Geçen yıl don ve kuraklık gibi nedenlerle rekoltenin ortalama yarı yarıya düştüğü Antep fıstığında bu yıl üretimin artması bekleniyor - Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Karayılan: - "Bu sene çok şükür yağışlar güzel oldu, verimi etkileyecek olumsuz bir gelişme de yaşanmadı. O yüzden bu sene fıstıkta güzel bir sezonun geçmesini bekliyoruz"
Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Gaziantep'te, don ve kuraklık nedeniyle geçen yıl ortalama yarı yarıya düşen rekoltenin bu sezon artması bekleniyor.
Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antep fıstığının 1 milyon 289 bin 452 dekarlık üretim alanıyla kentte yetiştirilen en önemli ürünlerin başında geldiğini söyledi.
Kentteki 20 milyon fıstık ağacından yaklaşık 16,5 milyonundan meyve alındığını belirten Karayılan, "Ülkemiz Antep fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı kentimizden karşılanmaktadır" dedi.
Geçen yıl don ve kuraklıktan dolayı fıstık üretiminin ortalama yarı yarıya düştüğünü hatırlatan Karayılan, bu durumun ise hem çiftçileri hem de fiyat artışından dolayı tüketicileri üzdüğünü dile getirdi.
Kentte yıllık ortalama 140 bin ton Antep fıstığı elde edildiğini anlatan Karayılan, şunları kaydetti:
"Geçen sene ise 80 bin ton seviyelerine geriledi. Bundan dolayı 2013 sonunda 10-12 liradan satılan kuru kırmızı kabuklu Antep fıstığının kilogram fiyatı geçen yıl 27-28 lira seviyelerine ulaştı. Bu sene çok şükür yağışlar güzel oldu, verimi etkileyecek olumsuz bir gelişme de yaşanmadı. O yüzden bu sene fıstıkta güzel bir sezonun geçmesini bekliyoruz. 1 Eylül 2014-31 Mart 2015 tarihleri arasında metrekareye 604 milimetre yağış düştü ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek ekstrem iklim olayları da yaşanmadı. Dolayısıyla bu yıl üretimin çok yüksek olmasını bekliyoruz."
Karayılan, yüksek rekoltenin ise Antep fıstığı fiyatını normal seviyesine getireceğini söyledi.
Verimi artırmak istiyorlar
Bir yandan ağaçlı arazileri artırmaya çalışırken diğer yandan verimi artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Karayılan, "Tarımsal alanı artırmaktan ziyade birim alandan alınan verimi artırmak daha doğru bir metot, çünkü biz 1 dekar alandan 100 kilogram ürün alırken ABD'deki üreticiler 300 kilogram alıyor. Demek ki bir yerlerde yanlış yapıyoruz. Bizde bunu araştırdık ve sulama noktasında sıkıntı olduğunu tespit ettik" diye konuştu.
Antep fıstığı ağaçlarının bilinenin aksine sulama sistemine ihtiyaç duyduğunu anlatan Karayılan, üreticilerle sık sık bir araya gelerek bu noktaya dikkat çektiklerini, kısa zamanda önemli aşamalar kaydederek üretimi artırmanın hesaplarını yaptıklarını sözlerine ekledi.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...