Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Arjantin Temsilciler Meclisi'nin 24 Nisan'ın sözde "Ermeni soykırımı" adına "halklar arasında hoşgörü ve saygı için eylem günü" olarak ilan edilmesini ve Ermeni asıllı öğrencilerle kamu kesimi çalışanlarının aynı gün izinli olmasını öngören yasa tasarısını Kasım ayı sonunda kabul ederek, Senatoya havale ettiği hatırlatılarak, anılan yasa tasarısının, Senatonun 13 Aralık'taki oturumunda oy birliğiyle kabul edildiğinin üzüntüyle öğrenildiği bildirildi.
Açıklamada, "Türkiye'yi soykırım yapmakla itham eden yasa tasarısı, hukuki ve tarihi temelden yoksundur. Tarihin siyasi amaçla çarpıtılmasına dayanan söz konusu yasa tasarısı girişimini kınıyor ve reddediyoruz" denildi.
Arjantin'de yıllardır asılsız Ermeni iddialarına arka çıkan çok sayıda parlamento kararı, açıklaması ve eyaletler düzeyinde çıkarılan yasalar gibi ön yargılı faaliyetlerin devam ettiği belirtilirken, son olarak Senatonun kabul ettiği ve yasalaşması için Devlet Başkanının onayı gereken tasarının, Arjantin'de bu alanda ulusal düzeyde kabul edilen ilk kanun olacağı belirtildi.
Konunun ilk kez gündeme geldiği andan itibaren Arjantin makamları nezdinde gerçekleştirilen müteaddit girişimlerde, yasa tasarısının tarihi gerçeklerle bağdaşmadığı, ikili ilişkilere zarar vereceğinin vurgulandığı kaydedildi.
Son olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Arjantin Cumhurbaşkanı Nestor Kirchner'e gönderilen bir mektupla da, Türkiye'nin gelişmelerden duyduğu rahatsızlık ifade edilerek, sağduyulu bir yaklaşımla tasarının yasalaşmasının engellenmesi talep edildi.
Türkiye'nin tarihiyle yüzleşme sorunu yoktur
Yürürlüğe girmesi durumunda, anılan yasa tasarısının, Arjantin toplumunda tarihi gerçeklere aykırı olarak Türkiye'ye karşı olumsuz ön yargıların yerleşmesine yol açacağı ifade edilirken, şöyle denildi:
"Halklar arasında hoşgörü ve saygı adıyla takdim edilen tasarı, aslında halklar arasında kin ve nefret uyandıracak haksız itham ve iddialara dayanmaktadır.
Türkiye'nin tarihiyle yüzleşme sorunu yoktur. 1915 olayları dahil tarihimizin her dönemi ülkemizde özgürce araştırılmakta ve tartışılmaktadır. Arşivlerimiz tüm dünyaya açıktır. Bir Ortak Tarih Komisyonu kurularak 1915 olaylarının öncesi ve sonrası ile ilgili arşivlerde araştırılması ve ulaşılacak bulguların tüm dünyaya açıklanmasına ilişkin geçen yıl Ermenistan'a yaptığımız teklif geçerlidir. Ancak, bugüne kadar söz konusu teklifimize Ermenistan olumlu bir yaklaşım göstermemiştir."
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Arjantin Parlamentosunun, 'soykırım' suçu icat etmeye kalkışması uluslararası hukuka aykırıdır ve tarihi olgularla bağdaşmamaktadır. Arjantinli politikacıların Ermeni aşırılığına arka çıkmak yerine, tarihin bu tartışmalı döneminin ortak bir hafıza çalışması ve bilimsel araştırma yoluyla aydınlatılmasını amaçlayan ortak tarih komisyonu girişimimize destek vermesi, halklar arası dostluğa daha çok yakışan bir tavır olurdu.
Bu aşamada beklentimiz, Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner'in gereken sağduyuyu göstererek, kabul edilen yasayı onaylamamasıdır."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...