Kilo vermek için haftalık görüşmeler ve yaşam boyu uygulanacak olan davranış değişikliği üzerine pratik önerileri bireye öğretmek oldukça önemlidir. Son 20 yıldaki yaşam değişikliği temel alınmış tüm kilo verme ile ilgili bilimsel makalelere de baktığımda, bireylerin ortalama 4 ile 6 ay arasında, kilo vermeye başladıkları vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 10’u kadarını verebildiklerini açıkça gördüm. Beslenme danışmanlığımdaki sonuçlara baktığımda, 4 ayda ortalama 12 kg., 6 ayda ise 20 ile 30 kg. arasında verdiklerini fark ettim. Bu, bilimsel çalışmalardan elde edilen verilere göre oldukça başarılı bir sonuçtur diyebilirim. Yaşanan bu kilo verimi ile kan basıncında, kan şekerinde, kan yağlarında ve kişinin psikolojisi üzerinde olumlu değişimler meydana geldiğini de tecrübe ettim. Ve biliyoruz ki, bu kilo verme ancak koruma ile devam ettiğinde olumlu sağlık değişiklikleri anlam kazanmaktadır.
Hızlı giden kilo hızla geliyor
Kilo verimindeki toplam miktardan çok, bireylerin sıklıkla kontrol edilememesi de kilonun geri alınmasına etken olmaktadır. Avrupa’da yapılan uzun süreli çalışmalarda, 1 yıl içerisinde vücut ağırlıklarının yüzde 5’ini verenler ile yine aynı süre içerisinde vücut ağırlığının yüzde 10’unu kaybedenler karşılaştırıldığında, koruma programları kontrollerine gelmeyen bireylerin ne kadar kilo verirlerse versinler aynı hızda kiloları geri aldıklarını göstermektedir. Açıkçası koruma programları takiplerini devam edenlerde kilo alımının olmaması, kilo koruma için önemli ipuçlarından biridir.
Düşük kalorili beslenmeyin
Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin ‘Kilo Yönetimi Çalışma Grubu’ raporuna göre davranışsal tedavileri kullanan ve düşük kalorili diyetler uygulayanlar bir yıl içerisinde ortalama 8 kg. olmakla beraber 4.2-15.5 kg. arasında kilo vermişler. Ancak davranış terapisi ile birlikte çok düşük kalorili diyetler uygulandığında, bir yıl boyunca bireylerin kilo kayıpları ortalama 18 kg.’a çıkmış.
Bu hipoteze göre, çok düşük kalorili diyetlerin kilo verdirmede daha etkin olduğunu söylemek mümkün. Bilim adamları değerlendirmeleri yaparken, diyetin kalorisini azaltarak kilo veren bireylerin, biraz daha serbest beslenerek kilo veren bireylere göre daha fazla kilo aldığını raporlamıştır. Yani yiyeceği çok kısmak kısa sürede evet kiloyu daha fazla verdiriyor, ama uzun dönemde de daha hızlı almaya neden oluyor.
star
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...