Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, bir vericiden yaklaşık 12-13 hastayı iyileştirebilecek organ ve doku elde etmenin mümkün olduğunu belirterek, ''Bu nedenle insanlarımızın organ bağışı konusunda daha hassas davranmalarını istiyoruz'' dedi.
Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ bağışı konusunda tüm çabalara rağmen toplumda yeterli bilincin oluşturulamadığını söyledi.
Türkiye'de halen yaklaşık 40 bin kişinin diyalize bağımlı olarak yaşadığını anlatan Sarıkaya, bunun yanı sıra başka organ bekleyen binlerce hasta olduğunu vurgulayarak, bu nedenle organ bağışının artması gerektiğini ifade etti.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de böbrek hastalığı nedeniyle diyalize bağımlı olarak yaşayan insanların sayısının her geçen gün artığını belirten Sarıkaya, buna karşılık yılda ortalama bin dolayında organ nakli yapıldığını anlattı.
Bu nakillerde organların yüzde 33'ünün kadavradan alındığını bildiren Sarıkaya, mutlaka organ bağışı bilincini arttırmak gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de genellikle canlı donörlerden doku ve organ alındığını ifade eden Sarıkaya, bunların da genellikle yüzde 80'ini anne, baba, kardeş, amca, dayı, hala, teyze gibi akrabaların oluşturduğunu belirtti.
Organ nakli ile insanların daha sağlıklı ve yeni bir hayata kavuştuğunu kaydeden Sarıkaya, bu nedenle organ nakli konusunda toplumun daha da bilinçlenmesini sağlayacak yöntemler bulunarak sayının artırılmasını kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Sarıkaya, bir vericiden yaklaşık 12-13 hastayı iyileştirebilecek organ ve doku elde etmenin mümkün olduğunu belirterek, ''İnsanlarımızın organ bağışı konusunda daha hassas davranmalarını istiyoruz.'' dedi.
Bugün organ bağışında bulunmaya sıcak bakmayan insanların yarın kendilerinin ya da bir yakınlarının organa ihtiyacı olabileceğinin unutulmaması gerektiğini kaydeden Sarıkaya, ''Her şey insanlar için, sağlık da mutluluk da. Dolayısıyla herkesin bir gün organ yetmezliğinin kendi başlarına gelebileceğini düşünmesi gerekiyor'' diye konuştu.
Böbrek nakilleri konusunda bilgi veren Sarıkaya, hem cerrahi tekniklerde, hem de kullanılan ilaçlarda izlenen gelişmeler olmasının bu tedavi yöntemini daha da seçkin ve umut verici hale getirdiğini belirterek, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Böbrek Nakil Merkezince bugüne kadar 109 diyaliz hastasına böbrek nakli yapıldığını ifade etti.
Sarıkaya, tüm bilimsel gelişmelere rağmen yeterli bağış olmamasının bu konudaki en önemli olumsuzluk olduğunun altını çizdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...