İsrail'in Filistinlilere yönelik operasyon isimlerinin askerleri motive etmek amacıyla Tevrat'tan seçildiği ve dini mesajlar taşıdığı belirtildi.
"Dökme Kurşun", "Sıcak Kış", "Bulut Sütunu", "Yaz Yağmuru", "Sonbahar Bulutları" ve son olarak da kaçırıldığı iddia edilen kayıp 3 Yahudi yerleşimcinin bulunması için İsrail tarafından sürdürülen "Kardeşlerin Eve Dönüşü" operasyonu şeklinde verilen adların gelişigüzel konulmadığı ifade ediliyor.
Gazze'deki El-Umme Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Adnan Ebu Amir, İsrail ordusunda "Maneviyat Dairesi" veya "Psikolojik Savaş Dairesi" adlı bölümlerin bulunduğunu vurgulayarak, bu dairelerin görevlerinden birinin, düzenlenecek operasyonlara isim vermek olduğunu söyledi.
İsrail'in Filistinlilere yönelik operasyonlarında belirlediği isimlerin, dini ve siyasi mesajlar taşıdığına ve Tevrat metinlerinden seçildiğine dikkati çeken Ebu Amir, "İsrail ordusunda askeri operasyonlar düzenleyen birimler, dini vizyondan yardım almaya başladı. Operasyon isimleri Tevrat metinlerinden seçiliyor. Tevrat ya da Talmud'dan alınan dini içerikli isimler, askerleri ilahi bir görevi ifa ettikleri yönünde ikna etmiş oluyor" şeklinde konuştu.
Kardeşlerin Eve Dönüşü
Ebu Amir, son olarak kayıp 3 Yahudi gencin bulunması için yürütülen operasyona "Kardeşlerin Eve Dönüşü" isminin verilmesinin dini ve siyasi boyutu olduğunu kaydederek, " Operasyon isimleri, dini argümanlarlaİsrail askerlerini motive etme, Filistinlileri ise kotkutma üzerine inşa ediliyor" dedi.
"Gece gündüz ilerlemeleri için, RAB gündüzün bir bulut sütunu içinde yol göstererek, geceleyin bir ateş sütunu içinde ışık vererek onlara öncülük ediyordu" mealinde Tevrat'ta yer alan ifadelere işaret eden Ebu Amr, "Kasım 2012'de Gazze'ye yönelik saldırıya Bulut Sütunu ismi verilmişti. Bu ifade, Mısır'da Firavun'dan kaçan Yahudilere, Allah'ın düz yola doğru gitmelerine izin verdiği şeklinde yorumlanıyor. Ancak Allah, yollarını kaybetmemeleri için onları yönlendirdi. Kenan bölgesine ulaşana kadar bulutların onları eşlik ettiği, isyan veya hoşnutsuzluk anlarında bile onları bir an olsun yalnız bırakmadığı yönünde tefsir ediliyor" diye konuştu.
"Operasyon isimleriyle askerleri harekete geçirmeyi hedefliyorlar"
İsrail uzmanı Antoine Şalhat ise operasyon adlarının masum birer isimden ibaret olmadığını bunların titiz bir araştırma sonucu seçildiğini belirten Şalhat, "Her operasyon özel olarak isimlendiriliyor, hepsi de güncel vizyona hizmeti hedefliyor. İsimlendirmelerin çoğu Tevrat metinlerine dayalı. Din faktörü, ordunun Filistinliler aleyhinde düzenlediği operasyonlarda önemli bir etken, dolayısıyla operasyonisimleriyle askerleri harekete geçirmeyi hedefliyorlar. Askerler, Talmud'a dayalı dini fikre hizmet ettiğini düşündükleri için katliam yaparken kadın, çocuk ayırt etmiyor" ifadelerini kullandı.
İsrail'in Filistinlilere yönelik düzenlediği başlıca operasyonlar ise şöyle:
"Savunma Kalkanı"
İsrail tarafından Filistinlilere yönelik Nisan 2002'de düzenlenen bu operasyonda 29 İsrail askeri ölürken, 200'den fazla Filistinli hayatını kaybetmişti. Yaklaşık 5 bin Filistinlinin esir alındığı operasyon, İsrail'in Haziran 1967'den bu yana Batı Şeria'da düzenlediği saldırıların en kanlıları arasında sayılıyor.
"Yaz Yağmuru"
Filistin direniş gruplarının 25 Haziran 2006'da İsrail askeri Gilad Şalit'i esir alınmasının ardından 2 gün sonra İsrail, Gazze'ye yönelik başlattığı operasyona "Yaz Yağmuru" adını vermişti. Hamas, 19 Ekim 2011'de, 5 yıl tutuklu olarak elinde tuttuğu Şalit’e karşılık, İsrail hapishanelerindeki binlerce tutuklunun arasından bin 27'sinin serbest bırakılmasını sağlamıştı.
"Sonbahar Bulutları"
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği söz konusu askeri operasyonda 78 Filistinli hayatını kaybetmişti. Kasım 2006'da düzenlenen Sonbahar Bulutları operasyonunda aynı aileden 18 kişinin ölümü dünya gündeminde yer almıştı.
"Sıcak Kış"
Filistinli direniş gruplarının füzelerini engellemek gerekçesiyle 2007-2008'de düzenlenen operasyonda 120 Filistinli hayatını kaybederken, 350'den fazla kişi yaralanmıştı. Uzun süren çatışmalar sırasında İsrail, operasyonları "Evden Eve Savaş", "Borcun Ödenmesi", "Azı Dişinin Çekilmesi" şeklinde isimlendirmişti.
"Dökme Kurşun Operasyonu"
İsrail, 27 Aralık 2008'de başlattığı ve 18 Ocak 2009'da sona eren operasyonu, "Dökme Kurşun" olarak adlandırmıştı. Operasyonda binlerce kişi ölmüş ve yaralanmıştı. Operasyon sırasında Gazze'de yerleşim birimleri harap olurken, bölgenin altyapısı büyük ölçüde zarar gördü.
"Bulut Operasyonu"
Kasım 2012'de 8 gün devam eden bu operasyonda ise onlarca kişi yaşamını yitirmiş ve yaralanmıştı.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |