Samsung, Xiaomi, Oppo, TCL, Vivo ve Realme gibi teknoloji devleri, Türkiye'de üretmeye başladığı telefonlarını nisandan itibaren piyasaya sunmaya başladı. Yerli modeller giriş ve orta segmentte pazarın yüzde 50'sini ele geçirdi. Böylece yerli üretim cep hamlesinin sonuçları kısa sürede görülmeye başlanırken, bazı modellerde fiyatlar 1.500 TL'ye kadar düştü.
Türkiye'de cep telefonu pazarında yerli üretim hamlesi büyüyor. Yerli üretim cep telefonlarının kısa sürede giriş seviyesini tamamen ele geçirerek yüzde 40-50'ye yakın pazar payına ulaştıkları ortaya çıktı.Yılda 12 milyon adetlik telefonun satıldığı Türkiye'de, ayda satılan ortalama 1 milyon adetlik cep telefonunun çoğunluğunu giriş ve orta segment modeller oluşturuyor. Yerli üretimin yoğunlaştığı bu segment ise pazarın yüzde 40'ına denk geliyor. Uzun vadede yerli modellerin pazarın yarısından fazlasını oluşturması hedefleniyor.
İLK MODELLER NİSANDA PİYASAYA SUNULDU
Türkiye'de devlet teşviğiyle başlayan cep telefonunda yerli üretim hamlesinin ayrıntıları geçen yıl aralık ayında belli olmaya başladı. Ocak itibariyle dünya devi markaların Türkiye'de üretim planları ortaya çıktı.İlk modeller ise nisan ayı itibariyle piyasaya sunuldu. Samsung, Xiaomi, Oppo, TCL, Vivo, Realme, Casper yerli üretim modellerini birer birer duyurdu. Nisan başından itibaren ise yerli modeller kısa sürede pazarın çoğunluğunu ele geçirmeyi başardı. Yerli üretimde iki farklı üretim sistemi öne çıkıyor. İlkinde ürünlerin sadece montajı Türkiye'de yapılırken, ikincisinde ana kart dahil tüm sistemler, CKD (complete knock-down) sistemiyle üretiliyor.
3.2 MİLYON SATIŞ VAR
Gfk'nın Ocak-Mayıs 2021 arasını kapsayan raporuna göre, Türkiye'de 3 milyon 200 bin adetlik telefon satıldı. Pazarın yüzde 19'u 2.500 TL'ye kadar olan modelleri, yüzde 40'ı 2.500 - 3.500 TL segmentini, 3.500 - 5.000 TL yüzde 22'sini, 5.000 - 7.500 TL arasındaki modeller yüzde 7'sini, 7.500 - 12.000 TL fiyat segmenti yüzde 10'unu, 12.000 TL üstü ise yüzde 2'sini oluşturuyor. Yerli üretim cep telefonları giriş ve orta segmentin çoğunluğunu oluşturuyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...