Birleşmiş Milletler'in (BM) nükleer gözlemcisine göre, Kuzey Kore nükleer silahlar için plütonyum üretebilen bir santralindeki operasyonları tekrar başlattı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Pyongyang'ın müfettişlerini 2009'da sınır dışı etmesinden bu yana Kuzey Kore'ye erişim sağlayamadı. Ülke daha sonra nükleer silah programına devam etti ve kısa süre sonra nükleer testlere yeniden başladı. Son nükleer denemesi 2017'de yapıldı.
Ülkede gözlemcisi bulunmayan IAEA, Kuzey Kore'yi büyük ölçüde uydu görüntüleri aracılığıyla uzaktan izliyor.
"TUTARLI GÖSTERGELER VAR"
IAEA raporunda, Kuzey Kore'nin nükleer programının kalbinde yer alan bir nükleer kompleks olan Yongbyon'daki 5 megavatlık reaktör hakkında, "Aralık 2018'in başından Temmuz 2021'in başına kadar herhangi bir reaktör operasyonu belirtisi yoktu. Ancak Temmuz 2021'in başından bu yana, soğutma suyunun tahliyesi de dahil olmak üzere reaktörün çalışmasıyla tutarlı göstergeler var” denildi.
Bununla birlikte IAEA, raporu her yıl üye devletlerinin bir toplantısından duyuru yapmadan çevrimiçi olarak yayımlıyor.
Cuma günü yayımlanan rapor, Şubat ortasından Temmuz başına kadar beş aylık dönemde gözlemlenen soğutma suyunun deşarjı gibi ipuçlarının santralin aktif olduğunu gösterdiğini belirtti.
BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARININ AÇIK BİR İHLALİ
Yapılan açıklamada, "5MW(e) reaktörünün ve Radyokimyasal (yeniden işleme) laboratuvarının işleyişinin yeni göstergeleri derinden rahatsız edici. Kuzey Kore'nin nükleer programının devam etmesi, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir ve derinden üzüntü vericidir” denildi.
Öte yandani üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi AFP yaptığı yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’ın durumdan haberdar ediğini ve müttefik ülkelerle yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |