginin enflasyonunu, 'sıradan vatandaş'ın enflasyonunun neredeyse iki katına çıkardı.
Merill Lynch ve Capgemini tarafından hazırlanan 'Dünya Zenginlik Raporu'na göre 2006'da dünya ekonomisi yüzde 5.4 büyürken, hazırda yatırım yapabilecek en az 1 milyon doları olanların serveti yüzde 11.4 yükseldi.
Varlıklı insanların lüks tüketim talebindeki artışa paralel olarak, Forbes'un helikopter, havyar, Dom Perignon şarabı gibi ürünleri kapsayan 'Aşırı İyi Yaşama Maliyeti Endeksi'ndeki yükseliş yüzde 7'yi bulurken, aynı yıl tüketici fiyat enflasyonu yüzde 4'tü. Raporda, bu durumun sıradan vatandaş olarak tabir edilen kesimin enfasyonunun iki katına çıkardığı vurgulandı.
37 trilyon dolar servet
Dünya Zenginlik Raporu'na göre dolar milyonerlerinin sayısı yüzde 8.3 artarak 9.5 milyona ulaşırken servetlerinin toplamı 37.2 trilyon doları buldu. Özel bankacılık literatüründe 'yüksek net değerli insan' olarak nitelenen bu insanların arasına girmek için, alacaklar hariç hemen yatırıma dönüştürelebilecek en az 1 milyon dolara sahip olmak gerekiyor.
Varlık yönetim şirketleri tarafından referans alınan raporda milyoner yatırımcıların yatırım tercihlerine ilişkin 'sıradan vatandaşa' çarpıcı gelebilecek tespitlere yer verildi.
Servetin yüzde 7'si bağışa
2006'da zenginlerin yüzde 11'i hayırsever amaçlarla bağış yaparken, bağışlar milyonerlerin toplam servetinin yüzde 7'sine ulaştı.
Ultra zenginler arasında ise, bağış yapanların oranı yüzde 17, toplam servetin içindeki pay yüzde 10. Kuzey Amerikalılar ve Asya-Pasifik ülkelerinde hayırseverlik oranı daha yüksekken en az hayırsever milyonerler Latin Amerika'da.
Rapora göre, yeni dönemde miras yerine yaptığı işten zengin olanların sayısı artarken bu insanlar servetlerin bir kısmını topluma 'geri vermek' istiyor. Örneğin, girişimci Amerikalı zenginler ortalama 232 bin dolar bağış yaparken, miras zenginlerinin bağışı 110 bin dolarda kalıyor.
Avrupa'da ve Asya'da milyonerlerin yaptığı bağışın arkasında 'topluma geri vermek' güdüsü ağır basarken, Kuzey Amerika'da temel etken 'toplumsal sorumluluk'.
Ortadoğu'da yer alan ülkelerde ise toplumsal sorumlulukla birlikte dinsel zorunluluk milyonerleri bağış yapmaya yönlendiriyor.
150 milyon dolarlık jet tutkusu
Milyonerler yatırımlarının bir kısmını kişisel tutkularıyla ilgili alanlarda değerlendiriyorlar. 2006'da bu alanlar içinde jetler, yatlar ve otomobillerin olduğu lüks koleksiyon ürünleri yüzde 26'yla ilk sırada yer aldı. Raporda ayrıca, ABD'de 10 bin özel uçak bulunduğu ve Boeing'in çoğunluğu Ortadoğulu müşterilerinden olmak üzere 11 adet 'mobil konak' siparişi aldığı bilgilerine de yer verildi. Müşterilerin taleplerine göre yapılan bu geniş gövdeli özel jetlerin tanesi yaklaşık 150 milyon dolar.
Çağdaş sanata ilgi duyuyorlar
Sanat eserleri zenginlerin tutku yatırımlarında yüzde 20'yle ikinci sırada geldi. Milyonerler yalnızca klasikleşmiş eserlere değil, çağdaş sanata da ilgi gösteriyor. Bu ilgi, uluslararası sanat piyasasının hareketlenmesine ve eserlerin rekor fiyatlara ulaşmasına neden oluyor. Bu arada Batılı yatırımcılar, tarihi değeri olan sanat eserlerinin yurtdışına çıkışı konusunda sıkı kuralları olmayan Hindistan, Polonya, Çin, Küba gibi ülkelerden değerli parçalar alıyorlar.
Ultra zenginler az mücevher alıyor
Diğer tutku yatırımları bölgeler arasında farklılık göstermezken, mücevhere en çok ilgi Ortadoğululardan geliyor. 2006'da diğer bölgelerdeki milyonerlerin portföylerinde yüzde 20'nin altında ağırlığa sahip mücevher, Ortadoğulu zenginlerin portföyünde yüzde 32 pay aldı.
Ayrıca 'Ultra net yüksek değerli insanlar' denen, yatırım yapabilecek az 30 milyon doları olanların portföyünde de mücevherin payı diğer zenginlere göre daha az. Rapora göre, bunun ardında yatan nedenlerden biri, mücevherin ikinci el piyasada orijinal fiyatının üçte biri değerinden işlem görmesi olabilir.
(Milliyet)