Bakan Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile basın toplantısında konuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Şukri ile bir araya geldi.
"Mısır ile Türkiye arasında diplomatik temsilcilikler ne zaman açılacak?" sorusuna cevap veren Bakanlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst seviyeye taşınması konusunda hemfikir olduklarını belirterek, bölgesel sorunlara karşı ortak adımlar atılması yönünde ilerlendiğinin sinyallerini verdi.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından önemli satır başları:
-Filistinli kardeşlerimizin zarar görmesine izin veremeyiz.
-Mısır'ın Ortadoğu'daki rolünü takdir ediyoruz.
-Mısır'ın Ortadoğu barışı için önemi büyük.
-Mısır ile Libya konusunda bundan sonra daha yakın iş birliği içerisinde olacağız.
-Mısırla açtığımız yeni sayfayı ortak projeler ve başarı öyküleriyle doldurmak istiyoruz.
Mısır Dışişleri Bakanı Şükri'nin açıklamaları:
-İstiyoruz ki iki ülkenin ilişkileri gelişsin. Her iki halkı bağlayan tarihi ilişkiler mevcut ve bunu daha da ileriye taşımak bizim için önemli. İki ülkenin bölge halkı da bundan faydalanacak.
-Hızlı bir şekilde ilişkilerimiz ve temaslarımız gelişiyor, bunun devamını diliyorum. Önemli neticeler belirleyeceğiz ve bundan sonra ne adımlar atacağımızı görüşeceğiz.
-Diplomatik temsilciliğinin açıklanması konusunda hemfikiriz, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde bir zirve kurulması söz konusu olacaktır.
-İlişkilerimiz son aylarda gelişen yeni açılımla devam ediyor.
-Filistin konusunu ele aldık ve bu konuda ortak çaba harcamamız gerektiğini ve İslam İş Birliği örgütünün birlikte çalışması gerektiğini konuştuk. Mescid-i Aksa'ya saldırılar oldu.
-İbadet özgürlüğüne saygı duyulması gerek ve oranın statüsü değiştirilmemeli. Bizler çabalarımızı yoğunlaştırıyor ve İsrail'in saldırılarını durdurmamız lazım.
-Tek tarafla davranılmamalı ve gerilimin tırmandırılmaması gerekiyor. Filistin halkının meşru haklarına ulaşması ve iki devletli bir çözüm olması ve Filistin Devleti'nin Doğu Kudüs başkenti olmasıyla kurulması gerekiyor.
-Filistin halkının meşru haklarını tanzim edecek şekilde girişimlerimizi sürdüreceğiz. Tüm bunların gerçekleşmesi için Türkiye, etkin bir ülke.
-Libya'nın toprak birliğinin korunması konusunda hemfikiriz.
-Suriye'deki gelişmeleri de ele aldık. Temaslarla ilgili bakana bilgi verdim. Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, yabancı güçlerin çekilmesi gerektiği ve Suriye hükümetinin BM kararlarını uygulaması gerektiğini ve bütün tarafların siyasi sürece katılması gerektiğini ve daha önce yapılanların temizlenmesi ve güvenin tekrar tesis edilmesi gerektiğini ve burada BM'nin anayasal çalışmalarının sürmesinin gerekliliğini söyledim.
-Suriye halkının orada tekrar hür bir şekilde yaşamasını temin etmeliyiz.
SORU-CEVAP
DİPLOMATİK TEMSİLCİLİKLERİN AÇILMASI
Şukri: Diplomatik süreçle ilgili anlaştık, bu konuda bütün önemli adımları açıklayacağız. diplomatik temsilciliklerin açılması konusunda hemfikiriz. Zirve ile ilgili detaylar ve yine aynı şekilde hemfikir olunca açıklayacağız ve bunları bildireceğiz.
Çavuşoğlu: Önümüzdeki süreçte eş zamanlı olarak açıklamalarımızı yapıp sizleri bilgilendireceğiz.
Aslında bizim ilişkilerimiz yeniden canlandırmamızdan bu yana olumlu etkileri olduğunu görüyoruz. Filistin davasından bahsettik, düşüncelerimiz örtüşüyor. Libya faaliyetlerimizle ilgili kuşkular vardı ama diyalog başladıktan sonra nihai amacımızın aynı olduğunu gördük.
-Mısır ile beraber Birleşik Libya Ordusu güçlerini eğitebiliriz ama önemli olan siyasi süreç, iyi hazırlanması lazım. Bir yol haritasında birlikte çalışmak konusunda mutabık kaldık. Temel konularda Suriye ile de görüş birliğimiz var.
-Önemli olan toprak bütünlüğüdür, sınır bütünlüğüdür. Bu konudaki desteğimizi söylüyoruz, herkesten daha bağlıyız, komşumuzun içinde bulunduğu her şart bizi doğrudan etkiliyor.
-Önceliğimiz bizim terörle mücadele ve insanların güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak olmalıdır. Suriye'nin bölünmesine yönelik çabaların önlenmesi de önemli, burada bir terör koridorunu engelledik, kendimize yönelik bir tehdit olmadığından da emin olmamız lazım.
-Mısır ile güçlerimizi birleştirirsek bunların olumlu etkileri olacaktır. Risklerin ortadan kalkması ve ortaya çıkacak fırsatların değerlendirilmesi bakımından önemli.
SERBEST TİCARET BÖLGESİ OLACAK MI?
Şukri: Ekonomik ilişkiler kendi yolunda devam etti. Mısır'ın da Türkiye'ye ihracatı arttı. Yatırımcıların her iki ülkede de desteklenmesi önemli. Bunlar ortak olumlu faydalardır. Teknik düzeydeki gelişmeler çok önemli. Yeni alanların açılması da çok önemli. Her iki ülkenin potansiyeli buna müsait, iş birliği imkanlarımız çok. Sanayi bölgesi olabilir, uygun bir yer. Yatırımcılar daha çok gelmeli.
FRANSIZ VEKİLİN TERÖRİSTLERİ AĞIRLAMASI
Çavuşoğlu: PKK terör örgütüdür Fransa'da öyle alınmıştır. Ama senatörler onlarla bir araya gelip ödül veriyor. bu da ikiyüzlülüğün en büyük örneği. Bir yandan terör örgütü demek bir yandan da görüşürüm demek olmaz. Sadece Fransa değil, ABD'de de destek veriyor.
-Süleymaniye'de de PKK artık yerel yönetimleri ve Talabani'nin partisini kontrol altına aldı. Burada da ABD nüfuzu var, nedenlerini biliyoruz. Biz ayrım yapmaksızın her türlü terörle mücadele ediyoruz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...