TEKEL sigara fabrikalarının özelleştirilmesiyle Samsun, Diyarbakır, Adıyaman, Muş, Bitlis, İzmir, Adana, Hatay, İskenderun, Tokat gibi kentlerdeki yaprak tütün tesislerinin kapanmayla karşı karşıya kaldığını, bu tesislerde 12 bin kişinin çalıştığını anlatan Türkel şöyle dedi:
“Hükümet bu işçilerin Devlet Personel Kanunu’ndaki 4C statüsüyle çalışmasını öngörüyor. Ancak 4C 650 lira maaşla 10 ay çalışılan bir statü. Biz ise hükümete üç alternatif götürdük: 1. Bu işçiler mevcut özlük haklarıyla başka kamu kuruluşlarına nakledilsin. 2. Kamuda sözleşmeli personel olsunlar. 3. 4C statüsü iyileştirilsin. Ancak iki yıldır bu önerilerimiz dikkate alınmadı. Son gelinen noktada da ‘Bu işçiler 4C’li olsun’ dediler. Bunu kabul edemeyiz.”
Bu noktada Tek-Gıda İş olarak eylem süreci başlattıklarını bildiren Türkel şunları söyledi:
“15 Aralık’ta 12 bin TEKEL işçisi, eşleri ve çocuklarıyla birlikte Ankara’ya gidecek. Bu tarihe kadar da çocuklarını okula göndermeme, bulundukları yerleşim birimlerinde Ak Parti merkezlerinin önünde oturma gibi eylemler yapacaklar.”
Türkel, 4C statüsünde istedikleri iyileştirmeyi de şöyle açıkladı:
“Aylık ücretin en az 1200 lira olmasını, çalışma süresinin de 12 aya çıkarılmasını istiyoruz. Türkiye’de halen 26 bini aşkın 4C’li var. Bu iyileştirme tüm bu çalışanlar için bir umut olur.”
4C nedir?
2004 yılında çıkarılan bir Bakanlar Kurulu kararıyla özelleştirme nedeniyle işsiz kalanların kamuda 4C statüsüyle istihdamına imkân tanındı. Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı her yıl yenilenerek bu kişilerin istihdamının devamı sağlanıyor. (milliyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...