Bursa'da 2018 yılında vefat eden folklor ve etnografya araştırmacısı koleksiyoner Esat Uluumay'ın 60 yılda dünyanın farklı bölgelerinden bularak oluşturduğu "Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi"ndeki eserler kızı tarafından geleceğe aktarılıyor.
Osmanlı'nın hüküm sürdüğü Kafkasya'dan Macaristan'a, Kuzey Afrika'dan Balkanlar'a birçok bölgede kullanılan yüzlerce yıllık giysiler, takılar, yaşam eşyaları, çalgılar gibi eserler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
YÜZLERCE ESER SERGİLENDİ
Tarihi Muradiye Mahallesi'ndeki Şair Ahmet Paşa Medresesi'nde kurulan ve 18 Eylül 2004'te ziyarete açılan müzede, folklor-etnografya araştırmacısı ve koleksiyoneri Esat Uluumay'ın 60 yılda biriktirdiği yüzlerce eser sergileniyor.
Kurucu Esat Uluumay'ın kızı Uluumay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Feyza Uluumay Gökalp, ilk Osmanlı halk kıyafetlerinin Osman Hamdi Bey zamanında toplandığını ve o dönem Viyana'da sergilendiğini söyledi.
Babasının 1960 yılında koleksiyonerliğe merak saldığını belirten Gökalp, "Babam, Kılıç Kalkan Folklor Derneği kurucuları arasında yer alıyor. Bu kılıç kalkan vesilesiyle dünyadaki çeşitli festivallere davet ediliyorlar. Babamın dikkatini diğer bölgelerden gelenlerin yöresel kıyafetleriyle yaptıkları oynamalar çekiyor. Orada kıyafetlerin orijinalliğinin bozulduğunu düşünüyor ve o kıyafetleri toplamaya karar veriyor. Türkiye'ye döndüğünde araştırmalara başlıyor ama bu konuda hiçbir kitap bulamıyor maalesef. Kendisi kıyafetleri toplamaya başlıyor" dedi.
Gökalp, babasının koleksiyonu için işe Bursa'dan başladığını, insanlar o dönem sandıklarındaki kıyafetlerden kurtulmak istedikleri için bu kıyafetleri tek tek topladığını anlattı.
Müzenin 2011'de vakıf haline getirildiğini kaydeden Gökalp, "Çocukluğumuzdan beri bu işin içindeyiz. Takip ediyoruz, destek olmaya çalışıyoruz. Babam hastalanınca ailece bir karar verildi ve benim bu konuyla ilgilenmem uygun görüldü" dedi.
Gökalp, müzeye kendisinin de dokunuşlar yaptığını, düzen konusundaki çalışmalarıyla yapının şu anki görünümüne geldiğini ifade etti.
"ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR"
Osmanlı'nın hüküm sürdüğü bölgelerde yaşayan insanların kültürel bakımdan çok zengin olduğunu dile getiren Gökalp, "Ben de Orta Asya'ya meraklıyım. Türklüğün başlangıcından itibaren Osmanlı'ya gelene kadar olan serüvenini çok iyi incelemeye çalışıyorum. Böyle bir koleksiyonu aktarabilmek ve koruyabilmek için gerçekten çok çalışmamız gerekiyor" dedi.
"Geçmişi geleceğe aktarmak, geçmişe gelecek sağlamak için gelenekselden evrensele giden çeşitli tasarımlar üzerinde çalışıyoruz" diyen Gökalp, "Her vakıfta olduğu gibi bizim de her zaman desteklere ihtiyacımız var" diye konuştu.
Müzede dünyanın çeşitli bölgelerinden temin edilen 240 takım geleneksel halk kıyafeti bulunduğunu aktaran Gökalp, ayrıca 500 takının yanı sıra yaşam aletleri, el yazmaları, mutfak eşyaları, hamam takımları, halk çalgılarının sergilendiğini sözlerine ekledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...