TURKTİME / Bahçeli'nin idam açıklamasına AK Parti destek verirken, muhalefet partileri ise açıklamayı gündemi değiştirmek için yapılmış bir açıklama olark değerlendirerek, ülkenin daha önemli sorunları olduğunu belirtiller.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Bahçeli'nin açıklamasına destek vererek, "Çok sınırlı olarak, belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması gerektiği kanaatindeyim" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Bahçeli'nin idam hakkında yaptığı son açıklamasına dair bir değerlendirmede bulunmazken, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamalarda TBMM'yi işaret etmiş ve Meclis'ten bu konuda bir karar çıkarsa onaylayacağını söylemişti.
İKTİDAR VE MUHALEFETİN AÇIKLAMALARI
MHP Lideri Bahçeli tarafından yeniden gündeme getirilen 'idam' açıklamalarına baktığımızda MHP'nin de içerisinde yer aldığı Cumhur İttifakı'nın olumlu baktığını muhalefet partilerinin ise oluşturduğu Millet İttifakı'nın konuya olumsuz baktığı gözükmekte.
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Eğer vatandaşlarımız ülke barışını tehdit eden, huzurunu tehdit eden suçlarla ilgili idam cezası istiyorsa biz de parlamentoda bunun gereğini yapmak zorundayız" ifadelerini kullanırken, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, “Tekrar çeşitli suçlara ilişkin ölüm cezasını konuşabilmek için toplumda ve parlamentoda çok yüksek bir mutabakat gerekir" dedi.
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Sosyal demokrat bir parti olarak idam cezasına karşıyız." derken, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Siz aldığınız tedbirlerle kadınların, özellikle de genç kızların hayatını kaybetmesini engelleyemiyorsanız idam çare değil. Geçmişte hataen idam edilen bir sürü insan oldu. Biz başbakanları bile idam ettik. Çözüm mü, değil" değerlendirmesinde bulundu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İdam sayın Bahçeli’nin de Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde AB uyum yasaları çerçevesinde kaldırıldı. 7 Mayıs 2004 tarihli kanunda idam anayasadaki bütün kanunlarından çıkarıldı. Birinde Başbakan Yardımcısı Bahçeli, diğerinde başbakan Erdoğan, ikisi de bunu AB uyum yasaları için yaptılar. Burada idam cezasından ziyade ortaklar şunu konuşmalı. Biz Avrupa Birliği yolculuğundan vaz mı geçtik?" dedi.
TÜRKİYE'DE İDAMI CEZASININ TARİHİ
Türkiye’de 1920'de Meclisin kuruluşundan, 1984'te ölüm cezalarının fiilen kaldırılmasına kadar geçen 64 yıllık dönemde, TBMM tarafından onaylanan ve infazı gerçekleştirilen idam cezası kararı sayısı 712'dir. İdam edilenlerden 15'i kadın hükümlüdür.
İstiklal Mahkemeleri'nin, TBMM'yi devre dışı bırakarak aldığı idam kararları bu rakamlara dahil değildir. İstiklal Mahkemeleri'nin kuruldukları dönemde en az 1500 - 2000 arasında idam kararı verdiği tahmin edilmektedir.
1920–1961 yılları arasında 11’i İstiklal Mahkemeleri tarafından olmak üzere toplam 16 milletvekili idam edilmiştir.
27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Başbakan Adnan Menderes, Bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edilirken, 12 Mart 1971 muhtırasından sonra Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildi.
12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası ise 17 yaşındaki Erdal Eren'in yaşı büyütülerek idam edilmiştir. Türkiye'de, cezası infaz edilen son idam mahküm, 25 Ekim 1984'te infaz edilen Hıdır Arslan'dır.
TÜRKİYE'DE İDAM CEZASI HANGİ SUÇLARDA ÖNGÖRÜLÜYORDU?
Türkiye'de idam cezası 2002 yılına kadar 4 yasada, 41 ayrı madde ile düzenlenmekteydi. İdam cezası Türk Ceza Kanunu (TCK) , Askeri Ceza Kanunu, Orman Kanunu, Uyuşturucu Madde Kaçakçılığı ile Mücadele Kanunu'nda düzenleniyordu
DÜNYADA İDAM CEZASI
Dünya genelinde 58 ülkenin yasalarında idam cezası yer alırken 102 ülkede ise idam cezası yasalarından tamamen çıkartmış durumdadır. Altı ülkede savaş suçları ya da askeri yasaların ihlal edilmesi gibi istisnai durumlar dışında ölüm cezası öngörülmüyor. 32 ülke de yasalarından idam cezasını kaldırmamış olmakla birlikte pratikte uygulamıyor. Dolayısıyla dünya genelinde toplam 140 ülkede idam cezası uygulanmıyor.
TÜRKİYE'DE İDAM CEZASI NE ZAMAN KALDIRILDI?
1920'de TBMM'nin kuruluşundan 1984 yılına kadar uygulanan idam cezası 1984 yılından itibaren fiilen uygulanmamış, 3 Ağustos 2002 tarihinde dönemin siyasi iktidarı "Savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" beyanıyla idam cezasını kaldırmış, 2004 yılında Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde imzalanan protokoller sonrası idam cezası TCK'dan tamamen kaldırılmıştır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |