Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin ilk olarak kendilerini psikolojik açıdan hazır hissetmeleri büyük önem taşıyor.
Çiftlerin hayatını tamamen değiştiren bebek, ciddi oranda maliyetle dünyaya geliyor. Bebek sahibi olmak, her ne kadar güzel ve mutluluk verici duygu olsa da ortaya çıkacak maliyeti hesaplamadan çiftlerin harekete geçmemesi öneriliyor.
Hamilelik döneminde alınacak oto emniyet kemeri, emzirme sütyeni, göğüs pedi, kitap, anne karnındaki bebe dinletilecek müzik CD'si, bebeğin ilk aylardaki tulum, yelek, hırka, göbek filesi, ana kucağı, patik, eldiven gibi ihtiyaçları için kalitesine göre 300 lira ile bin lira arasında harcamak gerekiyor. Bu dönemde maliyete, doktor ve hastane giderleri de ekleniyor.
Bebek dünyaya geldikten sonra, aylar geçtikçe ihtiyaçları da artıyor. Bebek bir yaşına gelene kadar oto koltuğu, oda takımı, uyku seti, battaniye, ateş ölçer, müzik kutusu, oda nemlendiricisi, telsiz, oyuncaklar, mama, emzik, dişlik, bakım minderi, vücut losyonu, pişik kremi, şampuanları, bornoz, mama masası ve sandalyesi derken, maliyet giderek büyüyor.
Adım atmaya başladıktan sonra bazı riskleri azaltmak için priz ve çekmece kilitleri, emeklerken kullanılacak dizlik, anne için malzeme çantası gibi alınacaklarla bebek için harcanacak para binlerce liraya ulaşıyor.
4 bin liradan başlıyor
Bursa'da kurulu bir bebek mağazasının satış müdürü Erkan Kızılkaya, AA muhabirine, sadece hamilelik döneminde anne ve karnındaki bebek ile doğumdan sonra 12 ay içinde alınması gereken tüm ihtiyaçların maliyetinin, 4 bin liradan başladığını söyledi.
Aile bütçesine göre daha kaliteli ürünler alınmak istenirse rakamın 15 bin liraya kadar çıkabildiğini dile getiren Kızılkaya, şunları kaydetti:
''4 bin liralık bebek arabası, 6 bin liralık oda takımı gibi oldukça pahalı ürünler tercih edilirse maliyet 30 bin liranın da üzerine ulaşır. Ancak bu durumlar, geliri yüksek olan aileler için. Çiftler, sadece ihtiyaçlar için 4 bin lirayı hazırlamalıdır. Bunun yanı sıra çocuğun hastalığı gibi özel durumlarda ilave masrafların da ortaya çıkacağı unutulmamalıdır. Biz, bebek sahibi olmayı düşünenler için hamilelik dönemi öncesinde alışveriş yapmaya başlamalarını öneriyoruz. Böylece, uzun vadeye yayılmış oluyor ve ödemede sıkıntı yaşanmıyor.''
Kızılkaya, bir yaşından sonra alınacak oyuncuklar, tuvalet eğitimi için gereçler, bisiklet, akülü araba derken ailenin yapacağı maliyetin yükseleceğini belirterek, ''Bu yüzden psikolojik açıdan hazır olmaları kadar, maddi açıdan hazır olmak da gerekiyor. Bazı aileler, birçok eşyayı almayarak maliyeti düşürmeye çalışıyor. Bazıları da kredi yoluyla ihtiyaçları karşılamaya çalışıyor'' diye konuştu.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |