İdrar kesesi çıkarıldıktan sonra insan içine çıkmaya utanan mesane kanseri hastalarına müjde. Artık yapay mesane ile hayatınızı daha konforlu yaşayabilir, kanserle mücadele edebilirsiniz.
Mesane kanseri hastalarını, idrar kesesi çıkarıldıktan sonra zorlu bir süreç bekliyor. Erkeklerde 4 katı fazla görülen bu hastalıkta yapay mesane ile bu zorluklar en hafif düzeyde yaşanıyor. Medicana Beylikdüzü Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tahir Karadeniz, “Mesane (idrar kesesi) kanserinin bazı türlerinde hastalığın tedavisi ancak mesanenin çıkarılmasıyla sağlanabilir. Mesane çıkartıldıktan sonra yeniden bağırsaklardan oluşturulan mesaneye yapay mesane diyoruz. Dünya genetik bilimi, yıllardır her dokuyu orjinaline yakın yapmaya çalışıyor. Mesanenin de yapayını bir gün yapacaklardır. Bizim burada kastettiğimiz ilerlemiş mesane kanseri vakalarında, mesane çıkartıldıktan sonra idrarı depolayabilecek ve tekrar normal idrar yaptırabilecek bir organı oluşturmak” dedi.
AMELİYATA İKNA KOLAYLAŞTI
Mesane, idrar depolamaya yarayan ve beyinden “idrar yap” emri geldiği zaman kasılarak, kapağı açarak idrarı boşaltan bir organ. Mesane alındığı zaman iki tane seçenek var. Birincisi karın duvarına bir torbayla idrar yolları bağlanıyor, o torbaya doldukça hasta idrarını boşaltıyor. Ama eğer hasta uygunsa, yeni bir mesane yaparak hastanın görüntüsünü hiç bozmadan, idrarını normal bir şekilde yapmasını sağlayan ameliyat gerçekleştiriliyor. Bu tabii ki torbaya göre çok daha tercih edilen ve hastayı ameliyata daha çabuk ikna eden bir yöntem. Hastalar bu teşhisi duyduktan sonra hemen ameliyata razı olmuyorlar. Ama yapay mesane alternatifini duydukları zaman daha erken ameliyata ikna olabiliyor.
Sosyal hayata dönüş
Ameliyat sonrası hasta tekrar insan içine çıkabiliyor, sosyal hayatına dönüyor, denize bile girebiliyor. Prof. Dr. Tahir Karadeniz, “Hastaya 15 gün sonda takılıyor. Sondayı da aldıktan sonra hastanın idrar yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Zaman içinde normale dönüyor zaten” dedi.
Akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...