Ateşi sabah saat 2'de yakıyor, 4'te söndürüyorlar. İki saat sonra da işçiler tarlaya giriyor. 20 kişilik bu grubun adı "mavi takım."
Üniforma yok ama herkes aynı renk giysiler içinde, bu sayede hangi vardiyada oldukları anlaşılıyor. Bu, iş bitip de topladıkları şeker kamışları tartıldığında önem kazanıyor.
Ağır bir iş
Ateşin yumuşattığı şeker kamışlarını daha sonra keskin bir bıçak kullanarak kesmek kolaylaşıyor. Ancak güneş tam tepede ve hava sıcakken girilmesi gereken bir tarla var. Ham şeker topakları, şekerleme halini alırken Vanilya katılmış soya sütü elden ele dolaşıyor.
Etanol üretimi
Yemeklerini yanlarında getiren işçiler, her şey yolunda giderse eve ceplerinde 10 sterlinle dönecekler. Çok değil ama bölgedeki ortalama yevmiyenin iki katıdır. Bu işçilerin, petrole en gelişmiş alternatif olan etanol üretme sürecinde olduklarına inanmak güçtür.
Brezilya'da satışa sunulan yeni otomobillerin yüzde 80'inden fazlası, yakıt olarak petrolün yanında etanol kullanmak için gerekli ekipmana sahip biçimde üretiliyor. Her iki yakıtı da bulmak mümkün ama etanol şu anda yüzde 80 daha ucuza satıldığından, tüketiciye daha cazip geliyor.
Başkan Bush, Amerikalıları Orta Doğu petrolüne bağımlılıktan kurtarmaktan bahsetmişti. Ancak bunun gerçekleşmesi 10 yıl alabilir.
Petrolün Brezilya'da etanol ile rekabet edebilmesi için ise varil başına 35 dolara düşmesi şarttır.
Petrole alternatif
Bu şu andaki ham petrol satış fiyatının kabaca yarısına denk düşüyor.
Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ülkedeki enerji devriminden 'memnun.'
Şeker sektöründeki bazı çevreler, ülkenin petrole bağımlılığını azaltarak petrol ihracatında 400 milyar dolar tasarruf ettiğini dile getiriyor. Şu anda hedef etanolün ithalatını yapmaktır.
Japonya Brezilya'dan 2008'den itibaren altı milyar litre ithal etmeye hazırlanıyor. 2012'den itibaren 70'den fazla yeni imalathane açılması planlanıyor. Sao Miquel dos Campos'taki Grupa Carlos Lyra'da şeker kamışının yüzde 90'ı hala rafine şekere dönüştürülüyor. Ancak geriye kalanlar bir damıtma tesisine aktarılıyor. Bira mayası eklendikten sonra, şekerin alkole dönüştürülmesi süreci ardından geleceğin yakıtı elde ediliyor.
Şeker kamışlarının yıkandığı ve kesildiği yerde gübre kokusu var. Etanol dolu tankların bulunduğu depo ise daha çok bira imalathanelerini andırıyor. Şeker kamışlarını Brezilyalıların otomobillerinde kullanacakları yakıta dönüştürme işlemi de yaklaşık üç gün alıyor.
BBC
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...