İşçilerinin SGK primlerinin düzenli ödeyen, SGK prim, idari para cezası vb. borcu olmayan, SGK bildirgelerini süresinde veren ve sigortasız işçi çalıştırmayan, yükümlülüklerini yasalara uygun şekilde yerine getiren işverenlere beş puanlık SGK prim indirimi var. Esasen bu işverenlere çok önemli bir avantaj verdiği gibi ayrıca SGK primlerinin de düzenli ödenmesini sağlıyor.
Bugüne kadar esnaf, sanatkar ve işverenlerden de Bağ-Kur primlerinde beş puanlık prim indirimi talebi vardı.
İşte, geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıkladığı Yatırım Teşvik Paketi’nde birçok kesime müjdeler verildi. Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur’lulara prim indirimi yapılacak. Ancak, primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkan ortadan kalkacak.
5510 sayılı Kanunun 80. maddesine göre, 4/b yani Bağ-Kur sigortalılarının ödeyecekleri primler, asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında kalmak kaydıyla kendileri tarafından beyan edilen kazancın yüzde 34.5’i üzerinden hesaplanmaktadır. Sigortalının kazanç beyanında bulunmaması halinde ise ödeyeceği primler, günlük asgari ücretin otuz katının yüzde 34.5’i olarak belirlenmektedir.
2016 yılı için Bağ-Kur primi en düşük 568,22 TL ve en yüksek 3.693,40 TL olarak ödenmektedir.
Böylece Yatırım Teşvik Paketi’nde yer alan bu düzenlemenin yasalaşması ve Bağ-Kur sigortalılarına da beş puanlık prim indirimi uygulanması halinde Bağ-Kur primi en düşük 485,87 TL ve en yüksek 3.158,12 TL olacak. Bu da esnafa, Bağ-Kur’luya rahat bir nefes alma fırsatı verecek. Ayrıca primlerin de düzenli ödenmesini sağlayacak.
Yurtdışı borçlanmasında işe giriş tarihine dikkat!
Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmeti olanların sigortalılık başlangıç tarihinden önceki süreleri borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıcı borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülerek tespit edilmektedir. Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmeti bulunmayanların sigortalılıklarının başlangıç tarihi ise borçlarını tamamen ödedikleri tarihten borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülerek belirlenmektedir.
Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerdeki hizmetlerini, 3201 sayılı Kanuna göre borçlananların, sözleşme yapılan ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmaz.
Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.
Bu ülkelerdeki ilk işe başlama tarihi, Türkiye’de hiç çalışma yoksa ya da Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önce ise Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |