Venezüella Enerji Bakanı Rafael Ramirez ülkesinin petrol şirketinin, ConocoPhilips ve ExxonMobil şirketlerine ait milyar dolarlık projelerinin yönetimini devraldığını söyledi.
Ramirez, projelerin devralınması kararının, petrol zengini Orinoco bölgesindeki faaliyetlerin devir teslim şartlarında anlaşmaya varılamamasının ardından alındığını belirtti.
Petrol grupları ise, nasıl olur da devletin bir petrol şirketi olan PdVSA, Orinoco bölgesindeki 25 milyar dolarlık ağır ham petrol projelerinin çoğunluk hisselerinin kontrolünü alır diye anlaşmayı imzalamayı reddediyorlardı.
ConocoPhilips’in Venezüella’daki operasyonlarını kaybetmesi, firma için bir darbe olabilir. Şirketin Orinoco bölgesindeki faaliyetleri 6 milyar dolar değerinde ve bu değer, şirketin rezerv tabanının %10’una, dünya çapındaki toplam petrol üretiminin ise % 4’üne de denk geliyor.
Venezüella Petrol Bakanı Ramirez, dünya genelinde en büyük ağır ham petrol projelerinin içinde önemli bir yere sahip olan bölgedeki dört projede PdVSA’nın hisselerini yüzde 40’tan yüzde 78’e artıracağını söyledi.
Venezüella Başkanı Hugo Chavez Venezüella’nın en büyük elektrik ve telefon şirketlerini millileştirmesinin yanı sıra Orinoco bölgesindeki faaliyetler üzerinde de kontrolü önemli oranda devraldığını ilan etti.
Aynı zamanda PdVSA’nın da başında olan Petrol Bakanı Ramirez, Chevron, Total, BP ve Statoil şirketlerinin, bölgede Venezüella’nın günlük petrol hasılatının dörtte biri olan 600,000 varil petrol üretmelerine izin verilirse, operasyonlarına devam etmek için anlaşma imzalamayı kabul ettiklerini söyledi.
Ancak, analistler Orinoco’da faaliyet gösteren özel şirketler arasında en fazla adı geçen ExxonMobil ve ConocoPhilips’in telafi için teklif edilen azınlık paylarını, piyasa değerinin altında olduğu gerekçesi ile reddettiklerini söylüyorlar. Şirketlerin ise hâlâ Venezüella ile devir konusunda görüşmelerini sürdürdüğü görülüyor.
Ülkeden yatırımını çeken Petro-Canada şirketi, “Yeni bir ticari yapıya geçmemeye karar verdik; bu nedenle de faaliyet alanımız, Venezüella hükümetinin kontrolüne geçecek” diyor.
Analistler, ülkenin özel şirketlerin yetenek ve deneyimine ihtiyacı olduğunu vurguluyorlar. Son yıllarda Venezüella petrol endüstrisi bir durgunluk yaşıyor; sektörde geçen 10 yıl süresince üretim %10 oranında azaldı.
ExxonMobil konuyla ilgili olarak, “Karma işletme yapısına geçilmesiyle ilgili bir anlaşmaya ulaşılamaması bizi hayal kırıklığına sevketti. Ancak, Venezüella hükümeti ile görüşmelere daha ileri seviyede devam ediyoruz ” açıklamasında bulundu.
ConocoPhilips ise Venezüella petrol projelerinden ikinci çeyrekteki 4,5 milyar dolarlık sermayesini çekmeyi planlarken projedeki payının telafi edilmesi konusunda otoritelerle görüşmelerini de sürdürüyor.
Orinoco bölgesinde, 270 milyar varillik petrol rezervi olabilir ki bu miktar Venezüella’yı Suudi Arabistan ve Kanada’yı da aşarak dünyanın en büyük petrol rezervi olan ülkesi konumuna getiriyor.