Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Demir, açılım ve barış süreci ile Batman'a ve bölgeye ciddi bir yatırım talebi olduğuna dikkat çekti. Birinci Organize Sanayi Bölgesi'nde ilk iki etabın tamamen dolduğunu ve üçüncü etapta da yer tahsislerinin tamamlandığını kaydeden Demir, dördüncü etabın altyapısı çalışmalarının ise sürdüğünü kaydetti.
Hali hazırda Batman'a yatırım yapmak isteyen 120 firmanın bulunduğu bilgisini veren Demir, şöyle konuştu:
"Üçüncü etapta fabrikasının inşaatı süren Gamateks'e ait bir iplik fabrikası var. Bu firma dördüncü bölgeden de yer istiyor. Yıl sonuna doğru fabrikanın ilk bölümü faaliyete geçtiğinde 300 kişiye istihdam sağlayacak. Dördüncü bölgedeki yatırımla birlikte sadece tek bir firmanın yaratacağı istihdam 1000 kişi olacak. Şehir olarak tekstilde çok iyi gidiyoruz, hatta Batman'ı bir 'tekstilkent' yapmak istiyoruz."
3 BİN KİŞİYE EK İSTİHDAM
Barış süreci ile birlikte bölgeye olan teveccühün devam etmesini beklediklerini anlatan Demir, "Ayrıca 6. bölge olmanın teşvik avantajlarını da kullanıyoruz. Bölgedeki diğer şehirlere göre Batman biraz daha avantajlı.Genç nüfus oranı çok yüksek ve işgücü bulma sorunu yok. Kuzey Irak'a ihracatın merkezlerin biriyiz. Bölgedeki durum düzelince Suriye ve İran pazarları da önem kazanacak. Ayrıca biz buraya gelen kimseye yerli-yabancı ayrımı yapmıyoruz. Nereli olursa olsun, eğer üretim ve istihdama yönelik yatırımları varsa biz onlara tuğla taşımaya hazırız" dedi.
Bölgede tekstil, tarıma dayalı sanayi, inşaat sektörüne yönelik yatırımların öne çıktığını belirten Demir, şu anda 54 fabrikanın faal olarak çalıştığını 16 fabrikanın inşaat ve proje çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti. Demir, bu fabrikaların faaliyete geçmesiyle birlikte 3 bin kişiye daha istihdam yaratılacağını kaydetti.
"BİZE BÜYÜK SANAYİCİLER LAZIM"
Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal da çözüm süreci ile birlikte bölgeye yatırımların arttığını ancak çok da büyük gelişmeler olmadığını kaydetti. Bölgeye yatırım yapmak isteyen işadamları olduğunu belirten Akbal, "Evet sırada yatırım yapacak fabrikalar var ama bunun içerisinde bir ağır sanayi veya Türkiye'nin en büyük gruplarına ait bir yatırım söz konusu değil. Bence bölgeye yatırımlar olağan seyrinde gidiyor. En önemli fark şu; düne kadar kimse yatırıma gelmezken şimdi şu veya bu şekilde gelmeye başladılar" dedi.
Bölggeye asıl olarak büyük sanayicilerin yatırım yapması gerektiğini kaydeden Akbal, "Mesela İstikbal Diyarbakır'a tek bir fabrika yaptı ve 500 kişi çalşıyor. Biz büyük grupları ve stratejik yatırımları istiyoruz. Ekonomiyi büyük sanayiciler kurtarır. Yoksa bölgedeki işadamlarının potansiyeli belli. Bizim yatırımlarda en fazla 50-60 kişi çalışabiliyor" dedi.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...