Türk Kızılayı, İsrail ile kalıcı ateşkesin sağlanmasının ardından Filistin'deki yardım çalışmalarına hız verdi.
Gazzeliler için ateşkesten önce yardım malzemesi tedarik sürecini başlatan Türk Kızılayı, ateşkesin ilanıyla çalışmalarını hızlandırdı.
Yardımların bölgeye daha hızlı ulaşabilmesi için girişimlerde bulunan ve Mısır Hükümetinden Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye insani yardım sevk etme onayını alan Türk Kızılayı, iznin hemen ardından yardımmalzemesi teminine başladı.
Türk Kızılayı, bu kapsamda birkaç gün önce 5 bin çocuğun 15 günlük ihtiyacını karşılayacak bebek bezini sevk etti.
Ateşkesin ardından da bölgedeki acil ihtiyaçlar konusunda Filistin Kızılayı ile sürekli irtibat halinde bulunan Türk Kızılayı, Mısır'daki yardım malzemesi satın alma işini bu çerçevede yürütüyor.
Türk Kızılayı, gelecek günlerde daha fazla yardım malzemesini Refah Kapısı'ndan sevk edecek.
İlaç bağışları bölgeye gönderilecek
Öte yandan Türkiye'de toplanan yardım malzemelerinin Gazze'ye sevkiyle ilgili süreç devam ediyor. Bu kapsamda özellikle ilaç bağışları geliyor.
Son olarak Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği çatısı altındaki bin 605 eczaneden toplam 543 koli ilaç bağışı geldi. Bu yardımlar, gelecek günlerde bölgeye ulaştırılacak.
Gazze yardım bekliyor
Öte yandan, Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Rami Abduh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, felaket bölgesine dönüşen Gazze'nin şimdi acilen yardım kampanyalarına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Önümüz kış. İlk olarak kısmen zarar gören binlerce Filistinin yaşadığı yerleşim birimlerinin onarılması gerekiyor" dedi.
Evleri yıkılan, akrabalarının evlerine veya okullara sığınmak zorunda kalan Filistinlilere barınacakları evler bulunmasının en önemli ihtiyaçlardan biri olduğunu vurgulayan Abduh, İsrail saldırılarının son bulduğu Gazze'ye acilen yardım edilmesi gerektiğini söyledi.
"Hastaların tedavileri için hava koridoru oluşturulmalı"
Birleşmiş Milletlere Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) Gazze bürosu sözcüsü Adnan Ebu Hasene, İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de sığınmacı durumuna düşen yaklaşık 500 bin Filistinli için 295 milyon dolarlık yardım kampanyası başlatıldığı ifade etti.
Yaklaşık 300 bin kişi, şuan UNRWA'ya bağlı 85 okulda kaldığını hatırlatan Ebu Hasene, saldırıların ardından sığınmacı durumundaki Gazzelilere ev bulunması, hastalıkların yayılmasını engellemek için tıbbi yardım yapılması ayrıca psikososyal destek ve birinci basamak sağlık hizmeti verilmesi gerektiğini söyledi.
"Yaralılara sağlık hizmeti sunulması için acilen harekete geçilmeli" diyen Ebu Hasene, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra'nın da onayladığı gibi hastaların tedavileri için hava koridoru oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, " 3 bini çocuk 11 bin 100 yaralımız var. Gazze'nin ilaç ve tıbbi malzemeler bazında acilen sağlık yardımına gereksinimi var. Ayrıca ihtiyacı olan yaralıların yurt dışına gönderilmesi gerekiyor" diye konuştu.
"Yıkılan okulların imar edilmeli"
Filistin Eğitim Bakanı Yardımcısı Ziyad Sabit, Gazze'de yaşananların ardından öğrencilerin normal yaşamlarına dönebilmeleri için psikolojik olarak hazırlanmaları gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Yetkililer ve Gazze destekçilerinin önlerindeki en önemli sorunlardan biri de yeni ders yılının başlaması için bir an önce sığınmacı ailelerin okullardan çıkarılması konusudur. İsrail, 22'si tamamen yıkılan 232 okula hasar verdi. Yıkılan okulların imar edilmesi gerekiyor."
Yeni eğitim yılı gecikmeli başlayacak
2014-2015 eğitim-öğretim yılı, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de ertelenmişti. Filistin Eğitim ve Yükseköğretim Bakanlığı, Gazze'de yeni eğitim yılının ancak bölgeye yönelik İsrail saldırılarının tamamen durmasından iki hafta sonra başlayacağını açıkladı.
Karşılaştırmalı verilere göre, İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılar, 578'i çocuk, yetişkinlerden 346'sı kadın, bin 221'i erkek olmak üzere 2 bin 145 kişinin yaşamını yitirmesine, çoğu kadın ve çocuk, 11 bin 100 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırılarda hedef alınan 142 ailenin tüm fertleri hayatını kaybetti.
Gazasurvey.com'un bilançosuna göre, saldırılarda 17 bin 200 hane tamamen, 41 bin 350 evin ise bazı bölümleri yıkıldı, on binlerce binada hasarlar oluştu.
Bunun yanında 70 cami tamamen yıkıldı, 152'sinde büyük hasar oluştu, hedef alınan 232 okulun 24'ü yerle bir oldu.
Binlerce aile göç etmek zorunda kalırken, bu sürede okullar sığınma merkezlerine dönüştü. Yaklaşık 500 bin Filistinli kendi kentlerinde sığınmacı durumuna düştü.
Bunlardan 292 bin 489'u, çoğu UNRWA'ya bağlı olan okullarda kaldı. İsrail saldırılarında ayrıca 33 hastane ve sağlık merkezi yıkıldı.
Gazze'ye yardım
Dünya Gıda Programı (WFP) Gazze ablukasının başladığı 2007'den beri ilk kez Mısır'dan Gazze'ye yardımulaştırdı.
WFP'den yapılan yazılı açıklamada, yardım konvoyunun Refah Sınır Kapısı'nı geçerek Gazze'ye götürdüğü yardımın 150 bin kişinin 5 günlük gıda ihtiyacını karşılayacağı belirtildi. Konvoyun, 18 kamyondan oluştuğu ifade edilen açıklamada, ikinci bir konvoyun da birkaç gün içinde Gazze'ye gideceği kaydedildi. WFP'nin Gazze ablukasının başladığı 2007'den beri Refah Sınır Kapısı'nı ilk kez kullandığına dikkati çekildi.
Açıklamada, görüşlerine yer verilen WFP Bölge Direktörü Mohamed Diab, son yaşanan şiddetten etkilenen insanların artan ihtiyaçlarını karşılamak için Gazze'ye farklı rotalardan ulaşmanın önemli olduğuna işaret etti.
WFP'nin çatışmaların başladığı temmuzdan beri Gazze'de 350 bin yerinden edilmiş insana günlük gıda sağladığı bildirilen açıklamada, örgütün gıda yardımı faaliyetlerine devam edebilmesi için önümüzdeki üç yıl için 70 milyon dolara ihtiyaç duyduğu kaydedildi.
Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmeleri sonucunda İsrail ile Filistinli gruplar arasında dün kalıcı ateşkes anlaşmasına varılmıştı. İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 bin 145 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 11 bin 100 kişinin yaralandığı bildirilmişti.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...