Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Afyonkarahisar Belediyesi'ni ziyaret etti.
Burada açıklamalarda bulunan Akdağ, İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığının Türkiye'de sudan bulaşan hastalıklara ilişkin yürüttüğü çalışmalar neticesinde 2009 yazında görülen tifo vakasında önemli oranda azalma yaşandığını söyledi.
Bu konu üzerinde çok ciddiyetle durduklarını belirten Akdağ, şunları söyledi:
''Belediyelerimizde toplantılar ve eğitim çalışmaları yaptık. Belediyelerimize teknik destekler sağladık. Belediyelerimize yaptırım uygulayacağımız hususunda kararlılığımızı bildirdik. Bütün bunların neticesinde Türkiye'de artık su ile bulaşan hastalıklar önemli bir problem olmaktan çıktı. Belediyelerimiz bu meseleyi gittikçe daha iyi öğrendiler. Meseleye gittikçe daha fazla sahip çıktılar. Geçtiğimiz yaz Türkiye'de sudan oluşmuş büyük bir salgın yaşamadık. Bu Türkiye'de bir ilkti. Bundan 7-8 sene önce yılda 20 binin üzerinde tifo vakası görülürken geçtiğimiz yıl toplam vaka sayısı 200'lü rakamlarda kaldı. Herhangi bir yerde suya bağlı bir salgın olmuşsa ishal salgını olmuşsa vatandaşımız bunun sorumlusunun eğer yer, belediye sınırı içindeyse belediye, köy ise il özel idaresin olduğunu bilmelidir.''
KUDUZU TAMAMEN SÖKÜP ATABİLİRİZ
Sağlık Bakanlığının kuduz hastalığı ile mücadele konusunda yürüttüğü önemli çalışmalar olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, amacın beş yıl içinde kuduz hastalığının tamamen yok edilmesi olduğunu açıkladı.
Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kuduzla ilgili ciddi bir mücadele başlatmış durumdayız. Burada belediyelere ve il özel idarelerine düşen çok önemli görevler var. Daha doğrusu kuduzu Türkiye'den silmek için yapılacak işler, belediyelerin ve il özel idarelerinin işleridir. Belediye sınırları içinde belediyelerimiz, kırsalda il özel idaremiz, sahipsiz bütün köpekleri aşılanmasını sağlayacak, bununla beraber o yıla ait aşıyı gösteren bir küpe takacak ve o köpeği kısırlaştıracak. Böylece bu kısırlaştırılan köpek her yıl yeni bir aşı yapılmak suretiyle kuduzdan korunacak. Türkiye'den önümüzdeki beş yıl içerisinde kuduzu tamamen söküp atabiliriz. Mutlaka vahşi hayvanlar ile ilgili çalışma da yapılacak ama ana mesele budur. Her yıl milyonlarca lirayı şüpheli kuduz ısırığı için aşıya harcıyoruz. Vatandaşlarımız tedirgin oluyor. Bir yılda çok az sayıda kuduz vakası da görülüyor. Dolayısıyla Türkiye'den bu önemli halk sağlığı problemini artık ortadan kaldırmalıyız. Eğer bir bölgede ve şehirde kuduz şüphesi veya kuduz görmüşseniz bunun sorumlusu belediyeler veya il özel idareleridir. Açıkça söylüyorum, bunun sorumlusu Sağlık Bakanlığı değildir. Sağlık Bakanlığı sadece kuduz şüpheli vatandaşın aşısını yapar. Allah korusun bir vatandaş kuduz olursa onu hastaneye yatırır. Tedavi etmeye çalışır. Sağlık Bakanlığının aşılanacak veya kısırlaştırılacak köpeklerin peşinde koşmak görevi değildir.''
SİGARA YASAĞI
Akdağ, ''Dumansız Hava Sahası'' uygulaması konusunda hükümetin kararlı olduğunu belirterek, ''Sigaraya yönelik büyük bir mücadele başlatmış durumdayız. Bütün dünyaya bu hususta örnek olduk. Dünya ülkeleri Türkiye'yi konuşuyor'' dedi.
Sigara yasağı konusunda işletmelere kesilen cezaların tahsil edilmesi ile ilgili bir takım sıkıntılar yaşandığını da dile getiren Akdağ, şöyle dedi:
''Belediyelerimize düşen önemli bir görev var. Kolluk kuvvetleri özellikle uygulamaları ihlal eden müesseselere ceza yazıyor. Bu cezaların uygulanması belediye meclislerine geliyor. Kanunu öyle yazdık. Belediye meclislerinin bu cezaları vakit geçirmeden uygulaması gerekiyor. Üzülerek ifade ediyorum ki tahsilat oranı yüzde 20 civarındadır. İçişleri Bakanlığı bu hususta belediyelerimizi uyarıcı bir genelge gönderdi. Tüm belediyelerden olduğu gibi Afyonkarahisar Belediyesinden de bu hususta hassasiyet bekliyoruz.''
Kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunu çiğneyerek cezai işlem uygulanan işletmelerin kimi zaman belediye meclislerine gelerek cezalarının gecikmesini isteyebildiklerini bildiren Akdağ, bu konuda kesinlikle müsamaha gösterilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.
Akdağ, şişmanlığın da toplumun en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, Türkiye'de şişmanlığın giderek büyüyen bir problem haline geldiğini ve Sağlık Bakanlığı olarak şişmanlıkla mücadele programı başlatacaklarını da sözlerine ekledi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...