BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, bu konu hakkında yapılan çalışmalar, artık birkaç bin liralık hibelerin, kapanan kepenkleri açmaya yetmeyeceğini, durumun tamamen siyasi tercihlerden kaynaklandığını ortaya koyuyor.
BİR AYDA 7 BİN ESNAF İFLAS ETTİ
CHP İşçi Sendikaları, Esnaf, Sanatkâr ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) sunduğu raporda, bir ayda 7 bin 75 esnafın iflas ettiğini kaydetti.
Ağbaba tarafından hazırlanan çalışmaya göre, sicil kaydını sildiren esnaf sayısı 5 bin 650 olurken meslekten ayrıldığının bildirimini yapan esnaf sayısı ise bin 425 oldu. Bu yılın ilk dört ayında iflas eden esnaf sayısı ise 36 bin 112’ye yükseldi.
İFLASLARIN EN ÇOK YAŞANDIĞI İLLER
2021 yılının ilk dört ayında esnafın en çok kepenk kapatarak iflas ettiği beş il, İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa oldu. İstanbul’da toplam 3 bin 810 esnaf, dört ay içinde iflas etti.
Salgının başından itibaren kısıtlamalar karşısında en çok mağdur olan esnaf grubunun lokanta, kafe gibi yeme içme sektörü olduğunu vurgulayan Ağbaba, çalışmasında şu tespitlere yer verdi:
''EN ÇOK GÖRÜLDÜĞÜ SEKTÖR YEME-İÇME''
“İflasların en çok görüldüğü iş yerlerinden biri de yeme içme sektörü oldu. Ocak, nisan ayları arasında toplamda yeme içme sektöründe faaliyet gösteren bin 587 iş yeri ve işletme kapanmak zorunda kaldı. Toplamda 4,6 milyar TL’yi bulan 3 bin ve 5 bin TL’lik hibeler, yaklaşık 15 aydır kapalı olan esnafın gelir kaybını, biriken kira ve faturalarını karşılamaktan oldukça uzak. Verilen 5 bin TL’lik bir defaya mahsus hibe, 15 aylık süreçte aylık sadece 333 TL’ye denk gelmektedir.''
''EN AZ YÜZDE 8'İ FON TARAFINDAN KARŞILANMALIDIR''
''Büyükşehirlerde 3 bin TL olmak üzere 3 aylık toplam 9 bin, büyükşehir olmayan belediyelerde ise 2 bin TL olmak üzere 3 aylık toplam 6 bin TL kira yardımı yapılmalıdır. Tam kapanma sürecinde mağdur olan esnaflara aylık 4 bin TL olmak üzere 3 aylık 12 bin TL hibe desteği verilmelidir. Esnaf Destekleri Sigortası Fonu hayata geçirilmeli, esnafın kapalı olduğu dönemlerdeki ciro kaybının en az yüzde 8’i fon tarafından karşılanmalıdır.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...