Onsu bin 250 dolara gerileyen altın fiyatlarını değerlendiren Atasay Başkanı Kamer, "Ekonomi iyi seyrederse fiyat 1000-1100 dolara oturur. Spekülatör ve fonların çekileceği, gerçek tüketiciyle üreticinin baş başa kalacağı seviye budur" diyor.
Altının ons fiyatı bin 900 dolarlardan bin 250 dolarlara kadar geriledi. Bir dönemin en çok kazandıran yatırım aracı altında bundan sonra olacağı merak konusu. Atasay Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer ile hem altını hem de yazın açtığı alkolsüz mekanları Huqqa ve The Market'i konuştuk:
Altın fiyatlarındaki dalgalanma sizin planlarınızı nasıl etkiliyor?
Fiyatların dalgalı olması hiç hoş bir şey değil. Ben fiyatların bin dolar düzeyinde oturmasını bekliyorum. Bin ya da bin 100 dolar seviyesinde. Biz aslında fiyat öngörüsünde bulunmaktan imtina ederiz, çünkü bu dünyada kimsenin bilebileceği bir şey değil. Dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmelere çok bağlı fiyat. Ekonominin iyiye doğru seyri sürerse bin-bin 100 dolar seviyesine oturur. Yani artık spekülatörlerin ortadan çekileceği, fonların çekileceği, gerçek tüketiciyle üreticinin başbaşa kalacağı bir ortam oluşur. Arz talep dengesi bu seviyede oturur diye inanıyoruz. O noktada da bizim alışverişimiz çok daha iyi oluyor. Fiyatlar düşme eğiliminde olduğu zaman tüketici alımını öteleyebiliyor, yükselme eğiliminde olduğu zaman mücevher yerine yatırım amaçlı altını tercih edebiliyor. Ama stabil olduğu zaman, bin-bin 100 dolara oturursa tüketim çok artar.
Daha geniş kitlelere ulaşma stratejinizi tetikler mi?
Sattığımız ürün sonuçta fantazi takı. Bin 500-bin 600 dolar seviyesindeyken bile Atasay'da 150 TL'ye ürün vardı. Bugün neredeyse bijuteri fiyatları bu kadar. Halbuki diğer tarafta bir değer var, her zaman yeniden satabileceğiniz. Altınla ilgili tüketimin daha da artacağını düşünüyorum. Son dönemde yaşanan kötü ekonomik gelişmeler bizim sektörü, neticede biz lüks tüketim sektörü olarak adlandırılıyoruz, çok küçülttü. Hangi pazarı yükseltti? Yatırım amaçlı altını çok yükseltti. Altının onsunun bin 900 dolarlardan bin 200'lere inmesiyle birlikte artı dünyadaki ekonomik gelişmelerin pozitife doğru ilerlemesi yatırım amaçlı olmayan altın pazarına iyi gelecek.
ALKOLLÜ OLSAYDI ORTAKÖY'E KADAR KUYRUK OLURDU
Alkol mekanlara en çok kazandıran kalemdir, siz daha uzun sürede ya da daha az kazanmaya razı mısınız?
Huqqa'da böyle bir matematiği yapmaya gerek yok, çünkü konsepti zaten farklı, alkol yer bulacak bir şey değil. O kıyaslamayı yapamayız. Ben alkolsüz gece kulübü açsaydım bu kıyaslama yapılabilirdi. The Market'te ise bu hesap çok önemli. Eğer The Market'i alkollü olarak açsaydım mekanın önünden Ortaköy'e kadar her gün kuyruk olurdu. O kadar etle, ana yemekle örtüşüyor alkol talebi. Onun ekonomisi evet, alkollü olsaydı çok daha hızlı dönen karlı bir iş olurdu.
Yatırım ne kadar sürede amorti olacak?
7 senede. Ama ben alkollü yapsaydım 2 senede amorti ederdi kendisini.
Değer mi?
Değip değmeme meselesi olarak bakmıyorum ben. Oranın kendi kira kontratı ve sözleşmesi var, bunun dışında hareket etmek mümkün değil. Kontratı müsait olsa da böyle açarız. The Market'in daha çok çalışabileceği yerlerde açma şansımız olur. Ama mesela Kuruçeşme noktasında daha yavaş yol alıyor alkolsüz.
ÖTV YETMEZ, KDV'NİN YÜZDE 8'E İNMESİ LAZIM
Elmas-pırlantada hammadde ithalinde ÖTV kaldırılacak olması sizi nasıl etkiler?
Bu uygulama güzel ama yetmez. Sorun sadece ÖTV'nin kaldırılması, yerine KDV'nin ikame edilmesi değil, sorun EMTİA'daki yüzde 18'lik KDV'nin çok yüksek olması. Dünyanın en önde gelen 2 takı ihracatçısından biriyiz. Üzerindeki vergiler olsaydı bu noktaya gelemezdik. Dünyayla mücadele edebilmesi için sektörün ağır vergilerin olmaması lazım.
Altın lükse giriyor, KDV'si düşürülürse diğer sektörler isyan etmez mi?
Zaten bu düşünceden dolayı ekonomik yanlışlık doğuyor. Şöyle anlatayım: Bir karat pırlanta 6 bin dolar, KDV'si bin 200 dolar. Binseniz uçakla Dubai'ye gitseniz bin 200 dolara tatil yaparsınız. Yüzüğünüzü alır dönersiniz. EMTİA böyle bir iş. O yüzden ben yüzde 8 KDV olmalı diye düşünüyorum.
ERKEK ARKADAŞA HEDİYE STRESİNİ BİZ ÇÖZECEĞİZ
Müşteri profilinizde gençler ne kadar yer tutuyor?
18-30 yaş arasını inceleyince çok haraketli bir talep var. Bu da gençlerde altın kültürünün olmadığı düşüncesinin artık geçerli olmadığını gösteriyor. Meğer bu bizim suçumuzmuş, gençlere yönelik tasarım, ürün sunamamışız. Biz bunu kırdık, genç müşteri profili oluşturduk. Lansmanını mart ayında yapacağımız bir yenilik daha var. Atasay erkek markası çıkaracak. Erkek arkadaşınıza ya da eşinize kuyumcudan bir şey alınamaz diye düşünülüyor. Tamamen kadınlara yönelik bir yer gibi düşünülüyor. Erkek profilini sektör çok ihmal etmiş.
Var mı böyle bir talep?
Talebi biz yaratıyoruz zaten. Tek taş talebi var mıydı? Gönüllerde vardı, ama tetiklemek gerekiyordu. Böyle bir algı oluşmamış. Erkeğe hediye almak büyük sorun. Biz bu sorunun strese dönüşmesine de engel olacağız. Dünyada da bir boşluk var bu konuyla ilgili. 3 sene içerisinde siz 'Ne alayım' sıkıntısı yaşamayacaksınız.
TERSANE KRİZE YAKALANDI, SATARIZ
Kamer, "Aziz Yıldırım'ın abisinin, ailesinin ortak olduğu bir tersanemiz var. Ama anahtarı çevirip açmadık. 30-40 milyon dolar yatırım yaptık. Ama kriz öyle bir vurdu ki, gemi fiyatları, taşıma fiyatları düştü. Şu an atıl duruyor. Ekonominin iyileşmesiyle muhtemelen satarız" diyor.
MÜCEVHERİN H&M'İYİZ
Mücevherde daha geniş kitlelere ulaşma hedefini nasıl gerçekleştireceksiniz?
3 haftadır Türkiye gezisine çıktım. İstanbul dışında 11 il ve Erbil'i gezdik. Amacımız hem mağazaları yerinde görüp bölgesel analizi yerinde incelemek istedik. 125 tane mağazamız var, yüzde 70-80'i alışveriş merkezlerinde. 2014 stratejisinde sokaklara, caddelere daha çok çıkmak ve toplam mağaza sayısını 200'e çıkarmak istiyoruz. İl potansiyelinde olan ilçeler var. Oralarda da sokaklarda var olacağız.
Mücevherde öyle geniş bir koleksiyonunuz olacak ki İstinye Park'ta da Kars'ta da müşteriye ulaşabilin. Biz Cartier olmayı arzu etsek 10 tane prestijli yerde açardık, ama biz yaygın mağazacılık yapan, hazır giyimdeki örneği de H&M olan bir yapı içerisindeyiz. Her dönem 10 bin yeni ürün sunuyoruz, dünyada bırakın mücevheri tekstilde bile bu kadar hızlı yenilenme yoktur.
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...