Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 10. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda konuşma yaptı.
Şimşek, küresel rekabette, yolsuzluğun küresel olarak kabul edilmesinde Türkiye'nin büyük adımlar attığını ancak uzun vadeli hedeflere halen varılamadığını söyledi.
Şimşek, altyapı olmadan, gelişmeden ve ticaretten bahsedilemeyeceğini vurguladı
MENA Bölgesi'nde daha fazla işe ihtiyaç olduğunun altını çizen Şimşek, Türkiye'nin küresel finans merkezleri sıralamasında 44. sırada olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin daha düşük petrol fiyatlarına rağmen geçen sene 55 milyar doları petrol ve gaz ithalatına harcadığı bilgisini veren Şimşek, "Termal, hidro, rüzgar ve güneş enerjisine ilişkin Türkiye’de büyük imkanlar var, bu yatırımları yapmak istiyoruz, MENA ülkelerinin de buna katılmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.
"Avrupa'da durgunluk var"
Şimşek, gölge ekonomisi denilen kaçak ekonominin hala devam ettiğini belirterek, "Vergi toplamasında yüzde 100'e ulaşamadık" dedi.
"Makro ekonomiye bakıldığında büyümemiz yavaş oldu ama Avrupa'da tam bir durgunluk var" diyen Şimşek, Türkiye'de daha iyi finansal şartlara ihtiyaç olduğunu söyledi.
"Vize alımı kolaylaştırılmalı"
AB ile olan Gümrük Birliği Anlaşması'nı geliştirmek ve genişletmek, bunun içerisine tarımı da eklemek istediklerini dile getiren Şimşek, vize alımının kolaylaştırılmasının şart olduğunu vurguladı.
"Türkiye mükemmel mi? Hayır değil. Türkiye'de iş yapıyorsanız muhakkak sorunlarınız da olacaktır. Ama benim kapım açıktır. Zira sizlerin Türkiye'de güzel bir deneyim yaşamanızı istiyoruz. Türkiye'de para kazanmanızı istiyoruz" diyen Şimşek, eğer yatırımcılar başarılı olmazsa bunun Türkiye için iyi olmayacağını, o zaman yatırımların artmayacağını ifade etti.
AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin 33 başlıktan 30'unda ilerleme kaydettiğinin ifade edildiğini aktaran Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye AB'ye girse de girmese de, biz en iyi küresel standartlara ulaşmak istiyoruz. Yönetişim konusunda, mevzuat konusunda, iş dünyasındaki uygulama konusunda ve demokrasi standardı konusunda henüz hedefe ulaşamadık ama kararlıyız. Yani bir AB üyesi olmak için ne gerekiyorsa onları yapacağız. Türkiye AB'ye girmese bile Avrupa'nın bir Norveç'i, bir İsviçre'si haline gelecek. Dolayısıyla karşılıklı bir kazan-kazan durumu ortaya çıkacak. Dolayısıyla AB hala bizim için geçerli."
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecinin başarılı bir şekilde nihayetlenmesi durumunda Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasının her yıl yüzde 1 artabileceğini ve bunun da bölgede etkisini göstereceğini ifade etti.
"Neden Orta Doğu'dan daha az mal alıyoruz?"
Türkiye ile Arap dünyası arasındaki bağların daha fazla güçlendirilmesi için katılımcıların öneriler getirdiğini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:
"Çeşitlilik çok önemli. Neden Orta Doğu'dan daha az mal almaktayız? Çünkü enerjiye yoğunlaşmış durumdayız. Türkiye ile Arap dünyası arasında ticaret gelişsin diye uğraşıyoruz. KOBİ'ler için de bazı düzenlemelere ihtiyacımız var. Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığında bu konunun üzerinde duracağız. KOBİ'lerin finansman imkanlarının geliştirilmesi için önlemler alınmalıdır. Genç bir nüfusa sahibiz. Onların istihdama ihtiyaçları vardır. Bu insanların kalifiye olması da önemlidir. Eğitimin öncelikle alınmasını gerektiğini düşünüyorum. Eğitimle birlikte altyapı ve Ar-Ge'nin de ön sırada yer alması gerekiyor."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...