E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bu Kış Rahatız Küresel Gribimiz Yok 

Bu kış paniğe kapılmamıza sebep olacak bir grip salgınımız yok. Oysa geçen yıl domuz gribine yakalanma korkusuyla neredeyse evden çıkmayacaktık! Allahtan belediyeler işi sıkı tuttu, özel dezenfektasyonlarla kamu binalarını, otobüsleri her gün yıkamaya başladı da az da olsa rahatladık.

7.11.2010 - 15:12
Bu Kış Rahatız Küresel Gribimiz Yok

Geçen yıl panik daha çok havaalanlarında yaşanıyordu. Domuz gribi maskesiyle gezen görevliler, uçaktan inenlerin vücut ısısını ölçen cihazlar ve ellerinde dezenfektan şişeleriyle dolaşanlar... Her hastane domuz gribine yakalanan hastaları kabul etmiyor, bulaşıcı olduğu için bazı hekimler domuz gribi vakalarından kaçıyordu.

Pardon salgın yokmuş, boşuna aşı yaptık?

Dünya devi ülkeler ilaç firmalarının kapısında domuz gribi aşısı için sıraya girmişti. Ekonomik krizin dünyayı sarstığı bu dönemde ilaç üreticilerine milyar dolarlar peşin ödeniyordu. Devlet başkanları medya önünde aşı olup vatandaşlarını da aşı olmaya çağırıyordu ki Almanya'da ortaya atılan bir iddia herkesi şaşırttı. Avrupa Konseyi Sağlık Birimi Başkanı Dr. Wolfgang Wodarg, domuz gribi salgınının dünya çapındaki panikten faydalanmak isteyen ilaç firmalarının başlattığı "sahte bir salgın" olduğunu iddia ediyordu. Wodarg, "kral çıplak" deyince domuz gribi paniği yerini skandala bıraktı. Hükümetler ellerinde milyonlarca aşıyla kalakaldı. Tartışmalar büyüyünce domuz gribinin "yüzyılın en büyük tıp skandallarından biri" olduğunu Dünya Sağlık Örgütü de kabul etmek zorunda kaldı. DSÖ'nün uzmanlarından Prof. Ulrich Keil tahminlerinde yanıldıklarını kabul etti ve "Büyük bir panik yaşanmasına sebep olduk." dedi.

Dünyanın en pahalı sağlık krizi

Domuz gribi paniği ilaç şirketlerinin yanı sıra dezenfektan üreten şirketleri de ihya etti. Fakat salgın hastalık uyarılarına karşı insanları daha temkinli olmaya itti. Nitekim Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, artık böyle salgın uyarılarının daha dikkatli yapılacağını düşünüyor. Küçükusta'ya göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz yıl çok kötü bir sınav verdi. Dünyada her sene normal grip salgınından 250 bin ile 500 bin kişi ölürken, domuz gribinden ölenlerin sayısı 18 binde kaldı. İlginçtir DÖS uzmanları SARS, kuş gribi için de milyonlarca insanın öleceğini öngörüyordu. Küçükusta dikkat çekici bir iddiada daha bulunuyor: "Ülkemizde Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak oluşturulan ve 60 kadar profesörün yer aldığı bilim pandemi (salgın hastalık) kurulu da DSÖ'nün basın sözcüsü gibi davranmaktan ileri gidemedi. Oysa domuz gribi salgınının çok hafif olarak geçeceği temmuz-ağustos aylarından itibaren anlaşılmaya başlamıştı. Bu gerçek maalesef içlerinde benim de bulunduğum çok az sayıdaki bilim adamı tarafından dile getirildi ama sesimiz duyulmadı. Bilimsel gerekçelerle aşı karşıtı olmamız yüzünden tehditler aldık, susturulmaya çalışıldık."

At gribi salgını bizi de etkiler mi?

Tüm bunlara rağmen cılız da olsa uyarılar yapılıyor. Yakın bir zaman önce bazı hekimler "at gribi" uyarısında bulundu. 2015'te at gribi salgınıyla karşı karşıya kalabilirmişiz. Küçükusta ise bu uyarı için, "Bu tür haberler her sene çıkar ve çıkmaya da devam edecektir. Grip virüsleri her sene kılık değiştirerek tüm dünyayı dolaşırlar, milyonlarca insanı hasta eder, birkaç yüz bini de öldürürler. Grip virüsü atlarda da hastalık yapabilen bir virüstür ve teorik olarak atlarda hastalık yapan bir virüsün insanlara bulaşması mümkündür. Önümüzdeki aylarda da grip virüsü piyasaya çıkacak ve her sene olduğu gibi küçük veya büyük çaplı salgınlar olacaktır." diyor.


Salgından korunmanın 11 yolu
Grip kolay yayılan bir salgın hastalık. Dikkatli olmak, salgına kapılmamak veya kolay atlatmak çok önemli. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta bunun için şu önerilerde bulunuyor:

Düzenli uyku: Düzenli uyku vücudumuzu infeksiyonlara karşı güçlendirir.

Uygun giysiler: Ne çok kalın ne de çok ince giyinin, yani ne üşüyün ne de terleyin.

Güneşi kaçırmayın: Güneş ışınlarının vücudun savunma sistemini güçlendirici etkileri vardır. D vitamini oluşumunu artırır, kalsiyum metabolizmasına destek olur.

Ilık duş alın: Mümkünse her gün ılık duş alın. Duş, vücuda dirilik, enerji ve güç verir. Sauna da sağlık için yararlıdır. Terleyerek vücudunuzu toksinlerden arındırabilirsiniz.

Ağız temizliğine dikkat edin: Dişlerinizi ve diş etlerinizi günde en az iki kere fırçalayın. Her gün birkaç kez ağzınızı soğuk suyla gargara yapın.

Spor yapın: Spor insanı hem dinlendirir, hem sinir sistemini rahatlatır hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.

Beslenmeye dikkat: Bol sebze ve meyve yiyin. A, C ve E vitaminlerinden zengin soğan, sarımsak, havuç, limon, portakal, mandalina, greyfurt, yeşilbiber, marul ve salatayı sofranızdan eksik etmeyin.

Odanızın havası temiz olsun: Bu mevsimde zamanımızın çoğunu kapalı ortamlarda geçirdiğimiz için işyeri ve evimizin havasının temiz olması çok önemli. İdeal oda ısısı 20 derecedir.

Bu kış paniğe kapılmamıza sebep olacak bir grip salgınımız yok. Oysa geçen yıl domuz gribine yakalanma korkusuyla neredeyse evden çıkmayacaktık! Allahtan belediyeler işi sıkı tuttu, özel dezenfektasyonlarla kamu binalarını, otobüsleri her gün yıkamaya başladı da az da olsa rahatladık.


Öpüşmeyin: Birçok infeksiyon, hasta kişilerle yakın temasla ve solunum yoluyla bulaşır. Başka kişilerin, kalem, kitap, gözlük, bardak, mendil gibi eşyalarını kullanmayın.

Bol su için: İnsanlar, kışın yazın olduğu kadar susamazlar ve çok su içmezler. Bol bol su için.

Stresten kaçının: Stres, infeksiyon hastalıklarının ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı bir faktördür. Anlamsız tartışmalardan, gerginliklerden kaçının. Güler yüzlü olun, küçük olaylardan mutluluklar çıkarmaya çalışın. Kitap, dergi ve gazete okuyun.


Meşhur gripler
1918 İspanyol gribi (H1N1): 40 milyon insan hayatını kaybetti.

1957 Asya gribi (H2N2): 70 bin kişi hayatını kaybetti.

1968 Hong Kong gribi (H3N2): 700 bin kişi hayatını kaybetti.

2003 domuz gribi: Dünya Sağlık Örgütü'ne göre domuz gribinden dolayı 233 milyon kişi polikliniklere başvuracak, 5,2 milyon kişi hastaneye yatacak ve 7,4 milyon kişi ölecekti.

1997 kuş gribi (H5N1): Çoğunluğu Uzakdoğu'dan birkaç yüz kişi öldü.

1977 Rusya gribi (H1N1)

ZAMAN

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beyazlatıcılar Dişleri Bozuyor!
İNGİLİZ diş hekimleri dişlerin daha beyaz görünmesini sağlamak için kullanılan ...
Kızlık Zarı Yalan mı?
"İlk ilişkide yırtılacak, delinecek, patlayacak sanılıyor ama...
Kızlık Zarı Yalan mı?
"İlk ilişkide yırtılacak, delinecek, patlayacak sanılıyor ama...
 
Dünyada Bir İlk!
Robotla pankreas nakli gerçekleştirildi...
İstanbul'da 70 İşletmeye Et Yasağı
Virüslü et ve hazır kıymanın yanı sıra, süt ve süt ürünleriyle ile “iç ...
Beynin Sırrı Burundaymış!
Burundan alınan koku almayı sağlayan kök hücrelerin şizofreni gibi beyin ...
 
Körlere Yeni Umut
Alman doktorlar ameliyatla yerleştirdikleri çiple, tavuk karasının önüne geçmeyi başardılar
Bebeklere Faydalı Olmadığı Ortaya Çıktı
'Eğitici DVD'lerin' bebeklere faydalı olmadığı iddia edildi. Peki ne yapmalı?...
Körlük Tarih Oluyor...
Finlandiya'da bir kaza sonucu görme yeteneğini büyük oranda kaybeden 46 ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Ak Parti
Tayyip Erdoğan
Tehdit
Yeni Zelanda
Endonezya
PSG
serdar ortaç twitter
Avigdor Lieberman
Nihat Zeybekci