Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son raporuna göre, sigara kullanımı dünya genelinde en önlenebilir ölüm nedeni olarak kabul ediliyor.
Her altı saniyede en az bir kişinin sigara nedeniyle yaşamını yitirdiği bu tehlikeli durum, pek çok sağlık sorununa neden oluyor.
NEREDEYSE TÜM HASTALIKLARIN SEBEBİ
Felç, kanser, akciğer hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, diyabet ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi ciddi sağlık problemleri, sigara kullanımının yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor.
Kişi tütünü bıraktığında konsantre olmakta zorluk yaşayabilir, sinirli veya endişeli hissedebilir ve uyku sorunları yaşayabilir.
Sigarayı bırakmak için doğru zaman yoktur. Sigaranın neden olduğu sağlık tehlikelerinden korunmak için bunu hemen yapmalısınız.
İşte sigara isteğine direnmenin ve sigarayı sonsuza kadar bırakmanın 4 önemli yolu:
1- ORTAM DEĞİŞTİRİN
Küçük değişiklikler yapmak uzun bir yol kat edebilir. Sigara, kül tablası, çakmak, kibrit kutusu vb. gibi tütünle ilgili tüm ürünleri ortadan kaldırın.
Arkadaşlarınızın ve ailenizin, yolculuğunuzda size destek olabilmeleri için sigarayı bıraktığınızı bilmelerini sağlayın.
2- DİKKAT DAĞITACAK ŞEYLER BULUN
Nikotin isteği yalnızca birkaç dakika sürer. Canınız sıkıldığında işinize yarayacak dikkat dağıtıcı şeyler bulun.
En sevdiğiniz müziği dinleyin, evcil hayvanınızla oynayın, bir arkadaşınızı arayın veya yürüyüşe çıkın.
3- GÜVENLİ ALTERNATİFLER BULUN
Stres toplarının kullanımının da faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Ya da karalama yapın. Bunlar sinirsel enerji konusunda size yardımcı olabilir.
Canınız tütün çektiğinde sigara yakmak yerine bunları kullanın.
4- NEDEN BIRAKTIĞINIZI HATIRLAYIN
Canınız sigara içmek istediğinde, alışkanlığınızı neden değiştirdiğinizi düşünün. Hatta belki not defterinize not edin ve ara sıra listeyi okumaya devam edin.
Sigara içmek vücudunuzun her bölümünü etkiler, ancak sigarayı bırakmak erken ölüm riskini azaltabilir ve yaşam beklentisini on yıl uzatabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |