Dünyanın en büyük dijital para birimi bitcoin 10 bin dolar civarında seyretmeye devam ederken bugün devrim niteliğinde iki karar açıklandı. Bu kararlar ile bitcoin artık sanal dünyadan çıkarak gerçek dünyaya ciddi bir şekilde de adım atmış oldu.
"DÖRT BÜYÜK"ÜN İKİNCİSİ BITCOIN DEDİ
Alınan kararlardan ilki dünyanın en büyük ikinci finansal danışmanlık şirketinden geldi. Dünyanın en büyük dört danışmanlık şirketinden biri olan İngiltere merkezli PwC, vereceği danışmanlık hizmetleri karşılığında bitcoin ile yapılacak ödemeleri kabul edeceğini duyurdu.
PwC’nin Asya-Pasifik Başkanı Raymund Chao tarafından yapılan açıklamada, “Aldığımız bu karar PwC olarak yeni teknolojileri nasıl benimsediğimizi ve yenilikçi iş modellerini nasıl hayata geçirdiğimizi gösteriyor.” denildi.
Geçtiğimiz günlerde 11 bin doları aşarak tarihi bir rekor daha kıran Bitcoin'e her geçen gün dünyanın önde gelen şirketleri daha fazla ilgi gösteriyor.
PwC, aralarında Deloitte, EY ve KPMG’nin de yer aldığı “dört büyük” olarak bilinen danışmanlık şirketlerinden biri olup grup içerisinde en büyük ikinci şirket.
Şirketlerin mali tablolarının denetimini yapan, vergi ve mali hukuk, kurumsal finans ve mali danışmanlık hizmetleri sunan PwC’nin hizmetlerini bitcoin ile yapacak olması bu sanal para birimine olan güvenin artışının da bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
BITCOIN ARTIK RESMEN ABD BORSASINDA
Bitcoin'in geleceğini etkileyen bir diğer gelişme ise ABD'den geldi.
ABD türev regülatörü, dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası CME ve rakibi CBOE'de Bitcoin vadelilerinin işlem görmesine izin verdi.
Yapılan açıklamaya göre CME, Bitcoin vadelilerini 18 Aralık'ta işleme açacak.
Bitcoin şu sıralar günlük bazda yüzde 9,67 artışla 10 bin 480 dolardan, en büyük ikinci dijital para birimi olan Ethereum yüzde 8,83 artışla 452 dolardan, Litecoin ise yüzde 12,97 artışla 91,79 dolardan işlem görüyor.
TÜRKİYE'DE HENÜZ SERMAYE PİYASASI KANUNU KAPSAMINDA DEĞİL
Öte yandan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kurumlara gönderdiği Genel Mektup'ta Bitcoin ve benzeri sanal paraların fark kontratı işlemlerine konu olup olmayacağı, sanal paralara dayalı türev araçlara yönelik müşterilere hizmet verilip verilmeyeceği hakkında kurula muhtelif aracı kurumlar tarafından görüş taleplerinin iletildiği bildirildi.
Genel Mektup'ta söz konusu taleplerin görüşüldüğü kurulun 27 Kasım 2017 tarih ve 43 sayılı toplantısında sanal para birimleri ile ilgili olarak Türkiye'de bir düzenleme veya tanımlama bulunmadığı ve Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında yer alan türev araçlara dayanak teşkil edebilecek unsurlar içerisinde sanal para birimlerinin bulunmadığı dikkate alınarak, bu aşamada müşterilere yönelik sanal para birimlerine dayalı spot veya türev işlemler yapılmaması gerektiği hususunda bildirimde bulunulmasına karar verildiği belirtildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...