Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), yeni banka lisansı vermeye sıcak bakmadığından, Türkiye’ye girmek isteyen yabancı bankalar, yerli bir bankayı satın almak zorunda kalıyor.
Bu yüzden “tasarruf oranı yüksek ve cari fazlası olan ülkelerden sağladıkları ucuz fonları, yüksek cari açığı yüzünden sıcak parasız yapamayan Türkiye’de aracısız plase etmek” isteyen yabancı bankalar, mevcut yerli bankalardan birini alarak sektöre giriyor. Bu sayede, bankasını yabancıya satan yerli banka patronları, son yıllarda inanılmaz paralar kazandılar. Bu gelişmeleri değerlendiren SÖZCÜ yazarı ekonomist Ege Cansen, “Bizim iş adamlarımız ezelden beri permi-tahsis-lisans ticareti yapmaya bayılır” dedi.
Herkesin özlemi lisans
Türkiye’de özellikle küçük bankaların öz sermaye maliyetini de hesaba katınca, kâr etmeleri mümkün olmadığını vurgulayan Cansen, “Ama her iş adamının en büyük hayali bir banka (lisansı) sahibi olmak” diyerek şöyle devam etti:
“İş adamlarımızın bu sektöre girerken en büyük beklentileri, devletten bedavaya aldıkları lisansı (izni) yüklü bir bedelle başkasına satıp, esaslı bir rant elde etmektir.”
Cansen sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de iyi kötü bir banka sahibiyseniz ve hatta bu bankanız ekonomik olarak zararda bile olsa, lisansınızı 300-500 milyon dolara satıp ‘damaya’ çıkabilirsiniz. Unutulmasın lisans satarak havadan kazanılan para “dadından yenmez” Bu hevesi en son rüzgar enerjisi lisanslarında da gördük. Atalarımız ne demiş: Sakla lisansı, gelir zamanı.”
Cansen, kuruluşundan bu yana, hissedarlarına muhtemelen hiç kâr payı dağıtmayan Tekstilbank, ortaklarını, ellerindeki hisseleri iyi fiyata satıp ceplerine “sıcak para” girme fırsatı sunarak mutlu edeceğini söyledi. Cansen, “Şirketler, halka açılmadan önce, küçük ortaklarına her yıl makul bir temettü vermeyi planlamalıdır. Bunu yapamayacaklarsa, halka hiç açılmamalıdır. Küçük yatırımcı, her yıl iyi kötü bir kâr payı almalıdır. Türkiye’de ise bu işler ‘bir gün gelir bu hisseyi iyi bir paraya satarız’ mantığıyla yürümektedir. Bu tutum sermaye piyasasının gelişmesine engeldir” şeklinde konuştu.
sözcü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...