Hüseyin Tutkun, açıklamasının devamında "Bu yangın sürecinde Orman Genel Müdürlüğü ve diğer birimlerin kendi aralarında bir koordinasyonsuzluğu dikkatten kaçmadı” ifadelerini kullandı.
Bodrum’daki yangın nedeniyle turizmde yüzde 10’luk kayıp yaşandığını açıklayan Tutkun, “Turizmde biz bunu gelecek haftadan itibaren toparlayacağımıza inanıyoruz. Çünkü Turizm Bakanımız turizm bölgeleriyle ilgili bir çalışma yaptığını söyledi. Onu herhalde gelecek hafta açıklayacak” dedi. Tutkun yanan zeytinliklerin telafisi için de çalışma başlattıklarını açıkladı.
Muğla’nın Bodrum ilçesindeki yangında 15 bin hektar alan yandı. Bazı yabancı turistler Kemerköy Termik Santrali’ne yaklaşan ve zorlukla söndürülen yangın nedeniyle tatillerini yarıda bıraktı. Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutkun, yangına karşı verilen mücadeleyi ve etkisini ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Tutkun, son 3-5 gündür turizmin etkilendiğini ve bazı yabancı turistlerin rezervasyonlarını iptal etmeye başladığını bildirdi. Tutkun şunları söyledi:
“Biz Turizm Bakanımızla görüştüğümüzde önümüzdeki haftadan itibaren tekrar bunun toparlanacağını bekliyoruz. Özellikle turistlerde şöyle bir algı oluşuyor, sosyal medyadan paylaşımları gördüklerinde ‘Termik santralde zehirleme oranı yayılırsa, zehirlenirsiniz’ gibi dedikodular var. Bunlar doğru değil. Şu anda otellerimizde doluluk oranları fena değil. Evet, yüzde 10 kadar kaybımız var. Turizmde biz bunu gelecek haftadan itibaren toparlayacağımıza inanıyoruz. Çünkü Turizm Bakanımız turizm bölgeleriyle ilgili bir çalışma yaptığını söyledi. Onu herhalde gelecek hafta açıklayacak.”
"TESPİT YAPIYORUZ"
Köylülerin yanan zeytin ağaçlarıyla ilgili de Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüştüklerini aktaran Tutkun, “Tarım ve Orman Bakanlığımızdan talepte bulunduk. Hatta ormanla ilgili bir dernek de şu anda bizimle sahada çalışma yapıyor. Biz Bodrum Belediyesi olarak tespit yapıyoruz. Zeytin ağaçlarıyla ilgili de arkadaşlarımız başladılar. Bunların hasarları nasıl giderilir, bir çalışmamız olacak” diye konuştu.
Bodrum’da ilk olarak Güvercinlik bölgesinde çıkan yangın birkaç gün sonra Umurça ve İçmeler bölgesine sıçradı. Mumcular’da da Bayır bölgesinde çıkan yangınla beraber söndürülmesi gereken 3 yangın noktası oldu. Yangının beşinci günü yangın kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları devam ediyor.
Tutkun, yangını söndürme çalışmaları için Mumcular bölgesinde kriz merkezi oluşturduklarını, aynı zamanda da ihtiyacı olan yurttaşlara yardım için yardım merkezi kurduklarını aktardı. Tutkun, gönüllülerle birlikte yangının ilk çıktığı andan itibaren söndürme çalışmalarına başladıklarını ve İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehir belediyelerinden gelen destekle beraber söndürme çalışmalarına hız verdiklerini dile getirdi. Tutkun, bölgedeki beton firmalarının mikserlerinin yangının söndürülmesinde kendilerine çok destek olduğunu vurguladı.
"DİĞER İLÇELERDE DESTEK OLDU"
Tutkun, yangın bölgesine ilk gün gelen helikopterin ikinci ve üçüncü gün gelmesinde “sıkıntı olduğunu” söyleyerek, “Dördüncü gün bölgede 5, altıncı günü de Milas bölgesinde uçaklar gördük” diye havadan söndürme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tutkun diğer ilçelere de yangın söndürme çalışmasında destek olduklarını da bildirdi. Tutkun, Bodrum Kaymakamı’nın kendileriyle ayrım yapmadan yerinde ve zamanında müdahaleye destek olduğunu da söyleyerek, gönüllülere ve yangın söndürme ekiplerine teşekkür etti.
Tutkun, Belediye Başkanı Ahmet Aras ve diğer başkan yardımcısı arkadaşlarıyla yangın sönene kadar sahada çalıştıklarını vurgulayarak, “Bodrum Belediyesi olarak da belki küçük eksik gediğimiz olmuştur bu süreçte ama en organize olabilen belediye olduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştu.
Tutkun artık gıda gibi kolay bozulan yardım malzemesi kabul etmediklerini ve diğer bölgelere yönlendirdiklerini söyleyerek, yangının etkilerini ortadan kaldıracak konteyner gibi yardımları kabul ettiklerini dile getirdi.
Tutkun yangından ders çıkardıklarını “Artık Türkiye’de kendi krizini yönetecek bir sistemi olması lazım. Bu yangın sürecinde Orman Genel Müdürlüğü ve diğer birimlerin kendi aralarında bir koordinasyonsuzluğu dikkatten kaçmadı” diye anlattı.
"UÇAK GELMESİ GEREKİYORDU"
Tutkun, havadan söndürme yeterli olmadığı için yangında 2 gün kaybedildiğini dile getirerek, “Havadan söndürme yeterli olsaydı, 2 gün zaman kaybımız olmazdı. Özellikle Mumcular bölgesinde çok zorlandığımız bir bölgeydi. Alan çok büyük bir alan. Karadan nasıl bir müdahale yaparsanız yapın, sadece köyü koruyabiliyor ve köyü tahliye edebiliyorsunuz” dedi. Mazı bölgesini korumak için beton araçlarıyla su göleti oluşturduklarını ve helikopterlere su sağladıklarını belirten Tutkun, şunları kaydetti:
“O köyü öyle kurtardık. Helikopter çok önemli. Çok helikopterin çalışması bizim bölgemiz için yeterli değildi. Uçak gelmesi gerekiyordu. Uçakla havadan müdahalede çok etkili oluyor. Bunu termik santral bölgesinde gördük. Uçak geldi ama sonradan geldi. Bunu anlayışla karşılıyoruz, bugün eleştirme günü değil ama yönetimsel hatalar var. Bunu görüyoruz. Çünkü her yerde yangın var, elinizdeki uçak sayısının yetmediğini görüyorsunuz.”
Tutkun, gönüllülerin çalışmasının ve Başkan Aras’ın yangın bölgesinde yanan yerlere bakışının kendisini en duygulandıran anlar olduğunu açıkladı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...