Bitcoin üretim işine madencilik (mining) çıkartmak, yani madencilik yaparak bir miktar Bitcoin elde etmek, madenciliğin tek amacı değil. Genel tanımıyla Madencilik, hesaplama yetkisini kullanarak işlemi gerçekleştirme, sistem ağını güvenli bir şekilde koruma ve sistemdeki her kullanıcıyı senkronize hale getirme işlemidir. Sistem tek bir merkezden kontrol edilemediği için Bitcoin kullanılan her yerde süreci çalıştırmak, sistemi gözetmek türü işleri birilerinin bir bedel karşılığında yapması gerekiyor ve bu işi yapanlara madenci deniyor. Bitcoin madenciliğini tek başınıza yapa bilirisiniz. Bunun için bilgi birikiminin yanı sıra iyi bir bilgisayar sistemine de sahip olmalısınız. Bitcoin madenciliği, bilgisayarınıza ait donanımlar ile yapılıyor. Yani evinizdeki bilgisayarınızın donanımı yeterliyse evde bitcoin üretmek mümkündür. Bitcoin ve diğer alt para birimlerine yeni başlayanlar için madencilik kavramı biraz kafa karıştırıcı.
Bitcoin ilk çıkan para birimi olduğu için ve şu an ki fiyatını da göz önüne aldığımızda madencilik için biraz mantıksız gözüküyor. Yani bunu en azından günlük bilgisayarımızda yapmamız çok kârlı değil. Bitcoinin birçok alt coini bulunuyor. Bilgisayarınızın işlem gücünü kullanarak Bitcoin yazılımları ile bitcoin üretimi yapılabilir. İlk zamanlarda evden yapılan ve çok para kazandıran bitcoin madenciliği günümüzde sizi kardan çok zarara uğratacaktır. Elektrik tüketimi ve bilgisayarınızın ekran kartı işlem gücü hesaplamaları ile Türkiye’de üretim maalesef pek akıllıca gelmiyor. Bu konuda en çok sorulan sorulardan biride Bitcoin alım satım yapmak para kazandırırmı bunu ilerleyen zamanlarda ele alacağız. Diyelim ki herhangi bir bankadaki vadesiz hesabı açtınız, “bakiye" alanında gördüğünüz tutar aslında o hesap açıldığından beri hesaba giren paralardan, hesaptan çıkan paraların çıkartılmasıyla oluşan bir değerdir.
Bankanız gelen ve giden paralar arasında direkt bir bağ kurmaksızın bunları bakiyeyi değiştiren işlemler olarak takip ederken ve siz bir işlem gerçekleştirmek istediğinizde geçmişte yapılan işlemlerden bağımsız olarak bakiyenizin yeterliliğini baz alır; çünkü banka kendi kurduğu sistem itibariyle hesabınıza gelen bir parayı iki defa kullanamamanızı garanti altına alır, zira tüm müşterilerin gerçekleştirdiği işlemler bilgisi dahilindedir, hepsi kaydedilir. Bitcoin ‘de ise sitem bu şekilde işlemez. Tüm hareketleri tutmakla görevli ve işlemler sırasında kayıtları baz alınan bir kişi ya da kurum yoktur. Yani bir yere bağlı değildir. Bu nedenle de işlem yapılırken bir bakiye yoktur, para göndermek için size önceden gelmiş ve kullanılmamış para transferleri kullanılır.
Bitcoin nereden alınır ?
Bitcoin son yıllarda popüler olmasıyla beraber ülkelerinde radarına girmiş durumda. Bazı devletler bunun balon olduğunu ve alınmasının sakıncalı olduğunu söylesede popülerliği ve artışı devam etmektedir. Bitcoin nereden alınır diye soracak olursanız Türkiye'de bir kaç tane borsa bulunmaktadır, ufak komisyonlarla bitcoin alım satım yapabilirsiniz. Bunlardan bazıları Koineks, Paribu, BTCTurk gibi Türk borsalarından Bitcoin alımı yapabilirsiniz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...