Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ucuz ithalatın olduğu yerde Türk sanayicisinin dışardaki ürünle rekabet etmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, "Böyle bir ortamda Türk ihracatçısı da ithalata yönelmek zorunda kaldı. Bu, Türk sanayicisinin beceriksizliğini ortaya çıkaran bir durum değil" dedi.
Çağlayan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından düzenlenen "Dış Ticarette Yapısal Dönüşüm: Küresel Dinamikler ve Türkiye Ekonomisi" konferansında yaptığı konuşmada, günümüzde sanayi ürünleriyle beraber hizmet ihracatının öne çıktığını, Hükümet olarak ihracat ve ihracatçının gelişmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.
İhracatta değer bazındaki azalışın, miktar bazındaki azalıştan çok daha fazla olduğunun altını çizen Çağlayan, kur politikası ve emtia fiyatlarının önemine değindi.
Bakan Çağlayan, ihracatçıların kur ve emtia konularında zaman zaman telaş ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Ben de gerek Sanayi ve Ticaret Bakanı iken, gerek Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı iken bu konuyla ilgili görüşlerimi ifade ettim. Böyle bir kur rakamıyla ihracatçılarımızın kolay rekabet edemeyeceğini, bu noktada bunun Türkiye'deki sanayi yapısını ister istemez ithalata kaydıracağını söyledim. Ucuz ithalatın olduğu yerde, Türk sanayicisinin dışardaki ürünle rekabet etmesi mümkün değil. Böyle bir ortamda Türk ihracatı da ithalata yönelmek zorunda kaldı. Bu, Türk sanayicisinin beceriksizliğini ortaya çıkaran bir durum değil. Türk sanayicisinin kur karşısındaki probleminin ve ithalata yönelmesinin ortaya çıkardığı durumlardan biri... Bununla ilgili politikalarımızı da buna dikkat ederek yapmamız gerekir."
İhracatın geliştirilmesi için gerçekleştirdikleri çalışmaları da anlatan Çağlayan, bugüne kadar hep "öcü" olarak gösterilen Çin'in bu konudaki politikasını ve dış ticaretteki yerini incelemeye başladıklarını ifade etti.