Özellikle prematüre ve düşük ağırlıklıkta doğan bebeklere uygulanan masajın, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, büyümeyi ve beslenmeyi doğrudan etkilediği bildirildi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zamanından önce doğan prematüre bebeklerin özel bir bakıma ihtiyaç duyduğunu, bu bebeklerle daha yakından ilgilenilmesi gerektiğini söyledi.
Bebeklerin bakımında özel bir takım uygulamalar yapılmasının önemini vurgulayan Örs, ''Bu tür bebeklerin bakımında dokunma uyarısı, yani masaj çok ciddi yararlar sağlıyor. Pratik açıdan kolay olan masaj için sadece zaman ayrılması gerekiyor. Anneler de çocukları için bu masajı yapabilir'' dedi.
Bebeği sakinleştiren ve rahatlatan bebek masajının birçok faydasının bulunduğunu anlatan Örs, şunları kaydetti:
''Bebeklerdeki masaj uygulaması kas yapısını güçlendiriyor. Kan dolaşımını hızlandırarak kas güçlenmesini ve beslenmeyi artırıyor. Masajla bu bebeklerin hastaneden daha kısa sürede taburcu oldukları, daha iyi büyüdükleri ve daha sakin oldukları gözlemleniyor. Masaj, beslenme ve büyüme üzerine etkili olan hormonların salgılanmasını da artırıyor.
Prematüre ve düşük ağırlıklıkta doğan bebeklere uygulanan masaj, stres hormonlarının salgılanmasını azaltarak bebeğin enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Daha az hastalanan bebek çabuk toparlanıyor. Bağışıklık sisteminin güçlü olması bebeğin ilerleyen dönemlerde hastalanmasını önlüyor. Diğer bebeklere oranla daha dirençli olmasını sağlıyor.''
- PSİKOLOJİK YARARI DA VAR -
Masajın aslında bir anlamda dokunmanın daha sistematik yapılması olduğunu ifade eden Örs, masajın sadece erken doğan bebeklerde değil, zamanında doğan bebeklerde de anne ve bebek arasındaki yakınlığa olumlu etki yaptığını dile getirdi.
Masajın bebeklerin bedensel ve ruhsal gelişimini de olumlu yönde etkilediğini vurgulayan Örs, ''Bebeklerin psikolojik anlamda daha uyumlu olmalarını sağlar. Yoğun bakımda kuvöz ortamında tutulan bebeklerde ağrılara maruz kaldığı için ilerde psikolojik rahatsızlıklar daha çok görülüyor. Masaj bazı şeyleri tek başına önlemiyor, ancak bebeğin yoğun bakım dönemini daha sakin daha az stres altında geçirmesini sağlayabiliyor'' diye konuştu.
Örs, masaj yapılan bebeğin anne sütüyle beslenme ve emzirme döneminin daha uzun sürmesi gibi yararlarının da bulunduğu sözlerine ekledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...