Devlet Bahçeli Kanal B'de gündeme ilişkin gazetecilerin sorunularını yanıtladı.
Bahçeli: AKP'nin programını, seçim beyannemesini dikkate aldığımızda çok büyük vaadlerle geldiği anlaşılmıştır.
AKP iktidara hazır değildi. Kağıt üzerinde olsa da birikim ve tecrübesi yoktur. Aceleci ve acemi davranmaktadır. Böyle bir ortamda Türkiye'de, ''sat kurtul ve ver kurtul'' politikası gütmektedir.
Enis Berberoğlu: Sat kurtul arasında PETKİM var mı?
Bahçeli: PETKİM'e sahipliği olanlar arasında Ermeni Diesporasını finanse eden bir Ermeni'nin de olduğu iddia etmektedir. TOKİ seçim ve mitingleri ile vakit geçiren AKP'lileri anlamak zor. Bu özelleştirmede kara bölgeler vardır. İktidar değişimi sırasında iptal edilecek ilk satıştır.
Muharrem Sarıkaya: Petkim'i nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bahçeli: Türkiye'nin stratejik önem arz eden bir kurumu özelleştiriliyor. Fakat taliplilerinin mahiyeti açıklanmıyor. Sonra içlerinden Ermeni diasporasını finanse eden bir kişi ortaya çıkıyor.
Bu özelleştirme, kara gölgeler taşımaktadır. Yeniden gözden geçirilmesi gerekir.
Toplumdaki asayişsizlik, siyasete de yansıdı. Oldu-bittilerle toplumu afakiyetle karşı karşıya bırakacağına seçimleri beklemeli.
ERDOĞAN'A VE AKP'YE DİNLENSİNLER MİSİLLEMESİ
İsmail Küçükkaya: 2006 yılında ivedilikle erken genel seçim istediniz. Sayın Başbakan yeni cumhurbaşkanını yeni TBMM seçecek dedi. Uyarınız dikkate alınsaydı olur muydu?
YENİ CUMHURBAŞKANINI TBMM SEÇMELİ
Bahçeli: 2007 yılının iki temel özelliği vardı. Milletvekili seçimi. Cumhurbaşkanı seçimi idi.
Siyasi iktidar ülkeyi yönetme iddiası taşıyorsa planlaması gerekiyordu. AKP iktidarın önce cumhurbaşkanlığı seçimini daha sonra genel seçimi düzenlemeliydi. Krize yol açmadan Türkiye'yi aşama aşama anlaşılamayan bir sebeple krize soktu. Tavsiyemiz cumhurbaşkanlığı seçiminden önce 11 Mart 2007'nin seçimin uygun bir tarif olabileceğini söylemiştik. Bu tesbitimizin doğru olduğu anlaşılmıştır. 11 Mart'ta genel seçim ve ardından cumhurbaşkanlığı seçimi doğru olurdu.
TBMM'ye çoğunlukla gelseydi ve kendi de cumhurbaşkanı adayı olsaydı hiçbir parti ve medya kuruluşu karşı çıkamazdı. Ama ne yazık ki Türkiye için zaman kaybı oldu.
Yıllar sonra cumhurbaşkanlığı krizi yaşanmıştır. Kafaları karıştırmaya gerek yok. Yeni TBMM cumhurbaşkanını seçecektir.
Mithat Sirmen: Sayın Erdoğan elindeki TBMM çoğunluğunu bulamayacağını mı gördü ki cumhurbaşkanını seçmeye çalıştı. AKP 11 Mart'tan daha mı geri, ileri mi?
Bahçeli: Ne söylersek söyleyelim 400'den aşağı görmüyor. Cebinde taşıdığı kamuoyu yoklamalarına inanıyor. Transferlerle elde ettiği 360 çoğunluğun kıymetini bilmediler. AKP'den kurtulmak Türkiye'nin kurtuluşu anlamına geliyor. Bir müddet dinlensinler. Kendilerini toparlayabilirlerse zor ama iktidara talipli olurlar.
CUMHURBAŞKANI DEĞİL BAŞBAKAN ADAYIYIM
Muharrem Sarıkaya:Cumhurbaşkanı Aday olur musunuz? Yeni anayasadan yana mısınız?
Bahçeli: Toplumsal sözleşmeden yana olan MHP sivil anayasayı savunuyor. Türkiye'de 147 yıldan beri anayasa 1946 yılından bu yana da demokrasi tartışılıyor.
TBMM başarsaydı iyi olurdu. 22 Temmuz'dan sonra oluşacak 23. Dönem TBMM yeni bir anayasa yapmalıdır. MHP 21. Yüzyıla yeni anayasa ile girilmesini temin etmeye çalışacaktır. Yıllardır seçim kanunun tartışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimini tartışacağız. Türkiye'yi kucaklayacak bir net anayasa yapılmalıdır.
Cumhurbaşkanlığı seçimi mevcut kanuna göre yapılmalı. Başkanlık sistemini 1973 yılında ilk MHP savundu. Parlementer sisteminin içinde bu TBMM seçmelidir. TBMM içinden de dışından da olabilir.
Biz cumhurbaşkanlığını düşünmemekteyiz. Millete yetki verirse başbakan olarak hizmet etmek istemekteyiz.
CUMHURBAŞKANLIĞI TEKLİFİ ALMADIM
SARIKAYA: Siz geçmişte böyle bir teklif aldınız mı?
Teklif almadık. Bunu söyleyenler de bize önermezler.
Nahit Duru: İktidara gelirseniz idamı geri getirip APO'yu asacak mısınız?
APO'YU ASACAK MI?
Bahçeli: MHP mensupları hassastır. İdam konusunu açarsak, MHP'yi tahrik ediyorlar. 15 Şubat'ı 16 Şubat'a bağlayan gece terörist başı Bandırma'ya getirildi. Bu süreçte MHP iktidar değil. Seçimler oldu. Üçlü koalisyon aylar sonra kuruldu. 25 Kasım'da yargıtay onadı.
1984'den bu yana 57 idam dosyasını yıllarca beklettiler. 7 saat 23 dakika süren liderler zirvesi yapıldı. Şimdiki Sayın başbakanın değimi ile ''7 saat 23 dakika çelik çomak mı oynandı'' Onanan idam kararı dosyasını bekletme kararı alındı.
OMUZU DÜŞÜK YÜRÜYÜP
GÜVERCİN TAKLASI MI ATACAKTIM
Ülkücüleri tahrik etmeye çalıştılar. Bu nasıl şeydir. Genel Başkanınız başbakanın yanında suskun puskun. Rahmetli Ecevit karşısında ne yapacaktık? Ecevit'in karşısında omuzu düşük yürüyen, güvercin taklası mı atacaktık. Türk'ün töresinde böyle bir edepsizlik mi yapacaktık?
KOMPLEKSLERİNİ TATMİN ETMEYE ÇALIŞTILAR
Yaşça büyüğümüzdü. Başbakandı. Birilerinin kompleksini tatmin için bunu bizden istemeye kimin hakkı var. Ülkücü edeplidir. Bizim insanlarımızı, ülkücüleri tahrik etmeye çalıştılar.
6. Protokol ile idamlar kalktı. MHP 30 bin insanın katilinin idamını savunmaktadır. Anayasayı değiştirecek bir çoğunluğu versinler ne yapacaklarımızı görsünler.
Muharrem Sarıkaya: Urgan neye cevaptı? Niye fırlattınız. İdamı savunmak doğru mu?
URGAN NEYE CEVAPTI?
Dünya'daki gelişmeleri göz ardı edemezsiniz. Dünya'ya yön verdiğini iddia eden ABD de idam vardır. AB ülkelerinde de idam yoktur. Sayın rahmetli Başbakan Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Yılmaz da idama karşıydı. Biz ise caydırıcılık açısından idam cezasının kalkmasına karşıydık. Hükümetten iki kanat ve iki muhalefet idam cezasını kaldırdı. Gök kuşağı koalisyonu.
Sayın Başbakan gerçeği bilmesine rağmen. aklınca ülkücü ve milliyetçi saf temiz zinasnları kaldırırım maksadıyla asamadılar asamazlar dedi. Simgesel yönü olsun istedim. 126 milletvekili ile asamadık Hükümette üçte bir, TBMM'de ise beşte birdik. Üç metre urgan aldırdım. Sayın Başbakanın bunu anlaması lazım. İslamcı kanadın yazarlarının da daha anlaması lazım.
Bunlar cumhuriyetin kazanımlarını ortadan kaldırmak için özel yetiştirilmiş gibiler.
Sarıkaya: Asmak gerekiyor mu? Siz iktidar olursanız idam cezasını geri getirecek misiniz?
Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar gerektirirse, gereğinin yapılması lazım. Türkiye'nin şartları önemlidir. İnşallah bunlara gerek kalmaz.
Bahçeli: Seçmen AKP listelerine baksın. AKP'liler de. Bağımsız adaylara paralel adaylar var.
Sarıkaya- Biliyorsunuz listeleri incelediniz galiba?
AKP LİSTEKLERİ İNCELENSİN
Bahçeli- Türkiye'yi takip ediyoruz. Türkiye'yi Türkçe yaşıyoruz. 200 milletvekili listeye konulmadı, başkaları ve bilinmeyen isimler konuldu. AKP'liler ve seçmenler listeleri incelesin. Tavsiyemiz budur.
Enis Berberoğlu- Öncelikleriniz nelerdir
Bahçeli- İşsizlik Türkiye'nin temel projesidir. Genç işsizler patlamaya hazır dinamit gibidir. Yolsuzulukların incelenmesi var. 90 önemli yolsuzluk var. Toplumsal tahribatların onarılması lazım. MHP onarım projesine taliptir.
Mithat Sirmen- 1980 öncesi bazı dava arkadaşlarınız biraz sokak hareketlerine meyyaldi. Bu azaldı. Parti binalarında kalıp, agresif sokak hareketlerinin azaldığı tesbit edildi. Bunu nasıl başardınız?
ÜLKÜCÜLERİ PROVAKATÖRLERE
KARŞI UYARDIK
Bahçeli: Türkiye'de yaşadıklarımızı iyi analiz etmiyoruz. üniversitelerimiz var. Ama maalesef Türkiye'nin şartları bilimsel yönden analiz edilmiyor. O zaman da iç ve dış unsurlar vardı. Çok değerli insanları kaybettik.
Anarşinin bir unsuru olarak algılandık. Sosyal kargaşaya karşı polis ve güvenlik güçleri var. Provokatörlere karşı uyardık. Görüyoruz. Her gün yeni yeni şeyler görüyoruz. Gençlik 2023 yılına lider kadro için çalışıyor. Bu nesli göz bebeğimiz gibi koruyacağız.
Orhan Karataş: Diğer konularda olduğu gibi terör konusunda hesap soracak mısınız? Hangi yöntem kullanacaksınız?
SİGARA KAĞIDI BOŞLUĞU BIRAKMAYACAĞIZ
Bahçeli: Hassas bir konudur. 2001 yılında ANAP da DSP de grubunu serbest bıraktı. Tolum hesap sorulmadığı için umutsuzluk oluştu. TBMM soruşturma kararı almalı Yargıtay'a devredilmeli. Yargıtay alınan kararı TBMM'ye sunmalı. Bu siyasi istismardan da bizi kurtarır. Bir bakanın yüce divanda aklansa bile gelecek nesillere haksızlık oluyor. Milliyetçi Hareket Partisi dokunulmazlıkların kaldırılmasından yanadır. Siyasi ihtiraslarla değil, Yargıtay hukukçuları Allah hükümet etme yetkisi verirse toplu iğne başı bırakmayacağız. Özellikle AKP iktidarında. Bir sigara kağıdı bile boşluk bırakmayacağız.
Enis Berberoğlu- Kuzey Irak'a iktidar olursanız girecek misiniz?
GEREKİRSE TABİİ Kİ GİRECEĞİZ
Bahçeli: PKK terörü Kandil ve civarında yuvalanmaktadır. Müdahale edecekseniz. Önce sebeplerini araştırmak lazım. Papatya falı gibi olmaz. Girilecekse girilmeli. Gireceğiz, girmeyeceğiz diye değil. Girilecekse siyasi irade karar alır. Daha önce engeller nasıl aşılır? Daha önce Kuzey Irak'ta başka tedbir alınır mı? Yoksa tabii ki gireceğiz. Yoksa
Ferrariye binenlerin dağdaki eşkiyayla ilişkisi kalmadı.
Bahçeli: Yapılacak olan çok şey var. Kardeşlik projesine ihtiyaç var. Bu sadece korucu ile olmaz. Özel harekat meselesi değil. Asayişi de kavrayan, sosyal projeye, işsizliği önleyen projelere ihtiyaç var. Seferberlik ilan edilmeli. Arkasından bilinmelidir ki bölmek isteyenlere karşılık bölünmemesini isteyenler de var. Kimse Türkiye'de tam bağımsızlık, özerk ve federasyon talebinde olmamalı. Toprak bütünlüğü içinde yaşamalıyız. Türkiye'nin yeni bir sınır düzenlenmesine tahammülü yoktur. Vatandaşlık bağı ile milli devlet arasında eşit mesafe vardır. Bu eşit mesafeyi bozmadan, aklını başına almalılar birileri kum tanesi almak istiyorsa birileri de vermeyecektir. Çatışmadan kimseye fayda yok.
DÜZ OVA: SÖZÜN NEREYE GİTTİĞİNİ BİLMEK GEREKİR
Orhan Karataş: Düz ovada siyaset kavramına ne diyorsunuz.
Bahçeli: İlla bir şey söylenecekse sözün nereye gittiğini görmek lazım. Üç kuşak tezini savunanların son isteğidir. Düşünerek konuşmak lazım.
- Bağımsızları nasıl buluyorsunuz
TBMM İLE KANDİL ARASINDA FARK VARDIR
Bahçeli: Bu bir haktır. Başka amaç olarak kullanılsa da. Ancak PKK'nın Kandil'i ile TBMM arasında fark olmalı.
- Ne yapacaksınız?
Bahçeli: Yasal olarak ne gerekiyorsa onu yapmak lazım.
Nahit Duru: Yurt dışına kaç defa çıktınız? Kaç lira harcırah aldınız? Ne yaptınız?
143 YURT DIŞI GEZİ, 294 GÜN SEYAHAT
Devlet Bahçeli: İlk gezimiz Türkistan oldu. Ardından Kazakistan ve Çin. Harcırah almadım. O dönemde kriz vardı. 1691 gün içinden 294 günün yurt dışında geçirdi. 143 defa yurt dışına çıktılar. Değişik milletvekillerinden 21 milletvekili soru önergesi verdi. Sadece beş tanesine gelişigüzel cevap verdi.
Suçlamak yanlış. Kendileri gittiğinde AB tam üyesi mi olduk? Kıbrıs'ı mı çözdü.
Enis Berberoğlu: Uçak kalacak mı?
- Devlet Bahçeli: Uçak çağın aracıdır. Ancak devletin işi için.
Enis Berberoğlu: Ölçüsü nedir?
Devlet Bahçeli: Bellidir. tasarruflu kullanmak lazım. Ben Başbakan Yardımcısı iken cumartesi pazar partiye giderken resmi araç kullanmadım. Ama maalesef şimdi öyle olmuyor.
Orhan Karataş: Vashington'a gitmeden başbakan olur mu?
Bahçeli: Washington'a gitmeden başbakan olmaya çalışan bir siyasetçiyim. Nasip olur, olmaz. Bu ABD'nin yok sayılması anlamına gelmez. Irak Türkmenleri öldürülüyor. Irak'ta bir milyon insan öldü. Demokrasiyi aştı. ABD'nin bu katliamı durdurması lazım. Ya da başka bir formül lazım.
İsmail Küçükkaya: MHP merkez parti mi? Bürokrat partisi mi?
Bahçeli: MHP'nin aday belirleme yöntemi tek sistemle merkez yoklamasıyla yaptı. MHP daha önce başka bir şey yaptı. 53 seçim çevresinde toplumca genel kabul görmüş insanların dökümünü çıkardık. MHP'ye yakın olan isimleri tesbit ettik. Eşrafa sorduk. İsimleri teker teker araştırdık. 33 bin denek üzerinde yaptık. MHP üyelerine sorduk. Bilgisayar ile 43 bine parti üyesine ulaşabildik. Mevcut adaylar içinde 327 bin aday üzerinde görüş alarak sıralamaya koyduk. Yöre dengesi değerlendirmesi yaptık. 2220 aday adayı vardı. 550 milletvekili adayını tesbit ettik. Diğer arkadaşlar da layıktı. Ama 550 kişi için yer vardı. Hanımlara karşı zayıf kaldık.
Muharrem Sarıkaya: Hiç kot pantolon ve tişörtünüz oldu mu? Gardorabınız da var mı?
Devlet Bahçeli: Var ama kullanılmayan eşyalar arasında. Alışkanlık herhalde. Takım elbisede de kruvöze takım kullanıyorum. Bugün iki düğmeli oldu ama.
Nahit Duru: Kapanış mesajınız
Bahçeli: Bir defa oy verme imkanına sahip her vatandaşımız yaylada ovada sandığa gitmeli. Yüksek tutmak lazım. Adaylara başarılar. Adil seçim temenni ediyoruz. 60 yıla yaklaşan dışarıdan gelenleri istemiyoruz. Görevli gelenler için söylüyorum. 57. hükümette izin vermedik. Bizim denetlenmeye ihtiyacımız yok. Milletimiz demokratik geleneğe sahiptir. Bu birikimimiz vardır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...