Petrokimya Holding A.Ş.’nin yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na devrine yönelik satış sözleşmesi dün imzalandı. Socar-Turcas-Injaz, 2 milyar 40 milyon dolarlık ihale bedelinin 1 milyar 660 milyon dolarını peşin ödedi. Ankara Sheraton Oteli’nde yapılan PETKİM’in devir teslim törenine, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman İlter, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Fatih Acar, Socar Başkanı Rövnag Abdullayev ve Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy katıldı. Socar-Turcas Petrokimya A.Ş, ihale bedelinin 1 milyar 660 milyon dolarını peşin öderken, 380 milyon doların da 3 yıl içinde ‘vadeli’ olarak ödeneceği açıklandı.
Ermeni Gruba satılmadı
PETKİM’in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirme ihalesi, 2007 yılı Temmuz ayında yapılmış, ihalede en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu vermişti. Bu grubun perde arkasında Ermeni kökenli bir holdingin olduğu TERCÜMAN Gazetesi tarafından ortaya çıkarılınca, satış iptal edilmişti. Daha sonra ihale komisyonu, 2 milyar 40 milyon dolar bedelle en yüksek ikinci teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na yönelik karar verdi ve satış onaylandı.
İki kardeş devlet bağlandı
Bu arada Petrol-İş Sendikası’nın, PETKİM’in özelleştirilmesine karşı açtığı bazı davalarla ilgili yargı süreci devam ediyor.
SOCAR Başkanı Rüvang Abdullayev de Azerbaycan’ın en büyük sermayesinin kardeş ülke olan Türkiye’ye geldiğini kaydederek, “Biz bir millet, iki devletiz” dedi. Bundan sonraki çalışmalarda bir millet ve bir ekonomiyi hedeflediklerini kaydeden Abdullayev, Socar’ın dünyaya açılan yeni bir şirket olduğunu ve dünyaya açılışının Türkiye’den başladığını söyledi. Abdullayev, artık 2 kardeş devletin enerji bağı ile bağlandığını da belirtti.
14 fabrikayla üretimde
3 Nisan 1965 tarihinde TPAO öncülüğünde kurulan bugün 14 fabrikası, 8 ortak tesisi, elektrik üretim ünitesi, atık giderme ünitesi, liman ve barajıyla (Güzelhisar Barajı) Türkiye’nin en gözde şirketlerinden biri olan PETKİM, 50’yi aşan petrokimya ürünü yelpazesiyle Türk sanayinin vazgeçilmez bir ham madde üreticisi durumunda bulunuyor. PETKİM’in ürettiği ham maddelerden plastikler ve sentetik kauçuklar; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Bu arada Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter’in verdiği bilgiye göre, PETKİM’de altın hisse uygulaması devam edecek. İlter, altın hissenin Petkim Yönetim Kurulu’nda bir denetim ve bir de yönetim kurulu üyesi ile temsil edileceğini söyledi.
Tercüman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...