TBMM'de anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasından önce Milletvekili Seçimi Yasası değişikliği ele alındı ve seçim tarihiyle ilgili sürpriz bir değişiklik gündeme getirildi. AK Parti ve CHP grubunun anlaşmasıyla, Milletvekili Seçimi Yasası'nın 6. maddesinde "Her seçim döneminin son toplantı yılının 20 Temmuz günü, seçimin başlangıç tarihidir ve Kasım ayının ilk pazar günü oy verilir" şeklinde bir değişiklik yapıldı.
Yasanın eski halinde, olağan genel seçimin Ekim ayının ikinci Pazar günü yapılması hükmediliyordu. Ancak anayasaya göre, 1 yıl kala değiştirilen seçim hükümleri ilk seçimde uygulanamıyor. Bu durumda, son değişikliklerin 14 Ekim'de yapılması gereken genel seçimde uygulanabilmesi için Cumhurbaşkanı'nın yasaları en geç bugün onaylaması gerekiyordu. Yasada gece geç saatlerde yapılan değişiklikle seçim tarihi 4 Kasım'a alındı ve bu sıkıntı ortadan kaldırıldı.
AK Parti'li yetkililer, 2002'deki seçimin 3 Kasım'da yapılması nedeniyle 1 günlük süre aşımının sorun olup olmayacağı konusunda Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) görüş aldı. YSK yetkililerinin, "2 gün önce veya 2 gün sonraya rastlayan tarihler mevzuata uygundur" görüşü üzerine, yasama döneminin süresi 5 yılı 1 gün aşmış oldu.
Yasanın ikinci maddesindeki değişiklikle de bağımsız adayların isimlerinin birleşik oy pusulasına eklenmesi hükme bağlandı. Yasaya göre, bağımsız milletvekili adayları ayrı oy pusulası bastıramayacak ve isimleri birleşik oy pusulasında partilerden sonra gelmek üzere kurada belirlenecek sırayla yazılacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...