Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından organize edilen ve ev sahipliğini Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanlığı’nın yaptığı 'İyonize Etmeyen Elektromanyetik Alanların Yarattığı Isıl Hasara Yakından Bakış Sempozyumu' İstanbul’da yapıldı.
40 ülkeden 150’ye yakın bilim insanın katıldığı 3 günlük sempozyumda, baz istasyonları, cep telefonları, mikrodalga fırınlar ve elektrikle çalışan tüm cihazlardan yayılan elektromanyetik alanlara yönelik etkiler de masaya yatırıldı.
Bu konudaki endişelerin ve doğru bilinen yanlışların azaltılmasının hedeflendiği toplantının sonuçları, gelecek yıl yeni bir rehber ile duyurulacak.
Mikrodalga fırınların radyasyon yaydığı sözü şehir efsanesi. Mikrodalgadan yayılan sızıntı bir cep telefonu sızıntısından çok daha küçük. Fakat içindeki enerji dönüşümü nedeniyle pişen yemek yakından seyredilmemeli
Konuyla ilgili açıklamalar ise, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Elektromanyetik Alanlar Komisyon Başkanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan'dan geldi.
Elektromanyetik alanların ısıl etkisinin vücut sıcaklığını bir derece artıran değer olarak kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Kalkan, "Bu değerin 50’de biri olan 40 volt / metre ICNIRP tarafından güvenli kabul edilmektedir. Türkiye’de ise bu değer tedbir amaçlı 10 volt / metre olarak uygulanıyor! Buradaki sonuçlar insan sağlığı için en uygun çıktılara ışık tutacaktır” dedi.
CEP TELEFONLARI VE BAZ İSTASYONLARI
Prof. Dr. Kalkan, bugünkü teknolojiyle baz istasyonu, cep telefonu ile diğer elektromanyetik alanların sürekli kontrol edilmekte olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
"Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının ilk çıktığı zaman teknoloji oldukça geri ve şiddetleri de standartların üstündeydi. Zaman içinde teknoloji ve kullanım imkanları da arttıkça baz istasyonları sıklaştı, cep telefonlarının manyetik iletişim şiddetleri düştü. Dolayısıyla standartları da bir şekilde geriye geldi. Şu anda, halkın o gün endişe ettiği ya da bizim 'o kadar olmamalı' dediğimiz değerlerin altına geldi. Artık öyle radyasyon falan yok. Radyasyon değil bu. Bu bir ışıma, elektromanyetik dalga. Bu tip alanlar eskide kaldı. Artık teknoloji emniyetli bir noktaya geldi. Eğer bir şey çıkarsa hiç endişe edilmesin hemen söyleriz. İlk söyleyeceklerden biride bilim adamlarıdır" şeklinde konuştu.
ntv
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...