Tekfen Vakfı tarafından yıllarca desteklenen, Asur İmparatorluğu'nun Dicle bölgesindeki eyalet merkezlerinden biri olan Tuşhan'ın M.Ö. 8 yüzyıla ait kalıntılarına ev sahipliği yapan Ziyaret Tepe kazı çalışmalarını konu alan kitap, evrensel tarihimize ışık tutmak ve topraklarımızın kültürel zenginliğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla raflardaki yerini aldı.
‘Ziyaret Tepe – Asur İmparatorluğu'nun Anadolu Sınırlarını Keşfederken’ ismiyle yayımlanan kitabın basın buluşmasına; yazarlarından ve Cambridge Üniversitesi'nden Dr. John MacGinnis, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu ve Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat ev sahipliği yaptı. Kitap, Tuşhan şehrinin gündelik yaşantısını, bir kazının A'dan Z'ye bileşenlerini ve öyküsünü yüzlerce fotoğraf ve uzman arkeologlar tarafından kaleme alınan metinlerle gözler önüne seriyor.
“Bu kitap, sizi o zamana dek dünyanın gördüğü en büyük imparatorluk olan Asur İmparatorluğu'nun eyalet başkentlerinden birini keşfetmeye Tuşhan'a davet ediyor. Burada yaptığımız 18 yıllık çalışma sonucunda; bir yandan valinin sarayı, seçkinlerin konutları, erlerin kışlaları gibi yapıları ortaya çıkarırken, diğer yandan da imparatorluğun M.Ö. 9. yüzyılın başlarındaki genişlemesinden çöküşüne kadarki bütün tarihinin izini sürdük. Ortaya çıkan pek çok olağanüstü buluntu arasında daha önce bilmediğimiz ancak bundan 2500 yıl önce konuşulan bir dilin varlığına işaret eden, çivi yazısıyla yazılmış bir kil tablet de bulduk. Sarayda bulduğumuz tablette Tuşhan'a getirilen 60 kadının bildiğimiz herhangi bir dile ait olmayan isimleri yazılıydı”
Sözcü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...